Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ - ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να δυναμώσει με κάθε τρόπο η αλληλεγγύη των συνδικάτων στους πρόσφυγες

Κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας να δυναμώσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες απευθύνει η Γραμματεία Μεταναστών - Προσφύγων του ΠΑΜΕ.

Απέναντι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την εκμετάλλευση που τους ξεριζώνει από τις πατρίδες τους, απέναντι στις άθλιες συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας - ελληνικών κυβερνήσεων, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα σε κάθε περιοχή να βρεθούν δίπλα στους κατατρεγμένους, να απαιτήσουν ανθρώπινες δομές φιλοξενίας, να ενισχυθούν οι μονάδες Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πρόσβαση των παιδιών στην Εκπαίδευση.

Παράλληλα, καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συγκεντρώνουν διάφορα είδη που χρειάζονται (γάλα, τροφές κ.λπ.) και να τα παραδίδουν όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Εντείνουμε την προσπάθεια για έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μεταναστών - Προσφύγων του ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:

«Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Σωματεία να εντείνουν την προσπάθεια για έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Να στηρίξουν έμπρακτα όλους αυτούς που βιώνουν τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους, απόρροια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των ανταγωνισμών, των πολέμων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, για την αρπαγή του φυσικού πλούτου, για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς.

Από πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που οργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα
Από πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που οργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα
Είναι ντροπή να υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας και σε άλλες "πολιτισμένες" καπιταλιστικές χώρες στρατόπεδα συγκέντρωσης και εγκλωβισμού ανθρώπων. Να υπάρχουν φυλακισμένοι, απομονωμένοι και χωρίς δυνατότητα επανένωσης με τις οικογένειές τους. Αυτή η πραγματικότητα δείχνει τα όρια του συστήματος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στο κυνήγι του κέρδους.

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας συμβαίνει γιατί υπάρχει η άθλια Συμφωνία ΕΕ - Ελλάδας - Τουρκίας. Οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται στα νησιά, τα οποία λειτουργούν ως φυλακές. Οι συμφωνίες που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στα νησιά και δεν τους επιτρέπουν να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους έχουν μεγάλες συνέπειες και στη ζωή των ντόπιων κατοίκων. Τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα οξύνονται.

Η έκφραση αλληλεγγύης των εργατών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που ζουν στα νησιά είναι ασπίδα προστασίας απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ που έχουν μετατρέψει την κατάσταση σε βαρβαρότητα, έχουν κάνει τον βίο αβίωτο σε ντόπιους και πρόσφυγες.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει τους πρόσφυγες σε διάφορες περιοχές της χώρας χωρίς τις ανάλογες υποδομές θα οξύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα. Το αντιδραστικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή επιφυλάσσει για τους ξεριζωμένους ένταση της καταστολής και περιορισμό των δικαιωμάτων, όπως με την αλλαγή ουσιαστικά της έννοιας του αιτούντος άσυλο.

Καλούμε σε κάθε περιοχή τα συνδικάτα να βρεθούν δίπλα στους κατατρεγμένους, να απαιτήσουν ανθρώπινες δομές φιλοξενίας, να ενισχυθούν οι μονάδες Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πρόσβαση των παιδιών στην Εκπαίδευση.

Οι πρόσφυγες χρειάζονται την αλληλεγγύη μας. Τα σωματεία των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων αγροτών, η νεολαία και τα λαϊκά στρώματα χρειάζεται να σταθούν στο πλευρό των προσφύγων.

Οι ρατσιστικές κραυγές δεν πρέπει να βρίσκουν έδαφος μέσα στην κοινωνία. Υπεύθυνοι για όλη αυτή την αθλιότητα είναι το κράτος, η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Το να "εξεγείρονται" κάποιοι προσπαθώντας να παρασύρουν το λαό εναντίον των προσφύγων εκφράζει θρασυδειλία, αφού δεν τα βάζουν με τους υπεύθυνους, τους θύτες, αλλά με τα θύματα, τους πρόσφυγες. Είναι οι ίδιοι που σφυρίζουν αδιάφορα για τους πολέμους που γίνονται και γεννούν προσφυγιά. Είναι οι ίδιοι που καλούν την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς να χτυπήσουν διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ. Που "διαμαρτύρονται" για τις συγκεντρώσεις ενάντια στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Που κραυγάζουν ενάντια σε διαδηλωτές που στρέφονται κατά του αγάλματος του Τρούμαν, του γνωστού μακελάρη των λαών.

Παλεύουμε ενάντια στην αιτία που γεννά την προσφυγιά

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τις εικόνες της βαρβαρότητας, των εγκλωβισμένων, με τις εικόνες των πνιγμένων που δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη στεριά. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός, που έχει βιώσει τον πόλεμο, την προσφυγιά, να μένει απαθής μπροστά στα διαμελισμένα κορμιά παιδιών στη Συρία, στην Υεμένη και σε δεκάδες άλλες χώρες όπου διεξάγονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Εχουμε χρέος να παλέψουμε ενάντια στην αιτία που γεννά την προσφυγιά.

Πρώτα απ' όλα εδώ στη χώρα μας, να εναντιωθούμε στην επέκταση της Συμφωνίας για τις βάσεις, να μην αποδεχτούμε η χώρα μας να συνεχίσει να γίνεται ορμητήριο των φονιάδων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον άλλων λαών. Να απαιτήσουμε να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, που για 9 χρόνια μακελεύουν το λαό της, να σταματήσει η νέα εισβολή της Τουρκίας. Καμία αλλαγή συνόρων. Οι λαοί κάθε χώρας έχουν την υποχρέωση να λύσουν μόνοι τους τα ζητήματα που τους αφορούν.

Σήμερα όσο ποτέ χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ώστε:

  • Να καταργηθεί το αίσχος των hot spots.
  • Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά.
  • Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες για να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους.
  • Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της επανένωσης οικογενειών. Είναι απαράδεκτο μικρά παιδιά, σύζυγοι, αδέρφια να εγκλωβίζονται στα hot spots και να μην μπορούν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Να παρθούν μέτρα για την ολόπλευρη κοινωνική ένταξη όσων προσφύγων παραμείνουν στη χώρα μας.
  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η παροχή υγείας και πρόνοιας σε όλους τους πρόσφυγες.
  • Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές από τον διπλό εγκλωβισμό που επέβαλαν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συσκέψεις και πρωτοβουλίες για το Προσφυγικό(11/12/2019)
Τραγικές οι συνέπειες από την πολιτική εγκλωβισμού και καταστολής(9/11/2019)
Κινητοποιήσεις στις 20 Νοέμβρη στη Σάμο(8/11/2019)
Βαφτίζουν την ένταση της καταστολής ...«δημοκρατική αυστηρότητα»(4/10/2019)
Καταγγέλλει τις προβοκάτσιες σε βάρος μεταναστών και προσφύγων(20/9/2016)
Τα φαινόμενα έντασης αποτελούν συνέχεια του εγκλωβισμού(2/4/2016)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org