Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΡΗΤΗ
Φοιτητικές εστίες με ΣΔΙΤ και ενοίκια

Την επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στον χώρο της φοιτητικής μέριμνας φέρνει η ΝΔ υλοποιώντας κατά γράμμα τα σχέδια που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για κατασκευή φοιτητικών εστιών με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Πρόκειται για δύο εστίες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, συνολικά 3.000 κλινών (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο), για τις οποίες εκδόθηκε χτες η προκήρυξη με ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος την 21η Γενάρη 2020. Τα κτίρια που κατασκευάζονται με ΣΔΙΤ έχει φανεί στην πράξη πως ελέγχονται πλήρως από τον ιδιώτη εργολάβο για πολλά χρόνια. Μάλιστα, η χτεσινή προκήρυξη του έργου έγινε δεκτή με «θετικό πνεύμα» από δημοσιεύματα του επιχειρηματικού ρεπορτάζ, που μεταξύ άλλων σημείωναν ότι «η φοιτητική στέγη (student housing) είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας εναλλακτικών επενδύσεων από εταιρείες ακινήτων ανά την Ευρώπη» και ότι οι αποδόσεις των ακινήτων που αξιοποιούνται για φοιτητική στέγη κινούνται μεταξύ 7,5% - 8,5%...

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε υπουργός Κ. Γαβρόγλου είχαν ανακοινώσει, ως «αναγκαίο συμπλήρωμα» της κατασκευής τους με ΣΔΙΤ, ότι πλέον στις εστίες θα επιβάλλονται ενοίκια στους φοιτητές. Συγκεκριμένα, για τις παραπάνω εστίες στην Κρήτη ο υπουργός είχε πει ότι 1.000 κρεβάτια θα είναι δωρεάν, 1.000 θα είναι με επιδοτούμενο, «χαμηλό» ενοίκιο και άλλα 1.000 θα είναι με κανονικότατο ενοίκιο! Εστρωσαν έτσι το δρόμο στη ΝΔ για πλήρη ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής μέριμνας και επιβολή ενοικίων και στις υπάρχουσες εστίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ