Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τώρα ξεσηκωμός ενάντια στις νέες χωματερές σε Φυλή και Γραμματικό

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση στις 6 Νοέμβρη στην πλατεία Κλαυθμώνος

Μεγάλο συλλαλητήριο την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος), και πορεία στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής διοργανώνουν σωματεία και φορείς από τη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική, ενάντια στο έγκλημα της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής. Τα σωματεία, που έχουν συγκροτήσει συντονιστικές επιτροπές, διεκδικούν το κλείσιμο της χωματερής της Φυλής και να μη δημιουργηθούν νέες χωματερές στα ανενεργά λατομεία, ενώ αγωνίζονται μαζί με φορείς από Γραμματικό, Μαραθώνα και Βαρνάβα ενάντια στη λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, δηλαδή για να μη δημιουργηθεί μια νέα «Φυλή» στην περιοχή τους.

Οι Συντονιστικές Επιτροπές διοργανώνουν επίσης συνέντευξη Τύπου αύριο Πέμπτη, στη 1 μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ (3ος όροφος).

Τα δεκάδες σωματεία που συντονίζουν τη δράση τους, καλώντας σε μαζικό ξεσηκωμό το λαό και τη νεολαία, χαιρετίζουν τον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ανοίγει ακόμα παραπέρα το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Επίσης χαιρετίζουν τις κινητοποιήσεις των μαθητών στα Ανω Λιόσια, που πραγματοποίησαν καταλήψεις και άλλες δραστηριότητες, συμμετέχοντας και στον αποκλεισμό της Λεωφόρου ΝΑΤΟ.

«Οι μάσκες έπεσαν! Το έγκλημα συνεχίζεται σε συνεννόηση και κεντρική συμφωνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Συντονιστικές Επιτροπές, σχολιάζοντας την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπου Πατούλης (ΝΔ) και Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), μαζί με «γραφικούς φασίστες τύπου Τζήμερου», επικύρωσαν την απόφαση για τη δημιουργία νέας τεράστιας χωματερής στη Φυλή (κοντά στον οικισμό Γεννηματά 2). Με την ίδια απόφαση, αφήνουν ανοιχτό το δρόμο για να αξιοποιηθούν ως ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ ανενεργά λατομεία της Αττικής, όπως είναι αυτά του Μουσαμά, του Μελετανίου, του «ΤΙΤΑΝ», του Σταμέλου και του Κυριακού, και ταυτόχρονα προχωράνε στο νέο έγκλημα στο Γραμματικό, αφού με τροπολογία της διοίκησης Πατούλη υλοποιούν το σχεδιασμό για νέο ΧΥΤΑ, που είχε ήδη δρομολογηθεί από τη διοίκηση Δούρου.

Η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού ασυμβίβαστη με την κερδοφορία των λίγων

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού είναι ασυμβίβαστη με την κερδοφορία των λίγων. Για τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων και διαφόρων κολαούζων τους, που έχουν συμφέροντα από τη λειτουργία του ΟΕΔΑ Φυλής και του αποτεφρωτήρα, τα σκουπίδια τόσα χρόνια θάβονται στη Φυλή, ενώ και πάλι για τα κέρδη τους προωθούν την καύση των απορριμμάτων ως φθηνό καύσιμο για τις βιομηχανίες, όπως για παράδειγμα γίνεται αυτή τη στιγμή στον Βόλο.

Αυτά τα κέρδη μπαίνουν εμπόδιο στο να αξιοποιηθούν το επιστημονικό δυναμικό, η επιστημονική γνώση και η ανάπτυξη της τεχνολογίας και να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα την υγεία του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι εν έτει 2019 ανακυκλώνεται μόνο το 15% των απορριμμάτων, ενώ και με βάση τους δικούς τους σχεδιασμούς τα επόμενα χρόνια θα ανακυκλώνεται στην καλύτερη περίπτωση το 50%. Το υπόλοιπο θα θάβεται ή θα καίγεται, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία του λαού και στο περιβάλλον.

Αυτό το σχεδιασμό υπηρετούν και οι δημοτικές αρχές της περιοχής. Η δημοτική αρχή Φυλής, που εξελέγη με τη στήριξη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, υπερψήφισε όλο τον αντιλαϊκό σχεδιασμό και προβάλλει τα "αντισταθμιστικά" της χωματερής, επιχειρώντας με χυδαίο τρόπο να εξαγοράσει ψυχές και συνειδήσεις για να αποδεχτούν να ζουν δίπλα στο σκουπιδαριό. Την ίδια στιγμή, και οι δημοτικές αρχές των όμορων δήμων (π.χ. Ασπροπύργου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Πετρούπολης) συμφωνούν και στηρίζουν την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση, η προώθηση της καύσης των απορριμμάτων, τα τοπικά σχέδια διαχείρισης και άλλα. Οι όποιοι ελιγμοί τους γίνονται κάτω από την πίεση του λαού της περιοχής τους και για τα μάτια του κόσμου.

Αυτοί που μας έχουν καταδικάσει να ζούμε δίπλα στο σκουπιδαριό είναι οι ίδιοι που δεν παίρνουν κανένα μέτρο για να μην πνιγόμαστε στην πρώτη βροχή, να μην καιγόμαστε στην πρώτη φωτιά, να μην τρέμουμε μήπως γίνει σεισμός. Είναι αυτοί που μας καταδικάζουν στη φτώχεια, στην ανεργία, στην κακοπληρωμένη δουλειά».

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά όλο το λαό της Αττικής. «Δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς τα σκουπίδια να στοιβάζονται στους δρόμους της Αττικής, προκειμένου με το μαχαίρι στο λαιμό του λαού να δικαιολογηθεί η κήρυξη και εφαρμογή έκτακτων καταστάσεων και αντιλαϊκών μέτρων. Τώρα, πριν μας βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό, χρειάζεται ξεσηκωμός, μαζικό κίνημα συμπαράστασης στους εργαζόμενους και το λαό των περιοχών που ζούμε άμεσα το πρόβλημα και έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε και να διεκδικούμε λύσεις προς όφελος του λαού της Αττικής.

Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού

Τώρα, χρειάζεται να αξιοποιηθούν όλο το επιστημονικό δυναμικό και η ανάπτυξη της τεχνολογίας για να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού. Με δημιουργία ενός ενιαίου, δημόσιου φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων, που θα έχει προτεραιότητα την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή. Με διασφάλιση της χωριστής διαλογής διαφορετικών ειδών απορριμμάτων. Με δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και χωροθέτηση με επιστημονικά κριτήρια και μακριά από κατοικημένες περιοχές!

Με εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό. Με χρηματοδότηση και στελέχωση των υπηρεσιών των δήμων, για να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στη διαδικασία της αποκομιδής».

«Δεν έχουμε δύο ζωές για να τους χαρίσουμε αυτή!», σημειώνουν οι φορείς, και μαζί με το κλείσιμο της χωματερής και τη μη δημιουργία νέων στα ανενεργά λατομεία και στο Γραμματικό, διεκδικούν:

«Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.

Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος».

  • Ψήφισμα ενάντια στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού ενέκριναν φορείς της ευρύτερης περιοχής και καλούν στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, μαζί με τους φορείς της Δυτικής Αττικής που αντιστέκονται στον ΧΥΤΑ Φυλής. Οι φορείς που απευθύνουν το κάλεσμα είναι οι εξής: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Παράρτημα βορειοανατολικών περιοχών Συνδικάτου Οικοδόμων, Σωματείο Συνταξιούχων Σπάτων - Αρτέμιδας, Αγωνιστική Ομάδα Γυναικών Ν. Μάκρης - Μαραθώνα, Ομάδα Γυναικών Διονύσου, Σύλλογος Γυναικών Γραμματικού, Συντονιστικό Συνταξιούχων Καπανδριτίου και Σύλλογος Αρκάδων Μαραθώνα. Με το ψήφισμά τους απαιτούν να μη λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ, ούτε «δοκιμαστικά» ούτε κανονικά, ο χώρος να μετατραπεί σε χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας. Επίσης λένε «όχι» στην επέκταση της χωματερής στη Φυλή και να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής, να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα...(2022-08-02 00:00:00.0)
Στις 5 Ιούνη η μεγάλη κινητοποίηση ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές(2020-05-27 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ενάντια στις νέες χωματερές σε Φυλή και Γραμματικό(2019-10-31 00:00:00.0)
Ξεσηκωμός ενάντια στη νέα χωματερή στη Φυλή(2019-08-30 00:00:00.0)
Να κλείσουν τώρα οι ΧΥΤΑ Λευκίμμης και Φυλής(2018-11-20 00:00:00.0)
Ξανά σκουπιδότοπος η Δυτική Αττική και με ...νόμο!(2003-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ