Σάββατο 26 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο στις 31 Οκτώβρη

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητικοί σύλλογοι

Με επόμενο σταθμό το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 31 Οκτώβρη κλιμακώνονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει σε όλη τη χώρα από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, αγωνιστικές αποφάσεις, δράσεις συντονισμού συλλόγων, καταλήψεις σχολών και άλλες πολύμορφες δράσεις. Οι φοιτητές βάζουν στο στόχαστρο την πολιτική που υψώνει νέα εμπόδια στις σπουδές, διεκδικώντας την απαραίτητη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών των σχολών και της φοιτητικής μέριμνας, δηλώνοντας πως με τους αγώνες τους δεν θα επιτρέψουν να νομοθετηθούν οι νέες αναδιαρθρώσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχώρησαν σε σύσκεψη συντονισμού, καλώντας «να γίνουν περισσότεροι οι φοιτητικοί σύλλογοι που θα πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, να φτάσει το κάλεσμα συμμετοχής σε πολύ περισσότερους συναδέλφους μας, συνεχίζοντας με νέες Γενικές Συνελεύσεις ετών, συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, μαζικοποιώντας τις καταλήψεις των σχολών».

Συγκεκριμένα, οι φοιτητικοί σύλλογοι Πανεπιστημίου Πειραιά, Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Τοπογράφων ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, Σχολής Επιστημών Τροφίμων (ΣΕΤ), Σχολής Διοικητικών - Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών (ΣΔΟΚΕ) του ΠΑΔΑ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) αναφέρουν:

«Χαιρετίζουμε τις μαζικές, μαχητικές, αγωνιστικές συνελεύσεις των σχολών που συνεχίστηκαν και αυτή τη βδομάδα, το σημερινό μαζικό φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με τη συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών, το συλλαλητήριο στο πλευρό των εργαζομένων και των σωματείων τους ενάντια στο "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο και την τροπολογία ισοτιμίας κολεγίων - πανεπιστημίων.

Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ΝΔ ότι δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω στον αγώνα μας!

Δεν μασάμε στην κοροϊδία πως τα μέτρα και τα νομοσχέδια είναι για το "καλό" των φοιτητών!

Δεν υποχωρούμε μπροστά στην προσπάθεια συκοφάντησης, ενσωμάτωσης του αγώνα μας, τρομοκρατίας των φοιτητών στην οποία έχουν ριχτεί κυβέρνηση - διοικήσεις και οι δυνάμεις που τις στηρίζουν μέσα στις σχολές.

Λέμε:

-- ΟΧΙ στην ισοτιμία των πτυχίων κολεγίων - πανεπιστημίων.

-- Εκτακτο κονδύλι για τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων.

-- Αύξηση της χρηματοδότησης των σχολών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Λύση ΤΩΡΑ στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

-- Μέτρα στήριξης της φοιτητικής μέριμνας.

-- Κανένας φοιτητής εκτός σχολής και εστίας.

-- ΟΧΙ στις διαγραφές φοιτητών.

-- Να μην τολμήσει η κυβέρνηση ΝΔ να φέρει το νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση.

-- Το πτυχίο μας να είναι μοναδική προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενό μας, με όλη τη γνώση ενταγμένη σε αυτό».

«Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει ο αγώνας μας πιο μαζικός, μαχητικός και αποτελεσματικός», δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

«Οπως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βαδίζουν στον ίδιο δρόμο, αυτόν της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής, της ΕΕ και εφαρμόζουν ο ένας τους νόμους του άλλου, τα βρίσκουν όταν πρόκειται να κόψουν τα δικαιώματά μας, να βάλουν εμπόδια στις ανάγκες και τα όνειρά μας...

...έτσι και όλοι εμείς ενωμένοι απέναντι σε αυτή την πολιτική παρατάσσουμε τις δυνάμεις μας», τονίζουν από κοινού οι Σύλλογοι.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Την Παρασκευή, οι παραπάνω σύλλογοι διαδήλωσαν στο υπουργείο Παιδείας με κεντρικά αιτήματα την άμεση χρηματοδότηση των αναγκών των σχολών, να μην προωθηθούν οι ρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση, να παρθούν μέτρα για τη φοιτητική μέριμνα και μετεγγραφές όσων έχουν ανάγκη.

«Βάζουμε φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης. Η μόρφωση είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα» ήταν το μήνυμα στο πανό των συλλόγων από την Αθήνα, ενώ το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν ακόμα 5 φοιτητικοί σύλλογοι και 3 συνελεύσεις ετών από τα Ιωάννινα, 17 σύλλογοι της Πάτρας και ο Σύλλογος Οικοτρόφων του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και έθεσε τα αιτήματα των συλλόγων. Από το βήμα της συγκέντρωσης ενημέρωσαν πως δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη δέσμευση και κατήγγειλαν ότι η ηγεσία του υπουργείου υποδέχτηκε τους φοιτητές με αστυνομική παρουσία, αντί με λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ