Σάββατο 26 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές

Εκλογές πραγματοποιούνται σε μια σειρά από χώρες της Λατινικής Αμερικής την Κυριακή 27 Οκτώβρη και αναζωπυρώνονται διάφορα σενάρια για δήθεν αντιτιθέμενα σχέδια ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις, όταν είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι τα μείγματα διαχείρισης του καπιταλισμού (σοσιαλδημοκρατικά ή νεοφιλελεύθερα) έχουν βαριές συνέπειες για τους λαούς.

Στην Αργεντινή γίνονται προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, με τον νυν Ππρόεδρο, νεοφιλελεύθερο Μαουρίσιο Μάκρι, και τη συμμαχία «Μαζί για την Αλλαγή» να βρίσκονται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, από 17 μέχρι 20 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον περονιστή Αλμπέρτο Φερνάντες, με τη συμμαχία «Μέτωπο Ολων», όπου είναι αντιπρόεδρος η πρώην Πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ (σύζυγος του επίσης Προέδρου, από το 2003 έως το 2007, Νέστορ Κίρσνερ). Ο περονισμός, στην Αργεντινή, από τον πολιτικό και στρατιωτικό Χουάν Περόν, είναι ένα είδος λαϊκισμού με στοιχεία κεϊνσιανισμού και σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κριστίνα Φερνάντες και η παράταξη που κατά τ' άλλα επικρίνει τον πρώην τραπεζίτη Μάκρι για τη σύναψη δανείου 54 δισ. δολαρίων με το ΔΝΤ, δηλώνουν ότι πρόκειται να τηρήσουν τις συμφωνίες της χώρας. Δηλαδή, είναι και πάλι δεδομένο ότι το μάρμαρο θα πληρώσουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα. Στη λογική του αντιδεξιού μετώπου το ΚΚ Αργεντινής στηρίζει το «Μέτωπο».

Στη γειτονική Ουρουγουάη γίνονται επίσης προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, όπου ο Ντανιέλ Μαρτίνες, υποψήφιος της νυν κυβερνητικής συμμαχίας «Ευρύ Μέτωπο» (ένας κυρίως σοσιαλδημοκρατικός συνασπισμός που στηρίζει και το ΚΚ Ουρουγουάης) προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του νεοφιλελεύθερου υποψηφίου του Εθνικού Κόμματος, Λουίς Λακάγιε Πόου, ενώ ρόλο ρυθμιστή αναμένεται να έχουν και οι υποψήφιοι άλλων συντηρητικών δυνάμεων, όπως τα Partido Colorado (κόμμα των χρωμάτων) και το Cabildo Adierte (ανοιχτή συνάντηση).

Επίσης, τοπικές εκλογές γίνονται τις 27 Οκτώβρη στην Κολομβία εν μέσω σφοδρών απειλών, διώξεων, επιθέσεων κατά του ΚΚ Κολομβίας, της Πατριωτικής Ενωσης και άλλων δυνάμεων που συμμετέχουν σε αντιπολιτευτικούς συνασπισμούς, όπως η «Ανθρώπινη Κολομβία» (με πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης). Οι επιθέσεις, ως και η πρόσφατη δολοφονία ενός υποψήφιου δημάρχου με τον εν λόγω συνδυασμό, γίνονται από ενόπλους που έχουν την κάλυψη από παραστρατιωτικές οργανώσεις και την ανοχή της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, σταθερού πολέμιου της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC- EP), η μη εφαρμογή της οποίας στα τρία χρόνια από την υπογραφή της έχει οδηγήσει σε πάνω από 500 δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών. Αλλωστε, αυτή η κατάσταση οδήγησε και ένα τμήμα πρώην ανταρτών των FARC- EP, με επικεφαλής τον Ιβάν Μάρκες, να διαφοροποιηθούν από την ηγεσία του ομώνυμου κόμματος Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη της Πλειοψηφίας (FARC) και να ξαναπάρουν και πάλι τα όπλα.

Στο μεταξύ, στη Βολιβία, όπου έγιναν προεδρικές εκλογές στις 20 Οκτώβρη, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Εβο Μοράλες, μετά από αρκετές δυσκολίες στη μετάδοση των αποτελεσμάτων, συγκέντρωσε πάνω από 46% και διαφορά πάνω από δέκα μονάδες από τον νεοφιλελεύθερο υποψήφιο Κάρλος Μέσα, που με τη στήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του στην περιοχή και της ΕΕ αμφισβητεί το αποτέλεσμα ως «προϊόν νοθείας». Με βάση το Σύνταγμα, που προβλέπει είτε 50% συν 1 ψήφο, είτε διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο με 10%, ο Μοράλες μπορεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Ο Μοράλες ταυτόχρονα κατηγόρησε την αντιπολίτευση για απόπειρα πραξικοπήματος, που επιχειρεί βίαιες αποσταθεροποιητικές ενέργειες, με πυρπολήσεις εκλογικών επιτροπών και γραφείων του κυβερνώντος «Κινήματος για το Σοσιαλισμό», ωστόσο ζήτησε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών - με το γνωστό ρόλο του στην επίθεση στην Κούβα και τη Βενεζουέλα - να στείλει αποστολή που θα ελέγξει την επανακαταμέτρηση των ψήφων. Ο Οργανισμός αυτός απάντησε ότι δεδομένης της πόλωσης είναι καλύτερα να διεξαχθεί δεύτερος γύρος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ