Σάββατο 26 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Προς νέα παράταση...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τρίτη αναβολή αναμένεται να πάρει η διαδικασία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit), έπειτα από την αδυναμία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να επιτύχει στη Βουλή των Κοινοτήτων την ψήφιση χρονοδιαγράμματος - εξπρές για Brexit στις 31 Οκτώβρη.

Υπέρ της αναβολής του Brexit τάχθηκαν την Παρασκευή οι πρέσβεις των άλλων 27 κρατών - μελών της ΕΕ, ανακοινώνοντας ότι θα γνωστοποιήσουν την απόφασή τους για τη διάρκεια της παράτασης στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Το θέμα πάντως αναμένεται να καθοριστεί σε νέο παζάρι μεταξύ των «27», καθώς μπορεί οι περισσότερες χώρες να είναι πρόθυμες να παρατείνουν το Brexit μέχρι το Γενάρη του 2020, κάποιες άλλες όμως, με πρώτη τη Γαλλία, επιθυμούν παράταση λίγων ημερών ή εβδομάδων (μέχρι τις 15 Νοέμβρη), αν δεν λάβουν ικανοποιητικές εξηγήσεις για τις τελικές προθέσεις των Βρετανών.

Σχεδόν σίγουρο ωστόσο είναι το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού να ζητήσει την ερχόμενη Δευτέρα την ψήφο της Βουλής των Κοινοτήτων με στόχο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκέμβρη. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται τα 2/3 της 650μελούς Βουλής, ψήφους που θα εξασφαλίσει μόνο αν δώσει π.χ. στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς και στους Σκοτσέζους εθνικιστές του κόμματος SNP εγγυήσεις ότι θα αποφευχθεί το άτακτο Brexit.

Μεγάλο «πλυντήριο» η Βρετανία...

Το ίδιο διάστημα, έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια» επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη βιομηχανία ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος που έχουν ανοίξει στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και χρόνια όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι πανάκριβα κοσμήματα, θαλαμηγοί, αγωνιστικά αυτοκίνητα και πολυτελή διαμερίσματα αποτελούν μέρος της διαδρομής που ακολουθεί το ξέπλυμα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στερλινών στη Βρετανία, που μεταφέρεται επίσης από τράπεζες και πολλούς Βρετανούς μεσάζοντες μέσω offshore εταιρειών. Η βρετανική Εθνική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος (NCA) φέρεται να ανεβάζει σε πάνω από 100 δισ. στερλίνες το χρόνο τον κύκλο του χρήματος από παράνομες δραστηριότητες στην πέμπτη μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία στον κόσμο. Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του πανίσχυρου Σίτι του Λονδίνου παίζουν κύριο ρόλο στη μεταφορά του χρήματος αυτού, όπως δείχνει η μελέτη, η οποία εξέτασε 400 υποθέσεις διαφθοράς όπου οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ενεπλάκησαν στο ξέπλυμα τουλάχιστον 325 δισ. στερλινών προερχόμενων από αισχροκέρδεια, δωροδοκίες, υπεξαίρεση χρημάτων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ