Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Μεγάλα συλλαλητήρια ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο - Παρακαταθήκη για τη συνέχεια της πάλης

Το μήνυμα πως η αντιλαϊκή πολιτική στήριξης της «ανάπτυξης» του κεφαλαίου και των κερδών του, την οποία η κυβέρνηση έσπευσε να θωρακίσει με το πολυνομοσχέδιο που τσακίζει Συλλογικές Συμβάσεις, μισθούς και συνδικαλιστικά δικαιώματα, θα συνεχίσει να βρίσκει απέναντί της την οργάνωση και την πάλη τους, έστειλαν εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, σύλλογοι φοιτητών, μαζικοί φορείς, Λαϊκές Επιτροπές, με τα συλλαλητήρια που πραγματοποίησαν χτες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Γελασμένοι όσοι λογαριάζουν χωρίς τους εργάτες και τα συνδικάτα τους!

«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση κι αγώνας η απάντησή μας»: Με το σύνθημα αυτό διαδήλωσαν στην Αθήνα χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες, φτάνοντας έξω από τη Βουλή την ώρα που συζητιόταν και ψηφιζόταν το αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο.

Απέναντι στην κυβέρνηση που έφερε και ψήφισε το νέο αντιλαϊκό έκτρωμα, αλλά και απέναντι σε όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, που συμπορεύονται μαζί της στο δρόμο της «ανάπτυξης» των επιχειρηματικών κερδών που τσακίζει το λαό, οι διαδηλωτές ξεκαθάρισαν πως όσοι θέλουν να ξεμπερδεύουν με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα λογαριάζουν χωρίς τους εργάτες και τα συνδικάτα τους.

ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Απέναντι σε παλιούς και νέους αντεργατικούς νόμους, της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σχεδιάζουν από χτες τα επόμενα βήματα στον αγώνα τους, την κλιμάκωση της πάλης και της διεκδίκησης για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, σύγχρονα δικαιώματα.

Στη διαδήλωση στο Σύνταγμα παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που βγήκε από τη Βουλή μαζί με άλλους βουλευτές του Κόμματος.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση που έγινε στα Προπύλαια, χαιρετισμό απηύθυναν ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, και ο Βασίλης Σταμούλης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω

«Με το σημερινό μας συλλαλητήριο διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στο κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο των επενδυτών, της μεγαλοεργοδοσίας, που τσακίζει τις κλαδικές Συμβάσεις, τους μισθούς και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων», τόνισε ο Β. Σταμούλης.

«Θέλουν να αποτελειώσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις για να έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι λυμένα τα χέρια για κάθε ζήτημα που αφορά τους όρους πώλησης της εργατικής δύναμης, για να βαθαίνουν την εκμετάλλευση, να θωρακίζουν και να αυξάνουν τα κέρδη τους. Αυτός είναι ο λόγος που σε ένα νομοσχέδιο με τον τίτλο "Επενδύω στην Ελλάδα" περιλαμβάνεται και η επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις. Αποτέλεσε και αποτελεί βασική στόχευση της αντεργατικής πολιτικής», υπογράμμισε.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Την ίδια ώρα που οι Συμβάσεις θυσιάζονται στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, «ο καημός της ΓΣΕΕ ήταν για τον ανταγωνισμό των υγιών επιχειρήσεων», κατήγγειλε στηλιτεύοντας τη στάση των εργατοπατέρων που «έχουν πάρει διαζύγιο από τα αιτήματα, τις αγωνίες και τα βάσανα των εργαζομένων» και βρίσκονται «στην ίδια όχθη με τη μεγαλοεργοδοσία και τις κυβερνήσεις της».

Ο Β. Σταμούλης αναφέρθηκε ακόμα στους κινδύνους στους οποίους εμπλέκεται η χώρα στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» με τη μετατροπή της σε «ένα απέραντο ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, των μακελάρηδων των λαών». Πρόσθεσε ακόμα πως οι «Μόριες», οι πνιγμένοι στο Αιγαίο, οι δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι «είναι το αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων». Κάλεσε τους εργαζόμενους και τα σωματεία «να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη, τη διεκδίκηση για τον απεγκλωβισμό και τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, να απομονώσουμε όσους χύνουν το ρατσιστικό δηλητήριο».

«Τους το λέμε ξεκάθαρα: Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Νόμος για εμάς είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του επενδυτή, του κεφαλαιοκράτη. Τα κέρδη των λίγων, των εκμεταλλευτών είναι το εμπόδιο για την ικανοποίηση των αναγκών μας», τόνισε. «Δεν κάνουμε βήμα πίσω στην οργάνωση της πάλης μας για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα», ξεκαθάρισε με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες που έρχονται το επόμενο διάστημα. «Ενα δρόμο έχουμε ανοιχτό, αυτόν που χάραξαν οι προηγούμενες από εμάς γενιές με αμέτρητες θυσίες, το δρόμο της ανυποχώρητης ταξικής πάλης. Καμία ανοχή στην ανάπτυξή τους. Οργάνωση κι αγώνας για την ανατροπή τους», κατέληξε.

«Φιλέτα» για τους «επενδυτές» σε βάρος των εργαζομένων και του λαού

Ο Β. Πετρόπουλος
Ο Β. Πετρόπουλος
Ο Β. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, μια μάχη «με κύριο χαρακτηριστικό την προσπάθεια να φτάσουμε σε κάθε συνάδελφο και μέσα από μαζικές διαδικασίες να τον ενημερώσουμε για το χαρακτήρα της ανάπτυξης που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, τη σημασία που έχει να απαντήσουμε με το ίδιο όπλο που επιδιώκει να χτυπήσει: Τα Συνδικάτα μας και την απεργία».

«Ο,τι επιχειρεί να περάσει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ είναι στο γόνιμο έδαφος όσων πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε αναφερόμενος στις αντεργατικές και αντιλαϊκές συνέπειες του νομοσχεδίου.

Ιδιαίτερα για τις συνέπειες στους ΟΤΑ ανέφερε τα εξής: «Το Αρθρο 179, με το οποίο διευκολύνει την εκχώρηση της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού και του πρασίνου σε ιδιώτες, είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση της ανάπτυξης που σχεδιάζουν. Οι συγκεκριμένοι τομείς συνοδεύονται από σημαντική "προίκα": Τους σταθερά ανερχόμενους πόρους που βγαίνουν απευθείας από την τσέπη, κύρια, των λαϊκών νοικοκυριών, με τα τέλη και τους φόρους που επιβάλλονται από τους δήμους (...). Σε μια περίοδο που κανένας επενδυτής δεν θέλει να βάλει σημαντικά κεφάλαια χωρίς διασφάλιση και που η κάνουλα του τραπεζικού δανεισμού που την πληρώσαμε όλοι εμείς έχει κλείσει, αυτά τα εγγυημένα κεφάλαια που θα οδηγήσουν σε ανάλογα κέρδη είναι ο λόγος που αυτές οι υπηρεσίες είναι φιλέτα για τους επενδυτές.

Ο Β. Σταμούλης
Ο Β. Σταμούλης
Τρίβουν τα χέρια τους οι εργολάβοι. (...) Η γενίκευση της ιδιωτικοποίησης θα μας στερήσει τη δυνατότητα να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα και τους μισθούς. (...) Μπορεί άμεσα να μην υπάρξουν απολύσεις, αλλά όταν το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών αυτών θα έχει δοθεί σε ιδιώτες, και απολύσεις θα επιχειρήσουν να κάνουν και σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς να επιβάλουν.

(...) Η ιδιωτικοποίηση αυτών των κρίσιμων τομέων θα αφήσει τους δήμους πολύ γρήγορα γυμνούς από τέτοιες κρίσιμες υποδομές. (...) Πρέπει να σημειώσουμε την εκκωφαντική σιωπή των δημάρχων που κάνει φανερή τη στήριξή τους σε αυτή την αντιλαϊκή ρότα. (...) Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από αύριο η 48ωρη απεργία ενάντια στην απληρωσιά και για τη Σύμβαση(2022-02-03 00:00:00.0)
Χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές στη συγκέντρωση της Αθήνας(2019-10-04 00:00:00.0)
Την οργάνωσή μας και την απεργία δεν τα παραδίδουμε στην εργοδοσία!(2018-01-13 00:00:00.0)
Μέτρα και «αντίμετρα» τσακίζουν τη ζωή μας, οργάνωση κι αγώνας η μόνη επιλογή μας!(2017-05-18 00:00:00.0)
Σκόπιμη προπαγάνδα(2013-07-16 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ καταψηφίζει και ζητάει ονομαστική ψηφοφορία(2011-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ