Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Εχουν κλείσει 2.500 δημοτικά σχολεία τις τελευταίες δεκαετίες

Ειδικοί και εκπαιδευτικοί προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία των μαθητών

ΕΛΣΙΝΚΙ.--

«Η χώρα των εξαφανισμένων σχολείων»: Υπό αυτόν τον τίτλο, χτεσινό ρεπορτάζ της φινλανδικής εφημερίδας «Helsingin Sanomat» αναφέρει πως από το 1990 οι δήμοι έχουν κλείσει 2.500 δημοτικά σχολεία στη Φινλανδία, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (Statistics Finland). Πολλά ακόμη σχολεία πιθανόν να καταργηθούν στο μέλλον, ενώ εκπαιδευτικοί και άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παρακμή του εκπαιδευτικού συστήματος - που χαρακτηρίζεται ως «το καλύτερο του κόσμου» - απειλεί την ευημερία των παιδιών.

Το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί «πρότυπο αποκεντρωμένου συστήματος», στο οποίο την ευθύνη για την παροχή της εκπαίδευσης έχουν αποκλειστικά οι τοπικές εκπαιδευτικές αρχές και ιδιαίτερα οι δήμοι της χώρας. Από τη δεκαετία του '90, λόγω «στόχων εξοικονόμησης» που έθεταν οι δήμοι, σε συνδυασμό με τη μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, τα «λουκέτα» στα δημοτικά σχολεία άρχισαν να παίρνουν «επιδημικές» διαστάσεις. Οπως δείχνει το γράφημα της «Helsingin Sanomat», τα μισά σχολεία της χώρας έχουν εξαφανιστεί και παράλληλα ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις έχει εκτιναχθεί, για τα δεδομένα της Φινλανδίας. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια κλείνουν έως και 100 σχολεία το χρόνο, τόσο σε απομακρυσμένες περιφέρειες όσο και σε μητροπολιτικές περιοχές.

Η «μεγαλύτερη αναστάτωση στην ιστορία της φινλανδικής Εκπαίδευσης» βρίσκεται σε εξέλιξη, δηλώνουν στην εφημερίδα εμπειρογνώμονες και εκπαιδευτικοί, ενώ εκφράζονται έντονες ανησυχίες για την ψυχική υγεία, τις μαθησιακές επιδόσεις και την κοινωνική εξέλιξη των μαθητών, οι οποίοι δαπανούν ώρες στο λεωφορείο από και προς το σχολείο, είναι πιο κουρασμένοι, μειώνεται η συγκέντρωσή τους στο μάθημα όπως και η δυνατότητα συμμετοχής τους σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ