Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Κλιμακώνουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Δυναμικό συλλαλητήριο χτες στο κέντρο της Αθήνας. Νέα διαδήλωση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Με νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, σήμερα στις 11 π.μ., συνεχίζει να ξεδιπλώνεται το αγωνιστικό πρόγραμμα των φοιτητών, μετά και το χτεσινό μαζικό τους συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που καλούν στη συγκέντρωση απαιτούν: Αμεση μετεγγραφή και στήριξη όλων των φοιτητών που έχουν κάνει αίτηση, έκτακτο κρατικό κονδύλι για να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική κατάσταση στις σχολές, άμεσα μέτρα στήριξης της φοιτητικής μέριμνας, ούτε σκέψη για το νομοσχέδιο που διαγράφει φοιτητές και πολλαπλασιάζει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στα Προπύλαια, όπου στο μεταξύ είχε αναρτηθεί γιγαντοπανό με το σύνθημα «Διεκδικούμε δωρεάν σπουδές με δικαιώματα, ενάντια στην πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων». Από εκεί, εκπρόσωποι των Συλλόγων Φιλοσοφικής, Πανεπιστημίου Πειραιά, Δασκάλων, Τοπογράφων, Τουρκικών Σπουδών, ΝΦΕΕΜΠ και 17 ακόμα Φοιτητικών Συλλόγων της Πάτρας μετέφεραν αγωνιστικό χαιρετισμό στις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δηλώνοντας αποφασιστικότητα να συνεχιστεί η αγωνιστική διεκδίκηση και δίνοντας ραντεβού στις επόμενες κινητοποιήσεις.

Η πορεία κατέληξε στο Σύνταγμα, ενώ η Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της Βουλής ήταν αποκλεισμένη από κλούβες των ΜΑΤ. Στην ένταση που δημιουργήθηκε, οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση χημικών εναντίον των φοιτητών, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, 19χρονος φοιτητής να τραυματιστεί στο κεφάλι από χειροβομβίδα κρότου - λάμψης.

Είχε προηγηθεί δυναμική πορεία στην οποία, με συνθήματα όπως «ΝΔ και Κεραμέως, ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», «Να μην κατατεθεί ο νόμος στη Βουλή, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή», οι φοιτητές δήλωναν την αποφασιστικότητά τους να βάλουν φραγμό στα σχέδια για νέες αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ότι δεν θα γίνουν πράξη οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μέτρα που βάζουν νέους φραγμούς στις σπουδές, διαγράφουν φοιτητές, πολλαπλασιάζουν τα δίδακτρα σε ξενόγλωσσα και μεταπτυχιακά προγράμματα.

Διεκδίκησαν για μία ακόμα φορά «λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές», απαιτώντας να δοθεί άμεσα έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, εργαστηριακό εξοπλισμό, υποδομές, και η εκρηκτική κατάσταση στη φοιτητική μέριμνα, όπου μόνο 9 στους 100 δικαιούνται δωμάτιο σε εστία, κι αυτό σε άθλιες συνθήκες. Διαδήλωσαν ενάντια στην προωθούμενη ισοτίμηση πτυχίων κολεγίων - πανεπιστημίων μέσα από τη ρύθμιση που η κυβέρνηση έφερε μέσα στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο.

Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων Πανεπιστημίου Πειραιά, Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Τοπογράφων, ΝΦΕΕΜΠ, Σχολής Επιστημών Τροφίμων (ΣΕΤ), Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΣΔΟΚΕ) του ΠΑΔΑ και Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η οργάνωση του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που θα γίνει στην Αθήνα στις 31 Οκτώβρη και παράλληλες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα ξεδιπλωθούν στο μεταξύ, καθώς και ο συντονισμός των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα. Το απόγευμα, οι φοιτητές διαδήλωσαν μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στην ψήφιση του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης προχώρησαν χτες το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ και η συνέλευση φοιτητών του ΠΑΜΑΚ. Με συνθήματα «Πτυχία για δουλειά, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία» και «Το άσυλο θα είναι των φοιτητών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών», οι Φοιτητικοί Σύλλογοι κλιμακώνουν την έντονη αγωνιστική δραστηριότητα του τελευταίου διαστήματος, με συνέχιση των καταλήψεων των Τμημάτων, κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ στις 30 Οκτώβρη και συμμετοχή τους στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο στις 31 Οκτώβρη στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ