Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Δώδεκα στόχοι με βάση τις σύγχρονες ανάγκες

Η εξέλιξη του Ασφαλιστικού αποδεικνύει ότι ο αρχικός, αλλά και μόνιμος στόχος των δυνάμεων του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, δεν έχει αλλάξει. Η κυβέρνηση παρά τους ελιγμούς και τα περί «κοινωνικού διαλόγου» είναι αταλάντευτα στρατευμένη στην υπόθεση της ΟΝΕ, δηλαδή στην αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην κατάργηση θεμελιακών δικαιωμάτων πλατιών λαϊκών στρωμάτων και στην εγκαθίδρυση ενός νέου ασφαλιστικού καθεστώτος που θα ανταποκρίνεται στην ευελιξία της αγοράς, στο νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων.

Αυτή ακριβώς η εμμονή και στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν την ανάγκη για ενίσχυση της πάλης των εργαζομένων, για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μετώπου που θα προβάλλει τα δικά του αιτήματα και θα υπερασπίζεται μέχρι τέλους την υπόθεση της καθολικής δημόσιας υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης. Απ' αυτή την άποψη το πλαίσιο πάλης που προβάλλουν οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και που αποτελείται από τα παρακάτω 12 σημεία παραμένει και σήμερα επίκαιρο.

1. Δημόσια, Καθολική, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση με παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό.

2. Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, των μεταναστών, των εργαζόμενων με μερική απασχόληση.

3. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τα όρια ηλικίας να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα - ανθυγιεινά επαγγέλματα).

4. Κατοχύρωση του κατώτερου ορίου συντάξεων με 4.050 ημέρες εργασίας - κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ) ή το 80% του μισθού.

5. Βάση υπολογισμού της σύνταξης ο μέσος όρος όλων των αποδοχών της τελευταίας 3ετίας για τον ιδιωτικό τομέα και ο τελευταίος μισθός για το Δημόσιο.

6. Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ή 9.000 ημέρες ασφάλισης με προσμέτρηση όλων των ενσήμων.

7. Καμία πρόσθετη επιβάρυνση στους εργαζόμενους. Να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής των εργαζόμενων στην κατεύθυνση της απαλλαγής τους από τις ασφαλιστικές εισφορές. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία, που καταληστεύουν χρόνια τα Ταμεία.

8. Πάταξη εισφοροδιαφυγής, επιστροφή των κλεμμένων, των τεράστιων ποσών που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία το κράτος και η εργοδοσία, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

9. Δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλο το λαό, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας.

10. Υπεράσπιση, επέκταση του θεσμού των βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Εφαρμογή αυστηρού πλαισίου για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους τόπους δουλιάς.

11. Πλήρης - σταθερή εργασία, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις.

12. Αύξηση των μισθών και των συντάξεων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.


Κείμενα
Γιάννης ΖΑΧΑΡΌΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ