Σάββατο 19 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλληλεγγύη στον συριακό λαό! Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Μαζικές πικετοφορίες και διαδηλώσεις σε γειτονιές της Αττικής πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 18/10 από Οργανώσεις του ΚΚΕ

Αθήνα
Αθήνα
Σε περισσότερες από 25 συνοικίες της Αττικής πραγματοποιήθηκαν πικετοφορίες και διαδηλώσεις το απόγευμα της Παρασκευής 18/10 από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σε μια ακόμα πρωτοβουλία για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στο λαό της Συρίας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι και συνταξιούχοι, μέλη και φίλοι του Κόμματος, λαϊκοί άνθρωποι που ανησυχούν για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, έστειλαν μαζικό μήνυμα καταδίκης του νέου εγκλήματος, της τρίτης εισβολής της Τουρκίας στη Συρία, απαιτώντας «καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Πικετοφορίες πραγματοποιήθηκαν απ' άκρη σ' άκρη σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Πειραιά και από το Λαύριο μέχρι το Μενίδι και την Ελευσίνα, με συνθήματα που κυριάρχησαν να είναι: «Εξω το ΝΑΤΟ - Να φύγουνε οι βάσεις - καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν - με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Φτώχεια - πολέμοι - ξεριζωμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός». Η πικετοφορία στην Αθήνα ξεκίνησε με συγκέντρωση στα Προπύλαια, όπου σύντομη ομιλία έκανε ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ. Εκεί παρευρέθηκε επίσης η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Αττικής του Κόμματος.

Πειραιάς
Πειραιάς
«Κάτω τα χέρια από το λαό της Συρίας. Για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς σφάζουν τους λαούς»: Αυτό ήταν το σύνθημα του κεντρικού πανό στην Αθήνα, δίνοντας το στίγμα της κινητοποίησης, η οποία περνώντας από κεντρικούς δρόμους κατέληξε στο Σύνταγμα, με τους διαδηλωτές να κρατούν πικέτες καταγγελίας του ιμπεριαλιστικού μακελειού.

Ο Π. Μαρκομιχάλης εξέφρασε την καταδίκη του Κόμματος για την εισβολή, μεταφέροντας «την αμέριστη αλληλεγγύη στο λαό της Συρίας, στον κουρδικό πληθυσμό της περιοχής, σε αυτούς που μετράνε νεκρούς και τραυματίες θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου».

Αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών που συμβαίνει αυτές τις μέρες, τονίζοντας ότι έτσι πρέπει να ερμηνευτεί και η τουρκική εισβολή και όχι όπως «έντεχνα προβάλλεται από διάφορους για τον "κακό Σουλτάνο" Ερντογάν». Οπως είπε, «η Τουρκία, ως ισχυρή ΝΑΤΟική δύναμη, έχει επιθετικούς στόχους. Προχωρά στην πράξη τη διχοτόμηση της Κύπρου, διεκδικεί στο Αιγαίο, απειλεί, πιέζει για συνδιαχείριση και διαμορφώνονται όροι ακόμα και για θερμό επεισόδιο. Την ίδια ώρα, επεκτείνεται στη Συρία, παρεμβαίνει στο Ιράκ και τη Λιβύη, δημιουργεί στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ, στη Σομαλία κ.α. Ολα δηλαδή για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και την αναβάθμιση της θέσης της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα».

Νέα Ιωνία
Νέα Ιωνία
Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι το «πράσινο φως» που δόθηκε από ΗΠΑ για την εισβολή, «αποκαλύπτει πόσο έωλοι είναι οι πρόσφατοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ για την επίσκεψη Πομπέο και τον δήθεν ειρηνευτικό και σταθεροποιητικό ρόλο των ΗΠΑ για το ότι οι ΗΠΑ μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποτελούν παράγοντες που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών».

Ενώ, σχολιάζοντας τη «συμφωνία εκεχειρίας» που ανακοινώθηκε την Πέμπτη από ΗΠΑ - Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν, αφού είναι μέρος των ευρύτερων αντιλαϊκών διεργασιών που αφορούν ολόκληρη την περιφέρεια.

Ο Π. Μαρκομιχάλης ξεχώρισε την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το κουβάρι των ανταγωνισμών, αναδεικνύοντας ότι έτσι η χώρα μετατρέπεται σε μαγνήτη κινδύνων. Οπως είπε, «η εμπλοκή της αστικής τάξης και των κομμάτων της ενισχύεται μέσα από τον "Στρατηγικό Διάλογο" με τους Αμερικανούς, που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση ΝΔ σήμερα, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα μεταξύ των άλλων την πρόσφατη ανανέωση και επέκταση της "Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" Ελλάδας - ΗΠΑ».

Κλείνοντας κάλεσε σε ενίσχυση της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας, σε αγώνα για να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων, για την αποδέσμευση της χώρας μας απ' το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να ακυρωθεί η Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ.

«Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Με την αλληλεγγύη και την κοινή τους πάλη να ορθώσουν τείχος στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να βάλουν στο στόχαστρο το σάπιο σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους και προσφυγιά. Καμία αναμονή - κανείς εφησυχασμός! Δυναμώνουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη!», ανέφερε μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ