Σάββατο 19 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗ ΦΥΛΗ
Χέρι χέρι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην επικίνδυνη πολιτική για τα σκουπίδια

Μετά την παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο αποκαλύφθηκε η συμπαιγνία των παρατάξεων Πατούλη και Δούρου

Με την από κοινού ψήφιση της δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή αλλά και της έναρξης λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, από τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, «σφραγίστηκε» ουσιαστικά η προεκλογική και μετεκλογική συμπαιγνία Πατούλη - Δούρου. Απόφαση που εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα και που βέβαια καταδικάζει το λαό της Δυτικής Αττικής να συνεχίσει να ζει δίπλα σε μια - νέα και αναβαθμισμένη πλέον - υγειονομική βόμβα. Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την περασμένη Τετάρτη ήταν αποκαλυπτική. Επεσαν οι μάσκες λοιπόν και επιβεβαιώθηκαν η κοροϊδία και ο εμπαιγμός.

Βασικό, στρατηγικό στοιχείο που τους ενώνει και δουλεύουν πιστά γι' αυτό είναι το εξής: Ο τομέας των στερεών αποβλήτων είναι ένα τεράστιο πεδίο άντλησης υψηλών κερδών για τους κατασκευαστικούς ομίλους. Και έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα υποβοήθησης της προσπάθειας των οργάνων της ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησης της καπιταλιστικής οικονομίας από εξωτερικές πηγές σε Ενέργεια και πρώτες ύλες. Με τη διαδικασία αυτή, το κόστος για να καταστούν τα σκουπίδια «χρυσός» για τους λίγους, δηλαδή φτηνή για το κεφάλαιο πρώτη ύλη ή καύσιμο, φορτώνεται άμεσα στις πλάτες των εργαζομένων με μια σειρά από «οικονομικά εργαλεία».

Συμπεράσματα...

Από τη συζήτηση που προκάλεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» προέκυψαν ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα.

1ον: Συμφώνησαν και οι δύο στη συνέχιση της λειτουργίας και την επέκταση της ήδη υπάρχουσας χωματερής. Από εκεί που η Ρ. Δούρου, πριν από τις εκλογές του 2014, έλεγε πως η χωματερή θα κλείσει, από εκεί που ορκίστηκε περιφερειάρχης, θέλοντας να δείξει ότι η προεκλογική δέσμευση θα γίνει πράξη, κατέληξε στο να αγωνίζεται με φανατισμό, και από τη θέση της διοίκησης αλλά και από τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας, να παραμείνει και να επεκταθεί η χωματερή. Χέρι χέρι με την παράταξη της ΝΔ και τον Γ. Πατούλη.

2ον: Συμφώνησαν και οι δύο σε εκείνη την περίφημη απόφαση που ...«πάρθηκε νύχτα» στον ΕΔΣΝΑ την 1η Αυγούστου για τη λειτουργία νέας χωματερής. Περίπου 30 μέρες πριν παραδώσει στον διάδοχό της, της ΝΔ, έβαλε την υπογραφή της σε αυτό το έκτρωμα. Οπως αποδείχθηκε την Τετάρτη, ο διάδοχος ήταν ενημερωμένος και συμφωνημένος...

3ον: Και οι δύο επιδόθηκαν σε ένα αντι-ΚΚΕ κρεσέντο, εντάσσοντας μάλιστα σε μια συζήτηση για τα σκουπίδια όλα τα αντικομμουνιστικά προπαγανδιστικά «σκουπίδια», περί «κόκκινων εργολάβων» και «αμερικανικών κολεγίων». Αποκαλύφθηκε πως αυτοί που ενώνονται στο θέμα των σκουπιδιών ενώνονται και στον αντικομμουνισμό.

Για να κατανοήσει κάποιος τι ακριβώς προέβλεπε η επίμαχη απόφαση του ΕΣΔΝΑ, που πλέον είναι απόφαση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να θυμίσουμε:

Την Τρίτη 27 Αυγούστου δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ η προκήρυξη της σύμβασης για έργο συνολικού ύψους 48 εκατ. ευρώ, με τον παραπλανητικό τίτλο «Μελέτη - κατασκευή έργων, για την Α' φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων». Ο χώρος στον οποίο θα γίνει αυτό, όπως ακριβώς προσδιορίζεται, είναι «στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής». Αυτή η χωματερή φτιάχνεται για να δεχτεί 4 εκατ. κυβικά μέτρα σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η λειτουργία της χωματερής για τα επόμενα τουλάχιστον 3,5 χρόνια.

Οχι μόνο στην Περιφέρεια...

Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπλέουν μόνο στην Περιφέρεια.

Ας δούμε ένα επίσης αποκαλυπτικό παράδειγμα.

Μετά την ειδική φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, που συντήρησε και - κυρίως - οργάνωσε και επιδείνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόσχημα τη δήθεν ανακύκλωση, έρχεται τώρα να «πιέσει» τη ΝΔ με Ερώτηση στη Βουλή, ώστε να προχωρήσει θαρρετά στην άμεση υλοποίηση της πολιτικής του και των χαρατσιών που αυτός θεσμοθέτησε!

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των θεσμικών παρεμβάσεων που τώρα ζητά να υλοποιηθούν από τη ΝΔ;

-- Να προχωρήσουν ακάθεκτες οι ΣΔΙΤ για τις πανάκριβες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων, σύμφωνα με τις επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

-- Να βαλτώσει επικίνδυνα για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος η κατασκευή των απαιτούμενων ΧΥΤΑ (για ΧΥΤΑ πρόκειται και όχι για ΧΥΤΥ), μαζί και η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών (βλέπε «μπλε κάδοι»), παρ' όλη την πρόσθετη φοροαφαίμαξη των εργαζομένων.

-- Να ανοίξει πραγματική λεωφόρος στην καρκινογόνα - και όχι μόνο - καύση στις τσιμεντοβιομηχανίες απορριμμάτων πλούσιων σε ανακυκλώσιμα υλικά (RDF/SRF), μαζί και επικίνδυνων αποβλήτων (βλ. π.χ. «ΤΙΤΑΝ» στο Καμάρι Βοιωτίας), και στην καύση των αποβλήτων βιομάζας.

-- Να παραμένει ασύδοτο το κεφάλαιο, κυρίως το βιομηχανικό, να ρυπαίνει «και με το νόμο» έδαφος και νερά με τα απόβλητά του, επικίνδυνα και μη.

-- Να αναβαθμιστεί και θεσμικά η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων, με τη δυνατότητα μετατροπής των Συνδέσμων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) από ΝΠΔΔ σε Ανώνυμες Εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ