Σάββατο 19 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγκρούονται δύο βασικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης

Το ΚΕΘΕΑ «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» επισκέφτηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και συζήτησε με τους υπεύθυνους του προγράμματος και τους εργαζόμενους

Από την επίσκεψη στο ΚΕΘΕΑ «ΕΞΕΛΙΞΙΣ»
Από την επίσκεψη στο ΚΕΘΕΑ «ΕΞΕΛΙΞΙΣ»
Το ΚΕΘΕΑ «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος. Πρόκειται για ένα διαφορετικό, το μοναδικό πρόγραμμα ουσιαστικής μείωσης της βλάβης, όπου οι ελάχιστοι - σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες - εργαζόμενοι δουλεύουν πρωί, μεσημέρι, βράδυ, κατά κύριο λόγο στο δρόμο (street work), με ανθρώπους, Ελληνες και μετανάστες άστεγους, εξαρτημένους από ναρκωτικά, ιδιαίτερα επιβαρυμένους στην υγεία τους, αποκομμένους από τις υπηρεσίες και όσους βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης.

Μέσω του προγράμματος έχουν την ευκαιρία, χωρίς καμία προϋπόθεση και χαρτιά, να συνδεθούν με υπηρεσίες Υγείας των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος του «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» είναι η ένταξή τους σε θεραπεία για την επίτευξη της αποχής από τις ουσίες.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος και οι εργαζόμενοι μίλησαν για το «μεγάλο και δύσκολο χτύπημα που έφερε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου», για τη σκιά που επιχειρήθηκε - χωρίς αποτέλεσμα - να απλωθεί γύρω από την οικονομική διαχείριση του Κέντρου. «Ομως, το πιο επικίνδυνο είναι ότι σε δύο άρθρα δεν αναφέρεται ποιος είναι ο σκοπός και από πού θα προέρχονται οι πόροι του ΚΕΘΕΑ. Η μάχη είναι σε πολλά επίπεδα», είπαν χαρακτηριστικά.

Τα σημάδια, όπως υπογράμμισαν, για το «πού πάει το πράγμα» είχαν ξεκινήσει χρόνια νωρίτερα: «Σε όλη την ΕΕ μειώνεται τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των "στεγνών" προγραμμάτων και παίρνει πολύ μεγάλο χώρο η χορήγηση υποκατάστατων. Αυτό κάτι δείχνει». «Εκλεισαν τα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα το 2016 και χιλιάδες άνθρωποι γύρισαν στο πουθενά». «Τα μπλοκάκια και οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης είναι μεγάλο "αγκάθι". Εκπαιδεύεις ανθρώπους σ' αυτή την ιδιαίτερη δουλειά και όταν φτάνουν στο σημείο να αποδώσουν τότε φεύγουν. Τα κενά δεν αναπληρώνονται. Αυτή η δουλειά θέλει αφοσίωση, όχι ημερομηνίες λήξης»...

Να αποκαλυφθεί η πραγματική αιτία των εξελίξεων

Από τη μεριά του, ο Κ. Παπαδάκης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το ΚΚΕ με το ΚΕΘΕΑ έχουν τραβήξει εδώ και πολλά χρόνια έναν κοινό δρόμο υπεράσπισης βασικών θέσεων στην πρόληψη, στην απεξάρτηση, στην επανένταξη. Κάνουμε συστηματικά μια προσπάθεια αποκάλυψης της πολιτικής που υπάρχει στο ζήτημα των ναρκωτικών, η οποία έχει σχέδιο και συνέχεια (...) Δεν ασχολούμαστε περιστασιακά με το θέμα.

Ο βασικός σχεδιασμός τους πάντα υπηρετείται μέσα από τη χρηματοδότηση. Τα τελευταία χρόνια προωθήθηκε η χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ μέσω ΕΣΠΑ, που περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους: Ολιγόμηνες συμβάσεις, μερική απασχόληση, μπλοκάκια, ΟΑΕΔ, χρηματοδότηση που δεν ξέρεις πότε και αν θα την πάρεις. Προγράμματα - "φωτοβολίδες" στο πρόβλημα χωρίς συνέχεια. Μια λογική άνοιξε - κλείσε. Και η συνέχεια στη δική σας δουλειά είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότητα του έργου σας.

Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ήρθε τώρα η ΠΝΠ; Είναι αποτέλεσμα όλης αυτής της πολιτικής που χαράχθηκε εδώ και 15-20 χρόνια, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και υπηρετήθηκε. Αυτήν τη στιγμή έχει γίνει σαφές ότι τα κονδύλια ΕΣΠΑ, που σχετίζονται με τη λεγόμενη "κοινωνική συνοχή", θα έχουν σοβαρή μείωση, από όσο συζητούν στις Βρυξέλλες. Μιλάμε για μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, που συνδέεται με τις χρηματοδοτήσεις για την επόμενη 7ετία και γίνεται "σφαγή" από μεγαλοσυμφέροντα.

Ολες αυτές οι αντιθέσεις που παρακολουθείτε για τον πόλεμο, το Brexit, τους ανταγωνισμούς κ.λπ., έχουν να κάνουν και με το μοίρασμα χρημάτων για τα επόμενα 7 χρόνια. Είναι αντικείμενο διαπάλης ποιος θα πάρει περισσότερα και ποιος λιγότερα.

Αυτό δείχνει ότι και σε οργανωτικό επίπεδο για τη διαχείριση λιγότερων κονδυλίων πρέπει να γίνει "οικονομία κλίμακας", δηλαδή βάζω ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, Κέντρα Πρόληψης κάτω από μια ομπρέλα. Και δεν θέλουν το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ που βάζει διαρκώς θέματα για τους όρους, την κατεύθυνση των προγραμμάτων. Πολύ περισσότερο όταν η κατεύθυνση είναι η ενίσχυση της υποκατάστασης και αποδυνάμωση των "στεγνών" προγραμμάτων. Οποιος κι αν ήταν κυβέρνηση θα επιδίωκε τον ίδιο στόχο».

Αμφισβητούν στην πράξη τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ

«Πριν 15 χρόνια - συνέχισε ο Κ. Παπαδάκης - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. μαζί ψήφισαν ότι η τοξικοεξάρτηση είναι μια "χρόνια αυτοπροκαλούμενη, υποτροπιάζουσα νόσος". Αυτή η πολιτική εκφράζεται σήμερα πιο αποφασιστικά και στη χρηματοδότηση και στον προσανατολισμό.

Μπορεί σήμερα αρκετά κόμματα να φωνάζουν για την ΠΝΠ, όμως το δρόμο που μας έφερε έως εδώ, τον υπηρέτησαν και συνεχίζουν να τον υπηρετούν. Με το ένα χέρι εμφανίζονται να ρίχνουν νερό και με το άλλο συνεχίζουν να βάζουν φωτιά. Δεν είχαν αμφισβητήσει ευθέως τη φιλοσοφία και το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, όμως το αμφισβητούσαν στην πράξη με την υπόλοιπη πολιτική τους. Ξέρουμε τι ψήφιζαν, ξέρουμε τις καμπάνιες του ΣΥΡΙΖΑ για την κάνναβη στην Ευρωβουλή, κατηγορώντας το ΚΚΕ ως συντηρητικό.

Η φιλοσοφία και ο χαρακτήρας της απεξάρτησης, το περιεχόμενο του ΚΕΘΕΑ δουλεύεται χρόνια κι έχει υπονομευτεί. "Υπήρχε το ΚΕΘΕΑ, έφτιαξαν τον ΟΚΑΝΑ, τώρα τους "Χώρους Ελεγχόμενης Χρήσης". Δε φτάσαμε σε μια νύχτα, ξαφνικά στην ΠΝΠ.

Για αυτό κι έχει μεγάλη σημασία αυτός ο αγώνας. Συγκρούονται δύο βασικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης. Το ζήτημα έχει να κάνει με την αντίληψη του προβλήματος και των αιτιών του. Το ΚΕΘΕΑ υπηρετεί μια συγκεκριμένη αντίληψη ενάντια στην τοξικοεξάρτηση, κόντρα σε θεούς και δαίμονες και για αυτό σήμερα θέλουν να το ξηλώσουν τελείως.

Εχετε μεγάλη δύναμη. Δεν είναι μόνο οι χρήστες και οι οικογένειές τους, είναι συνολικά το κύρος σας στην κοινωνία. Είναι ευκαιρία να ανοίξει ευρύτερα η συζήτηση για την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για τα "στεγνά" προγράμματα, για την πρόληψη, για τις αιτίες του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να διαφυλάξετε τα χαρακτηριστικά του προγράμματος. Γιατί όλα θα αμφισβητηθούν, σε όλη την κλίμακα. Χρειάζεται σταθερό τιμόνι, στήριξη πλατιά από τα κάτω κι εμείς είμαστε εδώ. Γιατί η μάχη θα είναι σκληρή. Είναι αγώνας διαρκείας».

  • Την Τρίτη 22 Οκτώβρη, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Παναγιώτης Κατηφές, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ Κατά των Ναρκωτικών, θα επισκεφθούν στις 3 μ.μ. το ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» και στις 4 μ.μ. τον Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει το χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης(2023-12-06 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την κατάργηση του θεραπευτικού προσανατολισμού του ΚΕΘΕΑ(2021-04-17 00:00:00.0)
Ερώτηση για την απαράδεκτη ΠΝΠ της κυβέρνησης(2019-10-04 00:00:00.0)
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ!(2019-10-02 00:00:00.0)
«Στον αέρα» τα φλέγοντα ζητήματα(2015-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ