Σάββατο 19 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
«Λάδι στη φωτιά» οι ποινές στους αυτονομιστές ηγέτες

Επανέρχεται το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος για το «δικαίωμα της αυτοδιάθεσης»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

«Λάδι στη φωτιά» της ενδοαστικής αντιπαράθεσης για το καθεστώς της Καταλονίας έριξε την περασμένη βδομάδα η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας να επιβάλει στους 12 αυτονομιστές πρώην ηγέτες της Καταλονίας από πρόστιμα (σε τρεις) μέχρι και 13 χρόνια φυλάκιση, για το ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια αυτονόμησης της περιφέρειας και επειδή την 1/10/2017, παρά τη δικαστική απόφαση, οργάνωσαν δημοψήφισμα για «ανεξαρτησία».

Θυμίζουμε ότι πολλοί συμμετέχοντες στο δημοψήφισμα, αλλά και σε κινητοποιήσεις υπέρ του, είχαν χτυπηθεί βίαια από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στις 27 Οκτώβρη το περιφερειακό Κοινοβούλιο ανακήρυξε την «ανεξαρτησία» της Καταλονίας.

Τις επόμενες μέρες μετά την ανακοίνωση των ποινών ξέσπασαν διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις, με αποκλεισμούς δρόμων, σιδηρόδρομων και του διεθνούς αεροδρομίου «Ελ Πρατ». Ο απολογισμός των συγκρούσεων με τις δυνάμεις καταστολής είναι μέχρι τώρα περίπου 100 τραυματίες και 97 συλληφθέντες.

Στο μεταξύ, μιλώντας την Πέμπτη στο περιφερειακό καταλανικό Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα επανέφερε τη θέση για δεύτερο δημοψήφισμα έως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου το Δεκέμβρη του 2021, προκειμένου «να ασκηθεί εκ νέου το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση», αν τα κόμματα του περιφερειακού Κοινοβουλίου το επιτρέψουν.

Στη Μαδρίτη, η σοσιαλδημοκρατική υπηρεσιακή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, λίγο πριν από τις νέες πρόωρες εκλογές της 10ης Νοέμβρη, σκληραίνει τη στάση της, στέλνοντας επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και οι φιλελεύθεροι «Πολίτες» ζήτησαν από τον Σάντσεθ να στείλει αυστηρή προειδοποίηση στην καταλανική κυβέρνηση για ενεργοποίηση του άρθρου 155 (απαγορεύει την απόσχιση Περιφέρειας από την Ισπανία) και να ενισχύσει την αστυνομική παρουσία, ενώ το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα των «Ποδέμος» εμφανίστηκε πιο μετριοπαθές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Sigma Dos» για την εφημερίδα «El Mundo» η οποία διεξήχθη - η πρώτη μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου - το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών προβλέπεται να κερδίσει λιγότερες έδρες σε σχέση με τον Απρίλη, το δε Λαϊκό Κόμμα περισσότερες, αλλά κανένα δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία. Επίσης, το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Vox» εμφανίζεται στην τρίτη θέση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ