Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΕ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΗΑΕ
Επιβεβαίωση του αναβαθμισμένου ρόλου της Ρωσίας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή

Οικονομικές συμφωνίες πολλών δισ. δολαρίων ανάμεσα στα ρωσικά μονοπώλια και τις πετρελαιομοναρχίες του Περσικού

Στιγμιότυπο από την υποδοχή Πούτιν στα ΗΑΕ
Στιγμιότυπο από την υποδοχή Πούτιν στα ΗΑΕ
Δύσκολα θα μπορούσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να βρει πιο ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία για την περαιτέρω προώθηση των ρωσικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, κρίνοντας από τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν στις αρχές της βδομάδας οι μονάρχες σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η επίσκεψη Πούτιν έγινε σε μια περίοδο που σηματοδοτείται από την τουρκική στρατιωτική εισβολή της 9ης Οκτώβρη στη βορειοανατολική Συρία, την αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων σε βάρος της συμμαχίας τους με τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων SDF και τις «άνευρες» (για τις προσδοκίες της σαουδαραβικής μοναρχίας) αντιδράσεις των ΗΠΑ στις επιθέσεις της 14ης Σεπτέμβρη σε μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του σαουδαραβικού ενεργειακού μονοπωλίου «Aramco» στις περιοχές Κουράις και το Αμπκάικ, που από τη Δύση αποδόθηκαν στο Ιράν.

Αυτήν τη συγκυρία αξιοποίησε ο Ρώσος Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, η οποία, σύμφωνα με ξένους αναλυτές, επιβεβαίωσε τον αυξανόμενο ρόλο της Ρωσίας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι δύο μέρες πριν από την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στο Ριάντ, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει εντολή για την αποστολή επιπρόσθετων 3.000 Αμερικανών στρατιωτικών στη Σαουδική Αραβία, ώστε να ξεπερνούν πλέον τις 40.000 οι ετοιμοπόλεμες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στις αναρίθμητες βάσεις που διατηρούν οι ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου...

Σημαντικές συμφωνίες και σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων εξασφαλίστηκαν κατά την τελευταία επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στη Σαουδική Αραβία
Σημαντικές συμφωνίες και σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων εξασφαλίστηκαν κατά την τελευταία επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στη Σαουδική Αραβία
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτικός στον τρόπο με τον οποίο η χώρα του προσεγγίζει τις πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου, συνεκτιμώντας την παραδοσιακή συμμαχία τους με τις ΗΠΑ, τις αναταράξεις στις σχέσεις τους το τελευταίο διάστημα, αλλά και την αντιπαλότητα της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, που συνεργάζεται όμως με τη Ρωσία στο ζήτημα της Συρίας.

Ετσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από την επίσκεψη ταυτόχρονα σε τρία αραβικά δίκτυα, όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις της 14ης Σεπτέμβρη σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, ο Πούτιν απάντησε πως τις «καταδικάζει».

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η χώρα του «ποτέ δεν χτίζει τις σχέσεις με χώρες σε βάρος των σχέσεών της με άλλες» και ισχυρίστηκε με νόημα (υπαινισσόμενος τις ΗΠΑ) ότι «εμείς δεν φτιάχνουμε συμμαχίες εναντίον κανενός».

Οι συμφωνίες στη Σαουδική Αραβία

Στο παλάτι Αλ Γιαμάμαχ στο Ριάντ της Σ. Αραβίας τον Πρόεδρο Πούτιν συνόδευσε και πολυπληθής αντιπροσωπεία υπουργών, κρατικών ανώτερων αξιωματούχων και διευθυντικών στελεχών ισχυρών ρωσικών μονοπωλίων.

Ο Πούτιν υπέγραψε πάνω από 20 σημαντικές συμφωνίες και διμερή μνημόνια κατανόησης, διαλαλώντας κυρίως τη συνεργασία ανάμεσα στο Ρωσικό Ταμείο Αμεσης Επένδυσης (RDIF) και το σαουδαραβικό Ταμείο Δημόσιας Επένδυσης (PIF), που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κοινής επενδυτικής πλατφόρμας με κεφάλαια 10 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων επενδύθηκαν άμεσα περίπου 2 δισ.

Αυτήν τη φορά φαίνεται πως, μολονότι συζητήθηκε η ανάπτυξη της εταιρικής σχέσης και προς την κατεύθυνση του «ευαίσθητου τομέα στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας», εντούτοις δεν προωθήθηκαν άμεσα σύμφωνα εξοπλισμών (π.χ. μέσω του παλιότερου σχεδίου για την πιθανή αγορά ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος «S-400»).

Αντίθετα, ξεχώρισαν περισσότερο επενδυτικές συμφωνίες και συνεργασίες στους τομείς της Ενέργειας (έρευνας, εξόρυξης, αποθήκευσης υδρογονανθράκων αλλά και ανέγερσης ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής Ενέργειας και μέσω της ρωσικής εταιρείας «ROSATOM»), της βιομηχανικής παραγωγής (μέσω π.χ. της ανέγερσης νέας πετροχημικής βιομηχανίας στη Σαουδική Αραβία από τη ρωσική εταιρεία «SIBUR Holding»), της Τεχνητής Νοημοσύνης και Νευρωνικών Δικτύων, της εξερεύνησης του Διαστήματος μέσω πιθανών κοινών επανδρωμένων διαστημικών αποστολών, της ανάπτυξης δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης με βάση το ρωσικό «GLONASS», των σιδηροδρομικών και άλλων μεταφορών.

Υπογράφηκαν επίσης διμερή μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας στους τομείς της Υγείας, του τουρισμού, της διευκόλυνσης στη διαδικασία έκδοσης βίζας μεταξύ των δύο χωρών, πρωτόκολλα συνεργασίας στον Τομέα της Ενέργειας, της αύξησης των ρωσικών εξαγωγών σε αγροτικά προϊόντα και άλλα τρόφιμα, στην ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στη σαουδαραβική εταιρεία αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων SALIC και το ρωσικό επενδυτικό ταμείο RDIF.

Ακόμη Σαουδάραβες και Ρώσοι αξιωματούχοι έβαλαν υπογραφές και σε συμφωνίες διμερούς συνεργασίας στους τομείς των Μέσων Ενημέρωσης και της ανάπτυξης των αεροπορικών μεταφορών, με ενίσχυση της ρωσικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας.

Οι συμφωνίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Μικρότερης έκτασης αλλά εξίσου σημαντικές συμφωνίες υπέγραψαν την Τρίτη ο Πρόεδρος Πούτιν και άλλοι αξιωματούχοι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), όπου και εκεί έγινε δεκτός με όλες τις τιμές, από τον διάδοχο πρίγκιπα του εμιράτου Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν.

Οι ηγέτες αμφοτέρων χωρών επιβεβαίωσαν το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων με υπόβαθρο την υπογραφή δήλωσης στρατηγικής εταιρικής σχέσης τον Ιούνη του 2018. Ενίσχυσαν τη συνεργασία στην κοινή επενδυτική πλατφόρμα ανάμεσα στο ρωσικό επενδυτικό ταμείο RDIF και το αντίστοιχο κρατικό ταμείο επενδύσεων «Mubadala» των ΗΑΕ, με κεφάλαια 7 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. επενδύθηκαν άμεσα.

Επιβεβαιώθηκε επίσης η προώθηση κοινών επενδυτικών σχεδίων από τη ρωσική «Gazprom Neft», το RDIF και το «Mubadala» για τα κοιτάσματα πετρελαίου στις περιοχές Τομσκ και Ομσκ. Εβαλαν ως επιπλέον στόχο την ακόμη μεγαλύτερη διμερή συνεργασία στην εξερεύνηση του Διαστήματος, μετά την επιτυχή διαστημική αποστολή του πρώτου αστροναύτη των ΗΑΕ, Χάζα Αλ Μανσούρι, στα τέλη Σεπτέμβρη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μέσω ρωσικού πυραύλου «Σογιούζ».

Τέλος, απαρατήρητες δεν πέρασαν και οι συμφωνίες ανάμεσα στη ρωσική εταιρεία ατομικής ενέργειας «Rosatom» και την κρατική αντίστοιχη εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Emirates Nuclear Energy Corporation», αλλά και αυτές που αφορούν τη στενότερη συνεργασία σε επενδυτικά σχέδια μεταξύ των ρωσικών μονοπωλίων Ενέργειας «Gazprom Neft» και «Lukoil» με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αμπού Ντάμπι, ADNOC, για την αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Gasha».


Δ. Ο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνίες 1,4 δισ. δολαρίων υπογράφει ο Πούτιν(16/10/2019)
Υπογραφή σημαντικών συμφωνιών από τον Ρώσο Πρόεδρο(15/10/2019)
Η Γερμανία παρατείνει την απαγόρευση στις εξαγωγές όπλων(18/9/2019)
Διμερείς συμφωνίες δισεκατομμυρίων(7/10/2017)
Διείσδυση της Γαλλίας(16/1/2008)
Πολυεπίπεδη «σύσφιξη σχέσεων»(13/2/2007)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org