Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να ανακληθεί άμεσα η αυταρχική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης

Μια συγκινητική συναυλία, συνέχεια των αγώνων, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ

«1996 πάω φαντάρος και ξεκινάω μια πορεία στη ζωή μου διαφορετική. Για τα επόμενα 10 χρόνια πατάω μόνο "γκάζι" και ξεκινάω μια ξέφρενη πορεία προς τα κάτω, χωρίς αίσθηση του κινδύνου. Χωρίς καν να πατάω "φρένο". Απλά μερικές φορές "χτυπάω" αριστερά, δεξιά, πάνω σε δικούς μου ανθρώπους, τους πονάω και μου κόβεται η φόρα, αλλά συνεχίζω να πέφτω. Μοναξιά και μιζέρια έχει εδώ κάτω...

Τον 11ο χρόνο, αρχές του 2007, σε ένα από τα "χτυπήματα" ταρακουνήθηκε το μυαλό μου και λέω ΦΤΑΝΕΙ. Πατάω φρένο και βλέπω μπροστά μου μια ανηφόρα. Τεράστια. Πίσω υπήρχε μόνο γκρεμός. Τι κάνουμε ρε Λέων; Ανεβαίνουμε ρε κι ό,τι γίνει... Πίσω δεν υπάρχει τίποτα.

12 χρόνια μετά, 2019, κι ακόμα ανεβαίνω. Περήφανα, με τόλμη και θάρρος. Οσες φορές έκατσα ήταν για να ξεκουραστώ και όσες πήγα πίσω ήταν για να πάρω φόρα. Συνεχίζω την ανηφόρα και θα ανέβω όσο πιο ψηλά μπορώ. Εχει ομορφιά εδώ πάνω. Εδώ θα είμαι. Ελα να ανέβουμε μαζί».

Στην εξέδρα της πλατείας Συντάγματος μιλάει ο Λεωνίδας, απόφοιτος του ΚΕΘΕΑ. 5 χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας, για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα έτος σε θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ, σχεδόν το 70% απέχει από τη χρήση κάθε παράνομης ουσίας.

Τον ακολουθούν διαδοχικά κι άλλοι, πολλοί. Ανθρωποι που δίνουν τώρα τη μάχη για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τον τζόγο. Μαζί τους πληθώρα καλλιτεχνών που συμμετέχουν αφιλοκερδώς στη συγκινητική συναυλία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ: Alex K. & Stef (Last Drive), Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Δημήτρης Μητσοτάκης («Ενδελέχεια»), Μαυρογιώργης, Γιώτα Νέγκα, Panx Romana, Παναγιώτης Σκουλάς, «Χορδές» («ΚΕΘΕΑ Νόστος»), καλλιτεχνικές ομάδες του «ΚΕΘΕΑ Διάβαση».

Κοινό αίτημα όλων: Να ανακληθεί τώρα η αυταρχική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης. «'Η θα παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες απεξάρτησης όσο τις χρειάζονται οι άνθρωποι ή θα παρέχουμε υπηρεσίες όσο φτάνουν τα λεφτά», σημειώνει ο Δημήτρης Κολοκάθης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ.

Να «δεθεί» με τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Στη συναυλία παρευρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Παναγιώτης Κατηφές, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ Κατά των Ναρκωτικών.

«Η στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, των θεραπευτικών κοινοτήτων και των συλλόγων οικογένειας ενάντια στην ΠΝΠ της κυβέρνησης, πρέπει να δυναμώσει και να "δεθεί" με τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Για τη στήριξη των θεραπευτικών "στεγνών" προγραμμάτων. Για να δοθούν τα αναγκαία χρήματα και υποδομές στην πρόληψη. Για να μπει φραγμός στην προσπάθεια νομιμοποίησης των ουσιών, όπως επιχειρήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θα συνεχιστεί όπως φαίνεται και από τη σημερινή», δήλωσε ο Νίκος Σοφιανός.

  • Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα καταδίκης της κυβερνητικής ΠΝΠ. Μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για έκδοση ψηφίσματος, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την απόσυρση της απαράδεκτης ΠΝΠ με την οποία η κυβέρνηση αντικαθιστά το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με ένα διορισμένο και έμμισθο, καταργώντας τον χαρακτήρα του και βάζοντας εμπόδια στο θεραπευτικό του έργο.

Ψήφισμα καταδίκης της ΠΝΠ υιοθέτησε και η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη συμπαράστασή της στις θεραπευτικές κοινότητες, στους θεραπευόμενους και τους θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ, και στον αγώνα τους για μια κοινωνία ελεύθερη από κάθε είδους εξάρτηση.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org