Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρα και στη χτεσινή συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου στο Χονγκ Κονγκ, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να φωνάζουν πάλι συνθήματα όπως «απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ». Στο μεταξύ, η γνωστή για τη συμβολή της στην όξυνση διαφόρων ανταγωνισμών ΜΚΟ, «Διεθνής Αμνηστία», ζήτησε από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να ερευνήσουν την επίθεση που δέχτηκε ο Τζίμι Σαμ, επικεφαλής του Μετώπου Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οργάνωσης της αντιπολίτευσης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δύο Αμερικανοί πολίτες τέθηκαν υπό κράτηση στην επαρχία Ζιανγκσού της ανατολικής Κίνας. Πρόκειται για μια διευθύντρια και τον ιδιοκτήτη της εταιρείας «China Horizon» (απασχολεί καθηγητές που πηγαίνουν στην Κίνα να διδάξουν Αγγλικά), ανακοίνωση της οποίας ανέφερε ότι αυτοί κρατούνται «εδώ και 13 μέρες και ενδέχεται να παραμείνουν (υπό κράτηση) για πολλούς μήνες, δηλαδή χρόνια», αλλά και (αόριστα) ότι «αντιμετωπίζουν ψευδείς κατηγορίες».

ΧΟΝΙΑΡΑ.-- Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι οι αρχές των Νήσων Σολομώντα (Ωκεανία) υπέγραψαν συμφωνία για να νοικιάσουν στον κινεζικό όμιλο «China Sam Group» το νησί Τουλάγκι, που παλιότερα είχε φιλοξενήσει ναυτική βάση της Ιαπωνίας. Μεταξύ άλλων προβλέπονται η δυνατότητα δημιουργίας ενός διυλιστηρίου αλλά και η δημιουργία «μιας ειδικής οικονομικής ζώνης», ενώ πιθανολογείται ότι το νησί θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη κινεζικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Μετά από έντονες αντιδράσεις, ο Μαροκινός βασιλιάς Μοχάμεντ Ε' έδωσε χάρη στην 28χρονη δημοσιογράφο Χαζάρ Ραϊσούνι, που είχε καταδικαστεί σε πολύμηνη φυλάκιση για «παράνομη άμβλωση» και «σεξουαλικές επαφές εκτός γάμου». Η απόφαση του βασιλιά του Μαρόκου να δώσει χάρη στην Ραϊσούνι, τον αρραβωνιαστικό της και την ιατρική ομάδα που κατηγορείται ότι την βοήθησε να κάνει άμβλωση, έγινε δεκτή με ικανοποίηση, αναζωπυρώνοντας ωστόσο την έντονη συζήτηση στη χώρα για τις ατομικές ελευθερίες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Διαδηλωτές για την κλιματική αλλαγή διέκοψαν χτες τη λειτουργία σιδηροδρομικών υπηρεσιών στο ανατολικό Λονδίνο, πυροδοτώντας συμπλοκή ανάμεσα σε οργισμένους πολίτες που περίμεναν για να πάνε στις δουλειές τους και έναν διαδηλωτή που είχε ανέβει στην οροφή ενός τρένου του μετρό του Λονδίνου.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, που ζητά την επανεκλογή του απέναντι στον ηγέτη της καναδικής δεξιάς Αντριου Σιρ στις εκλογές της 21ης Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ