Σάββατο 19 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Θίνες διοξειδίου του άνθρακα στον βόρειο πόλο του Αρη

Μοιάζει με μουχλιασμένη επιφάνεια γιαουρτιού, αλλά στην πραγματικότητα είναι θίνες στον βόρειο πόλο του Αρη, που φωτογράφισε το σκάφος «ExoMars Trace Gas Orbiter», του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας «Roscosmos», το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.

Οι θίνες στον Αρη συναντώνται σε διάφορα χαρακτηριστικά σχήματα, όπως και στη Γη, δίνοντας πληροφορίες για τη συνήθη κατεύθυνση των ανέμων. Παρατηρώντας τες στο πέρασμα του χρόνου, οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους ένα φυσικό εργαστήριο, για να μελετήσουν πώς εξελίσσονται οι ίδιες και πώς γενικότερα τα ιζήματα μετακινούνται στην επιφάνεια του πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι πολικές περιοχές καλύπτονται από ένα λεπτό στρώμα πάγου διοξειδίου του άνθρακα, που με τις πρώτες «ζέστες» της άνοιξης αρχίζει να εξαχνώνεται (να περνάει απευθείας από τη στερεή στην αέρια κατάσταση). Στα πεδία των θινών, αυτή η διαδικασία εκδηλώνεται από κάτω προς τα πάνω, παγιδεύοντας αέριο μεταξύ του πάγου και της υποκείμενης άμμου. Οταν κάποια στιγμή ο πάγος σπάσει, το αέριο εκτονώνεται απότομα, παρασύροντας μαζί του και άμμο, που σχηματίζει τα σκοτεινά σημάδια που φαίνονται στη φωτογραφία.

Στην κάτω δεξιά μεριά υπάρχουν μερικές θίνες σχήματος μισοφέγγαρου, κάποιες από τις οποίες ενώνονται σε μεγαλύτερους σχηματισμούς. Οι καμπύλες άκρες αυτών των θινών δείχνουν προς την κατεύθυνση την οποία κινείται ο άνεμος. Η συνένωση ορισμένων από τις θίνες δείχνει ότι εκτός από τους κύριους ανέμους και κάποιοι δευτερεύοντες παίζουν ρόλο στο σχηματισμό τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ