Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για την υγεία και ασφάλεια των πυροσβεστών

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Eurokinissi

Την εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην Πυροσβεστική, όπως και τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, ζητά με Ερώτησή του προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το ΚΚΕ. Την Ερώτηση υπέβαλαν οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Παπαναστάσης.

Η Ερώτηση αναφέρει: «Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης συνεχίζει στην ίδια ρότα την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στον τομέα της ασφάλειας των συνθηκών εργασίας και της χορήγησης όλων των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας. Κινείται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Υπάρχει απουσία ενός ουσιαστικού πλαισίου πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου των πυροσβεστών, που εργάζονται με εξοντωτικά ωράρια, ελλιπή εκπαίδευση, εντατικοποίηση της εργασίας, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους, με κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων και εκδηλώσεις επαγγελματικών ασθενειών. Μάλιστα, από το 1994 έως σήμερα, 48 πυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας εν ώρα υπηρεσίας και έχουν προκύψει δεκάδες τραυματισμοί που έχουν οδηγήσει σε ολική ή μερική αναπηρία τους παθόντες πυροσβέστες. Εντονος προβληματισμός υπάρχει στις τάξεις των πυροσβεστών για αιφνίδιους θανάτους εν ενεργεία συναδέλφων τους, από παθολογικά αίτια και πιθανόν σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας, που λόγω έλλειψης προληπτικών μέτρων και έγκαιρης διάγνωσης έχουν δραματική εξέλιξη.

Επίσης, αξίζει να τονίσουμε ότι το επάγγελμα του πυροσβέστη χαρακτηρίζεται "πιθανόν καρκινογόνο" από τον Διεθνή Οργανισμό για την έρευνα για τον καρκίνο. Ηδη αυτήν την περίοδο είναι από τα πρώτα ζητήματα στην ειδησεογραφία των ΜΜΕ της Αυστραλίας οι θάνατοι από καρκίνο πυροσβεστών και οι αιτίες που τους προκαλούν, ενοχοποιώντας τη χρήση χημικών κατασβεστικών υλικών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ελλείψεις των Μέσων Ατομικής Προστασίας που καταγράφονται στους πυροσβέστες είναι οι εξής:

  • Για τους εποχικούς πυροσβέστες που προσλήφθηκαν φέτος το καλοκαίρι χορηγήθηκαν μία φόρμα εργασίας, ένα ζευγάρι γάντια, ένα ζευγάρι στρατιωτικά άρβυλα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για τα δασικά συμβάντα, ένα μπλουζάκι και ένα κράνος οικοδομικού τύπου, το οποίο δεν ενδείκνυται για την προστασία από δασικές πυρκαγιές. Ακόμη, δεν χορηγήθηκε μάσκα για την προστασία της αναπνοής από τους καπνούς.
  • Στους νεοπροσλαμβανόμενους πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, προερχόμενους από επιλαχόντες εποχικούς, έχει χορηγηθεί μόνο μία φόρμα εργασίας. Δεν έχουν χορηγηθεί επενδύτης άνω και κάτω, κράνος αστικών πυρκαγιών, γάντια, άρβυλα δασικού τύπου, πελεκίδιο και ζώνη διάσωσης, καθώς επίσης δεν έχουν χορηγηθεί σε όλους μπότες για αστικά συμβάντα. Στους παλαιότερους πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, από το 2012 έχουν να τους χορηγηθούν μπότες για αστικά συμβάντα. Δεν έχει χορηγηθεί κράνος για αστικές πυρκαγιές στους οδηγούς Πενταετούς Υποχρέωσης. Επίσης, δεν έχουν χορηγηθεί σε όλους ζώνη και πελεκίδιο.
  • Στους πυροσβέστες που μονιμοποιήθηκαν, τους προερχόμενους από Πενταετούς Υποχρέωσης, από το 2012 έχουν να χορηγηθούν μπότες για αστικά συμβάντα. Στους οδηγούς της κατηγορίας αυτής δεν χορηγήθηκε ο προβλεπόμενος φακός. Επίσης δεν έχουν χορηγηθεί σε όλους πελεκίδιο και ζώνη διάσωσης. Στους μόνιμους πυροσβέστες παλαιότερων σειρών δεν έχει αντικατασταθεί το κράνος για τα αστικά συμβάντα που σε αρκετούς ξεπερνούν και τα 20 χρόνια. Επίσης, δεν έχει αντικατασταθεί το κράνος για τα δασικά συμβάντα από το 2008 που χορηγήθηκε για πρώτη φορά. Αρβυλα για δασικά συμβάντα έχει να χορηγήσει η υπηρεσία στους περισσότερους από το 2008. Στους πυροσβέστες που αποφοίτησαν τον Ιούλη του 2019 δεν τους έχουν χορηγηθεί επενδύτης άνω και κάτω, μπότες αστικών συμβάντων. Επίσης, έχουν χορηγηθεί στρατιωτικά άρβυλα, τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές για δασικά ή αστικά συμβάντα. Δεν χορηγήθηκαν επίσης μάσκες για την προστασία της αναπνοής από τους καπνούς.

Ερωτώνται οι υπουργοί:

  • Η κυβέρνηση θα αυξήσει τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα;
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τη χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού και των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλες αδιακρίτως τις κατηγορίες του προσωπικού;
  • Η κυβέρνηση θα εντάξει τους πυροσβέστες στα Βαρέα - Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα επαγγέλματα;
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την εφαρμογή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία, για την υγεία και ασφάλεια του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος στους χώρους εργασίας;
  • Θα θεσπίσει η κυβέρνηση το απαραίτητο ΠΔ για την εφαρμογή της υγιεινής και ασφάλειας και κατά τη διάρκεια των επιχειρησιακών συμβάντων;».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ