Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Επίσημη «πρεμιέρα» για τις ανατροπές στην ακτοπλοΐα

Σε ισχύ από σήμερα ο νόμος - έκτρωμα που «απελευθερώνει» τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Οι ανατροπές στην ακτοπλοΐα με τις οποίες ανοίγουν οι «ασκοί του Αιόλου» σε βάρος της απρόσκοπτης σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, ενώ τίθεται υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα στη δουλιά των χιλιάδων ναυτεργατών στην ακτοπλοΐα, αρχίζουν από σήμερα και επίσημα. Συγκεκριμένα χτες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, παρουσίασε την απόφασή του με την οποία τίθεται σε εφαρμογή ο νέος νόμος - έκτρωμα 2932/2001 για την «απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών». Με την απόφαση αυτή η οποία σήμερα θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι νέες ακτοπλοϊκές γραμμές και προδιαγράφεται η διχοτόμηση της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι εφοπλιστές, Ελληνες και κοινοτικοί, θα κληθούν από την 1η Γενάρη να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις γραμμές αυτές. Οσες γραμμές δεν προκαλέσουν το... εφοπλιστικό ενδιαφέρον, θα χαρακτηριστούν «άγονες» και σύμφωνα με το νόμο θα επιδοτηθούν! Αυτό σημαίνει ότι για να εξυπηρετηθούν οι «άγονες» γραμμές, οι εφοπλιστές θα εισπράττουν «ζεστό χρήμα» τόσο από τον κρατικό κορβανά, όσο και από το «χαράτσι» που προβλέπει ο νόμος στο εισιτήριο! Σε αυτό να προστεθεί ότι ο νόμος προβλέπει και την «απελευθέρωση» στην τιμή του εισιτηρίου! Για τον αποπροσανατολισμό των νησιωτών από τα δεινά που επιφυλάσσονται, οι νέες ακτοπλοϊκές γραμμές είναι περίπου κατά 25% αυξημένες από τις σημερινές και αριθμούν συνολικά (κύριες και τοπικές) 285. Από την 1η Γενάρη 2002 θα αρχίσει η επιλογή των γραμμών από τους εφοπλιστές και από την 1η Νοέμβρη 2002 θα τεθούν σε εφαρμογή, όπως και όλες οι διατάξεις του νέου νόμου.

Ο υπουργός δεν έμεινε εκεί. Τα όσα προετοιμάζονται στην ακτοπλοΐα πάνε «πακέτο» με το μέγα «έγκλημα» του ξεπουλήματος των λιμανιών της χώρας. Ο υπουργός επεσήμανε τη σπουδή της κυβέρνησης να τελειώνει και με το λιμάνι του Πειραιά. Ετσι την επόμενη βδομάδα, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ξεπουλήματος μέσω του Χρηματιστηρίου οπότε μέχρι το τέλος του χρόνου η υπόθεση θα έχει τελειώσει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ