Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συνεδριάζει σήμερα στην Τουλούζη

Ο Μακρόν μίλησε για «ανησυχητική διεθνή συγκυρία» που δεν επιτρέπει στους Ευρωπαίους τη «διάσπαση» ή την «αδυναμία»

Από την υποδοχή Μέρκελ στο Παρίσι, την περασμένη Κυριακή

Copyright 2019 The Associated

Από την υποδοχή Μέρκελ στο Παρίσι, την περασμένη Κυριακή
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνεδριάζει σήμερα στην Τουλούζη της Γαλλίας το λεγόμενο Γαλλογερμανικό υπουργικό Συμβούλιο, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις 17 και 18 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες, με φόντο την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων σε πολλά κρίσιμα μέτωπα του πλανήτη.

Την Κυριακή, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Εκτός από τα «διεθνή ζητήματα», δηλαδή Συρία (δες σχετικό θέμα), Ιράν και Ουκρανία, οι δυο ηγέτες συζήτησαν για θέματα που αφορούν την καλή προετοιμασία του Γαλλογερμανικού υπουργικού Συμβουλίου, με «έμφαση στην κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις που φέρνει, σε θέματα εμπορίου, έρευνας, τεχνητής νοημοσύνης και κοινών αμυντικών σχεδίων που έχουμε μπροστά μας», όπως δήλωσε η καγκελάριος πριν από τη συνάντηση. Δηλαδή συζητήθηκαν όλοι οι βασικοί τομείς στους οποίους οξύνεται ο ανταγωνισμός της ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και στο εσωτερικό της. Το αυριανό κοινό υπουργικό συμβούλιο θα είναι το πρώτο μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Ααχεν για ενίσχυση του οικονομικού και πολιτικού συντονισμού Γαλλίας - Γερμανίας, τη συνεννόηση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας κ.ά.

Η Αγκ. Μέρκελ τόνισε πως οι συνομιλίες για όλα τα παραπάνω θα γίνουν «υπό το πρίσμα του Brexit», καθώς «με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα έχουμε δυνητικά έναν ακόμη ανταγωνιστή, δίπλα στην Κίνα και τις ΗΠΑ» και επομένως η ΕΕ πρέπει να «εργαστεί πιο εντατικά».

Από τη μεριά του, ο Μακρόν δήλωσε ότι «σε αυτή την ανησυχητική διεθνή συγκυρία», η Ευρώπη «δεν "αντέχει" την πολυτέλεια των μάταιων καβγάδων (...) των μικρών διαφωνιών» και «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ούτε τη διάσπαση ούτε την εθελοτυφλία ούτε την αδυναμία».

Μάλιστα, στο πλαίσιο της ίδιας ανησυχίας για το επίπεδο ευρωπαϊκής συνοχής και συνεργασίας (ώστε να αναμετρηθούν καλύτερα με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα), ο Μακρόν υποδέχτηκε τη Δευτέρα στο Παρίσι τον σημερινό αλλά και την προτεινόμενη πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, εκφράζοντας ελπίδες ότι στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο «θα έχουμε συλλογικά την υπευθυνότητα να οικοδομήσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ