Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα προς τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

Ανακοίνωση - κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα προς όλους τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) απευθύνει η ΚΝΕ, τονίζοντας ότι «ο αγώνας μας σε όλες τις ΑΕΝ σήμερα πρέπει να βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας για τα κέρδη των λίγων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σπουδαστή, σπουδάστρια στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, σε καλωσορίζουμε στην Ακαδημία! Σου ευχόμαστε καλή αρχή!

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος έως εδώ ήταν δύσκολος, ότι εσύ και η οικογένειά σου μοχθήσατε.

Με την είσοδό σου στη Ναυτική Εκπαίδευση ξεκινά μια νέα φάση στη ζωή σου, στην οποία σε καλούμε να περπατήσεις με ψηλά το κεφάλι, χωρίς να αφήσεις στην άκρη τις προσδοκίες και τα όνειρά σου για το μέλλον. Ολοι οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες μαζί θα αγωνιστούμε για ολοκληρωμένη μόρφωση και για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Μαζί, και στην τάξη και στο πλοίο, θα παλέψουμε για να κατακτήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Η νέα κυβέρνηση, της ΝΔ, ήρθε με αποφασιστικότητα να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης, του ΣΥΡΙΖΑ. Κινείται στην ίδια αντιλαϊκή ρότα σε όλους τους τομείς. Γνώμονας της πολιτικής της είναι τα "θέλω" των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματικών ομίλων. Πασχίζει για να εξασφαλίσει κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, από τα πρώτα κιόλας βήματά μας ως σπουδαστές, κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών μας ταξιδιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης του υπουργείου Ναυτιλίας, κατά τη διάρκεια πέντε εκπαιδευτικών ετών, από το 2010 - 2011 έως το 2014 - 2015, εισήλθαν στις ΑΕΝ 7.309 σπουδαστές και αποφοίτησαν μόλις 3.750, δηλαδή ποσοστό 51,3%! Περίπου 1 στους 2 σπουδαστές εγκαταλείπει τις σπουδές του πριν καν αποφοιτήσει! Αυτή η τάση διαρροής συνεχίζεται, αφού αρκετοί είναι και αυτοί οι οποίοι, παρόλο που αποφοιτούν, δεν φτάνουν ποτέ μέχρι το ανώτερο "πιστοποιητικό ικανότητας" Πλοιάρχου ή το επίπεδο του Α' Μηχανικού.

Μεγάλο ποσοστό αυτής της διαρροής οφείλεται στις απαράδεκτες συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι σπουδαστές, τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών στις ΑΕΝ όσο και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.

Τα στοιχεία αυτά, για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνουν τις τεκμηριωμένες καταγγελίες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, αλλά και του εργατικού κινήματος και των σπουδαστών.

Παλικαρίσια, με συλλογικό και οργανωμένο αγώνα να κατακτήσουμε υψηλού επιπέδου, σύγχρονες και δωρεάν σπουδές στο επάγγελμά μας, ως πλοίαρχοι και μηχανικοί!

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να διαμορφωθούν σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και Εσωτερικός Κανονισμός για τις ΑΕΝ, να εξασφαλιστεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό με συγκροτημένα δικαιώματα. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να αποκτήσουν όλες οι ΑΕΝ σύγχρονες υποδομές και εργαστήρια που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθημάτων, ώστε να παρέχονται σύγχρονα βιβλία. Χρειάζεται σήμερα να απεμπλακεί το Λιμενικό Σώμα από το διοικητικό και εκπαιδευτικό έργο στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Χρειάζεται να δημιουργηθούν σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν υποδομές στέγασης και σίτισης όλων των σπουδαστών που κατοικούν σε διαφορετική πόλη, ώστε να μη συνεχίζουν οι οικογένειές μας να "ματώνουν" με υπέρογκα έξοδα. Χρειάζεται σήμερα το εκπαιδευτικό ταξίδι και η εύρεση καραβιού να γίνονται με ευθύνη αποκλειστικά του υπουργείου Ναυτιλίας και της διοίκησης των ΑΕΝ, και όλοι οι σπουδαστές να ναυτολογούνται με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και με συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ομως, πολιτική όλων των κυβερνήσεων είναι η τεράστια υποχρηματοδότηση! Στις αρχές κάθε εξαμήνου ερχόμαστε αντιμέτωποι με Τμήματα των 40 ατόμων, με την υποσυντήρηση των κτιρίων, με τόσα έξοδα για διάφορα αναλώσιμα.

Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, που αξιοποιείται στα πλοία, απαιτεί την ουσιαστική αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, ώστε να μπορούμε ως πλοίαρχοι και μηχανικοί να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του επαγγέλματος, όμως η αλήθεια είναι πως το επίπεδο των σπουδών μας υποβαθμίζεται.

Παλεύουμε για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα!

Από τις πρώτες μέρες των μαθημάτων θα ακούσεις για το "θαύμα" της ελληνικής ναυτιλίας, ότι αποτελεί "εθνικό" κεφάλαιο, μια τεράστια δύναμη που συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας κ.ά.

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι "πρωτιές" των Ελλήνων εφοπλιστών, η ξέφρενη κερδοφορία τους, βασίστηκαν και βασίζονται στην κατάργηση και συμπίεση του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, αξιωματικών και πληρωμάτων, σε μια σειρά από νόμους όλων των κυβερνήσεων, όπως απαλλαγές από φόρους, μειώσεις των οργανικών συνθέσεων των πλοίων κ.ά.

Χαρακτηριστικά, οι Ελληνες πλοιοκτήτες υπερδιπλασίασαν τη μεταφορική ικανότητα του στόλου τους στο διάστημα 2007 - 2018, δηλαδή καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης. Σήμερα ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει το 53% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το 21% παγκοσμίως με όρους χωρητικότητας, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος παρουσίασε αύξηση 6,63%.

Απευθυνόμενοι στους αυριανούς πλοιάρχους και μηχανικούς, η διοίκηση της κάθε ΑΕΝ, η κυβέρνηση και το υπουργείο, και φυσικά οι ναυτιλιακές εταιρείες, μιλούν για μεγάλες ευκαιρίες, για υψηλά και σταθερά εισοδήματα, για τον σύγχρονων προδιαγραφών στόλο που εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες δουλειάς για αξιωματικούς και πληρώματα. Λένε πως η ελληνική ναυτιλία είναι μια μεγάλη οικογένεια με οφέλη για όλους.

Παρουσιάζουν τους μισθούς των 800 ευρώ των δόκιμων μηχανικών και πλοιάρχων ως "όαση", προσπαθώντας να μας ξεγελάσουν. Κρύβουν τις τεράστιες μειώσεις που έχουν υποστεί οι μισθοί αυτοί τα τελευταία χρόνια, αλλά και τους όρους δουλειάς στο πλοίο, όπως οι καθημερινές υπερωρίες, το γεγονός ότι πρέπει να είσαι "διαθέσιμος" ανά πάσα ώρα και στιγμή, οι ολοένα και πιο γρήγοροι ρυθμοί δουλειάς κ.ά. Κρύβουν το γεγονός πως χτυπούν προηγούμενες κατακτήσεις των εργαζομένων, όπως η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που αποτελεί μια συλλογική προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων ενός κλάδου και καθορίζει το σύνολο των όρων δουλειάς και αμοιβής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010 μέχρι σήμερα οι εφοπλιστές αρνούνται να εφαρμοστεί ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία, ακριβώς για να μπορούν μέσα από επιχειρησιακές και ατομικές Συμβάσεις Εργασίας να ρίχνουν τους μισθούς μας και να καταργούν κι άλλα δικαιώματά μας.

Ελα μαζί μας! Γνώρισε την ΚΝΕ!

Η ΚΝΕ είναι η Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, του Κόμματος που 100 χρόνια τώρα έχει τεράστια συμβολή σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα του λαού. Η ΚΝΕ ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τη σημερινή άθλια κατάσταση, ποτέ δεν σταμάτησε να φωνάζει για τα δίκια της νεολαίας. Δεν δεχόμαστε τη λογική ότι "τίποτα δεν αλλάζει". Το μέλλον είναι μπροστά μας!

Σήμερα, σε κάθε Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού παλεύουμε ώστε οι Σύλλογοι Σπουδαστών να ζωντανέψουν, να χαράξουν αγωνιστική πλεύση, να αναπτύξουν πλούσια αγωνιστική δραστηριότητα για όλα όσα αντιμετωπίζουμε στη στεριά και στη θάλασσα, στο μάθημα και στο πλοίο. Παλεύουμε ώστε μέσα από μαζικές και συλλογικές διαδικασίες των Συλλόγων μας να κάνουμε τα αιτήματά μας για ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και για σύγχρονους όρους δουλειάς να ακουστούν δυνατά!

Ο αγώνας μας σε όλες τις ΑΕΝ σήμερα πρέπει να βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας για τα κέρδη των λίγων.

Παλεύουμε για την πραγματική, ριζική αλλαγή προς όφελος του λαού και της νεολαίας, για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Για τη νέα κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ