Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται παρά την αλλαγή ταμπέλας

Συνέντευξη με φοιτητές για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Το επιχείρημα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και όσων υποστήριζαν την «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ότι «θα αναβαθμιστούν τα ΤΕΙ», καταρρίπτεται από το ξεκίνημα της ακαδημαϊκής χρονιάς, όπου οι φοιτητές των παλιών και νέων τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας βλέπουν ότι οι σπουδές τους ούτε αναβαθμίστηκαν, ούτε βελτιώθηκε η κατάσταση με τα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στο πρώην ΤΕΙ.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Κώστα, φοιτητή στο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων και πρόεδρο του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου της πρώην ΣΤΕΦ, την Αναστασία, φοιτήτρια Νοσηλευτικής και μέλος του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου της πρώην ΣΕΥΠ, και την Ζωή, φοιτήτρια Λογιστικής και μέλος του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου της πρώην ΣΔΟ.

* * *

-- Με ποια προβλήματα ήρθαν αντιμέτωποι οι φοιτητές των τμημάτων του πρώην ΤΕΙ;

Κώστας: Με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παραμένει χαμηλή και ότι δόθηκαν ελάχιστα χρήματα για τη λειτουργία των νέων τμημάτων, οι πρωτοετείς και οι μεγαλύτεροι φοιτητές ήρθαμε αντιμέτωποι με μια εκρηκτική κατάσταση, όπου για παράδειγμα οι αποθήκες του ιδρύματος από γραφική ύλη και αναλώσιμα είναι άδειες, στο πρώην ΤΕΙ Λάρισας σήμερα δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος στην τεχνική υπηρεσία, μαθήματα πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο, στις ίδιες αίθουσες, πολλές φορές μαθήματα και διαφορετικών σχολών, στοιβαζόμαστε τα διπλάσια άτομα σε εργαστήρια απ' όσα χωράμε κανονικά, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα του μαθήματος. Προχτές, μάλιστα, μας είπαν ότι δεν θα μπορέσουν να γίνουν κάποια εργαστήρια, γιατί δεν χωράνε οι φοιτητές.

Ζωή: Στην πρώην ΣΔΟ κάποιες αίθουσες έχουν κριθεί ακατάλληλες, με αποτέλεσμα να περπατάμε στον διάδρομο για να βρούμε κάποια ελεύθερη αίθουσα για να κάνουμε μάθημα. Ταυτόχρονα, δεν έχει εξασφαλιστεί η έναρξη των μαθημάτων του Α' εξαμήνου, στη Λογιστική. Στα περισσότερα τμήματα καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τα μαθήματα και σε αυτό έπαιξε ρόλο ότι σε κάποια τμήματα δεν υπάρχουν προγράμματα σπουδών, ωρολόγιο πρόγραμμα και επιπλέον από τις 93 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ (οι 50 για τα νέα τμήματα) που είχαν υποσχεθεί οι κυβερνήσεις, έχουν προκηρυχτεί μόλις 11 για όλο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πρακτικά, σήμερα τα νέα τμήματα λειτουργούν με συμβασιούχους, ωρομίσθιους. Αν συνυπολογίσει κανείς μάλιστα ότι οι ωρομίσθιοι παραμένουν απλήρωτοι για τουλάχιστον 10 μήνες, ότι η διοίκηση τους καλεί να εργαστούν για 16 ώρες τη βδομάδα με 5 ευρώ την ώρα, δηλαδή 350 ευρώ περίπου το μήνα, δεκάδες μαθήματα δεν διδάσκονται!

Αναστασία: Μαζί με την υποχρηματοδότηση αντιμετωπίζουμε κι άλλα προβλήματα, όπως το γεγονός ότι οι φοιτητές του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν έχουμε το δικαίωμα να ενταχθούμε άμεσα στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα. Πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΙ, να πετάξουμε στα σκουπίδια το πτυχίο του ΤΕΙ, τα μισά μαθήματα και εργαστήρια που κάναμε και να φορτωθούμε επιπλέον ένα κάρο μαθήματα για να πάρουμε το πτυχίο του αντίστοιχου πανεπιστημιακού τμήματος.

Ούτε οι σπουδές αναβαθμίστηκαν ούτε τα προβλήματα λύθηκαν

-- Πώς στέκονται απέναντι σε αυτά η κυβέρνηση, η διοίκηση του ιδρύματος;

Κώστας: Οι υποσχέσεις τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της σημερινής αποδεικνύονται ψεύτικες. Ούτε οι σπουδές μας αναβαθμίστηκαν, ούτε βελτιώθηκε η κατάσταση με τα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στο πρώην ΤΕΙ. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί την κατάσταση - μπάχαλο στα Τμήματά μας για να μας ωθήσει εκτός σπουδών, να μας κάνει πελάτες στα ιδιωτικά κολέγια, στην κατάρτιση. Θεωρεί τις σπουδές και τις ανάγκες μας «κόστος» και κλείνει την κάνουλα της χρηματοδότησης για την Παιδεία, ώστε να εξοικονομεί ζεστό χρήμα για τις τράπεζες και να δαπανά 4 δισ. το χρόνο για τους πολεμικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ.

Μαζί με τη διοίκηση μας κοροϊδεύουν ότι δήθεν κάποια στιγμή «όλα θα λυθούν». Αντί να ενημερώσουν υπεύθυνα τους φοιτητές και να δώσουν λύσεις, κυβέρνηση και Πρυτανεία κάνουν «μπαλάκι» τις ευθύνες μεταξύ τους. Και οι δύο μάς κοροϊδεύουν κανονικότατα, αφού από κοινού συνέβαλαν στη διαμόρφωση των νέων τμημάτων υλοποιώντας το νόμο Γαβρόγλου, που πέρσι οι φοιτητές αντιπαλεύαμε. Τώρα, όλοι μαζί κάνουν προσπάθεια να καλλιεργηθούν στους φοιτητές η αναμονή, οι χαμηλές απαιτήσεις και η νομιμοποίηση αυτής της κατάστασης. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν οφείλεται στην κακοδιαχείριση, στην προχειρότητα, στην «κάθε αρχή και δύσκολη», αλλά στα κριτήρια και τους σκοπούς για τους οποίους φτιάχτηκαν αυτά τα πανεπιστήμια. Ηξεραν πολύ καλά τα προβλήματα που θα προκληθούν, αφού η δημιουργία των ιδρυμάτων έθετε εξαρχής ότι θα γίνουν με τα ελάχιστα χρήματα που ήδη δίνονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς προσλήψεις προσωπικού, χωρίς κατασκευή υποδομών.

Ζωή: Χρειάζεται να αναφερθεί και η στάση της ΔΑΠ, που όλους αυτούς τους μήνες έσπερνε τον εφησυχασμό, συνδιαλλασσόταν με παλιές και νέες διοικήσεις για να ανακόψει οποιοδήποτε αγωνιστικό σκίρτημα των φοιτητών, διακινούσε το επιχείρημα «μην ανησυχείτε, ας βγει η ΝΔ κυβέρνηση και θα λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα»! Μάλιστα, προσπάθησε και με προπηλακισμούς να εμποδίσει τις Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν.

Οι φοιτητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους

-- Τι πρωτοβουλίες έχετε πάρει από την αρχή της χρονιάς και πώς συνεχίζετε;

Κώστας: Είναι σημαντικό να πούμε ότι πιάσαμε το νήμα από τις περσινές κινητοποιήσεις, όπου είχαμε εναντιωθεί σε αυτούς τους σχεδιασμούς αποκαλύπτοντας πως αποτέλεσμα αυτών θα είναι το σάρωμα μορφωτικών - εργασιακών δικαιωμάτων των φοιτητών. Ετσι, ένα μεγαλύτερο κομμάτι των φοιτητών ήταν «ψυλλιασμένο» για το τι το περιμένει. Αξιοποιώντας και τα οξυμένα προβλήματα που εμφανίστηκαν από την αρχή της χρονιάς, με εξορμήσεις και ανακοινώσεις καλέσαμε όλους τους φοιτητές να μη συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση, χωρίς αναμονή να διεκδικήσουν όλα αυτά που έχουν ανάγκη για να καταφέρουν να σπουδάσουν, να μορφωθούν, να βρουν δουλειά στο αντικείμενό τους με δικαιώματα.

Σε αυτήν τη βάση πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του συλλόγου με καλή συμμετοχή κυρίως πρωτοετών, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου διοίκησης. Με την κινητοποίηση αυτή πετύχαμε όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές να έχουν δωρεάν σίτιση, αποσπάσαμε δέσμευση να αυξηθούν οι ομάδες των εργαστηρίων για να γίνεται ποιοτικά το μάθημα, καθαρίστηκαν άμεσα συγκεκριμένα εργαστήρια που υπήρχε σοβαρό ζήτημα υγιεινής. Το σημαντικό είναι ότι στείλαμε μήνυμα πως οι φοιτητές επιλέγουν το δρόμο του αγώνα κόντρα στο συμβιβασμό και την αναμονή, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Το επόμενο διάστημα συνεχίζουμε τον αγώνα μας προχωρώντας σε: Ενημερωτικές Συνελεύσεις σε όλα τα έτη για να δημιουργήσουμε Επιτροπές Αγώνα, κλιμακώνουμε με κατάληψη στο κτίριο της διοίκησης τις επόμενες μέρες και με τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Τέλος, οργανώνουμε φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Λάρισας στις 4/11 μαζί με τους μαθητές της πόλης.

Αναστασία: Επιδιώκουμε να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους συλλόγους μπροστά στο συλλαλητήριο στις 4/11, γιατί είναι σημαντικό να μπουν περισσότερες δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα, για να διεκδικήσουμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μονιμοποίηση των έκτακτων καθηγητών, να παρθούν όλα τα μέτρα για να προχωρήσει κανονικά η λειτουργία των τμημάτων. Ακόμα προχωράμε σε κοινές δράσεις με τους εκτάκτους που είναι απλήρωτοι. Αναδεικνύουμε έτσι ότι η μαζικοποίηση των συλλόγων, η συγκρότηση επιτροπών σε κάθε Τμήμα και έτος, είναι προϋπόθεση για να υψώσουμε τείχος απέναντι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας. Ταυτόχρονα καλούμε τους φοιτητές να είναι σε ετοιμότητα μπροστά στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ