Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην τελική ευθεία το νέο χτύπημα σε βάρος της επικουρικής ασφάλισης

Τζογάρισμα του μόχθου των ασφαλισμένων σε «επενδυτικά πακέτα διαφοροποιημένου κινδύνου» συστήνει το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» που έστησε η κυβέρνηση

Στην τελική ευθεία μπαίνει το νέο χτύπημα σε βάρος της επικουρικής ασφάλισης, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντιασφαλιστική επίθεση από εκεί που την έφτασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Επιτροπή Σοφών», που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση, έχει ήδη καταλήξει στο σχετικό «Πόρισμα», το οποίο αναμένεται να επιδοθεί στο υπουργείο Εργασίας. Οι βασικοί άξονες του «Πορίσματος» επιβεβαιώνουν την προετοιμασία παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, την παράδοση των μελλοντικών επικουρικών συντάξεων στα χέρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και της «αγοράς», με ασφαλισμένους και συνταξιούχους να υποχρεώνονται σε τζογάρισμα του μόχθου τους και των εισφορών τους.

Αναλυτικότερα, οι βασικές «ιδέες» του νέου ιδιωτικού συστήματος επικουρικής ασφάλισης σύμφωνα με το «Πόρισμα των Σοφών» προβλέπουν τα εξής:

  • Οι επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων δεν θα είναι εγγυημένες, καθώς το ύψος τους θα εξαρτάται από το τζογάρισμα στις αγορές και γενικώς από την «απόδοση» του ρίσκου που αναλαμβάνει ο κάθε ασφαλισμένος ατομικά! Είναι χαρακτηριστικό ότι γίνεται λόγος για «επιλογή» ανάμεσα σε «τρία επενδυτικά πακέτα», «χαμηλού», «μεσαίου» και «υψηλού επενδυτικού κινδύνου»...
  • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων στους νέους αυξάνονται και μέχρι το 70ό έτος, αφού σύμφωνα με το «πόρισμα» το εύρος ηλικίας απόδοσης της νέας επικουρικής σύνταξης θα οριστεί από το 62ο έως το 70ό έτος, αντί του 62 έως του 67ου που ισχύει σήμερα για την κύρια σύνταξη και την ταυτόχρονη απόδοση της επικουρικής στα ίδια ηλικιακά όρια.
  • Ολοι οι νέοι ασφαλισμένοι που πρωτοασφαλίζονται μετά την 1/1/2021 υπάγονται υποχρεωτικά στο νέο ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα και καταβάλλουν το 6,5% επί των αποδοχών τους. Εξετάζεται μάλιστα και το ενδεχόμενο στη νέα υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση να ασφαλίζονται και όσοι μέχρι σήμερα προέρχονται από κλάδους που δεν έχουν επικουρική ασφάλιση (π.χ. αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες).
  • Στο πλαίσιο του σημερινού ΕΤΕΑΕΠ δημιουργείται ξεχωριστός νέος κλάδος ιδιωτικής επικουρικής ασφάλισης και το Ταμείο θα είναι υπεύθυνο για την είσπραξη των εισφορών.
  • Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τουλάχιστον μετά τα πρώτα δέκα χρόνια, η διακοπή ροής εισφορών στο ΕΤΕΑΕΠ από τους νέους ασφαλισμένους θα προκαλέσει ελλείμματα, τα οποία με τη σειρά τους θα φορτωθούν σε παλιούς συνταξιούχους και ασφαλισμένους.
Το «επενδυτικό ρίσκο» που διαφημίζει η ΝΔ και η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει το νέο έγκλημα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο αρμόδιος υφυπουργός, Ν. Μηταράκης, σε χτεσινές δηλώσεις του είπε χαρακτηριστικά: «Ο ασφαλισμένος θα έχει πλέον τον ατομικό λογαριασμό του. Η επικουρική του σύνταξη δεν θα εξαρτάται από πολιτικής ή δημοσιονομικής φύσεως παράγοντες. Η σύνταξή του θα βγαίνει από τον δικό του "ατομικό κουμπαρά". Οι δύο συντάξεις, όπως είναι δομημένες σήμερα, ενέχουν ακριβώς το ίδιο προφίλ κινδύνου. Αυτό θα αλλάξει, καθώς πλέον η κύρια θα ενέχει το δημοσιονομικό και το δημογραφικό, ενώ η επικουρική θα περιλαμβάνει το επενδυτικό ρίσκο. Ετσι, επιτυγχάνεται διάχυση κινδύνου και συνδυαστικά οδηγούν σε ένα καλύτερα θωρακισμένο ασφαλιστικό σύστημα».

Με δυο λόγια, αντί η σύνταξη να αποτελεί κοινωνική εγγύηση προστασίας των γηρατειών, μετατρέπεται πλέον σε ατομική υπόθεση και... «επενδυτικό ρίσκο», με τους επιχειρηματικούς ομίλους να αντλούν νέα τεράστια κεφάλαια για τη στήριξη της κερδοφορίας τους και τους ασφαλισμένους να μη γνωρίζουν τι σύνταξη θα πάρουν, να μένουν... με τον «επενδυτικό κίνδυνο» και όλες τις αντιλαϊκές συνέπειες που επιβεβαιώνει η πείρα από όπου έχει ήδη εφαρμοστεί το εν λόγω σύστημα.

Την ίδια ώρα, με περισσή υποκρισία ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω δήλωσης της τομεάρχη Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, εμφανίζεται να καταγγέλλει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία άνοιξε δρόμο με τον νόμο Κατρούγκαλου. Χαρακτηριστικά, καμαρώνει ότι σήμερα «το δημόσιο επικουρικό ταμείο είναι βιώσιμο και εύρωστο», επιχαίρει δηλαδή για τα αποτελέσματα που έφερε με τον νόμο - λαιμητόμο και με τα νέα τσεκούρια που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις επικουρικές συντάξεις...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ