Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 2019 - 2020
«Φαραωνικά» πλεονάσματα για το κεφάλαιο στις πλάτες του λαού

Τριπλάσιο σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο και διπλάσιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα εμφανίζεται το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού στο φετινό 9μηνο (Γενάρης - Σεπτέμβρης), σε μια εξέλιξη που αποτυπώνει την ένταση της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα και τη διαρκή πρέσα στα κονδύλια που αφορούν την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από την ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (9μηνο 2019):

-- Η μάζα των πρωτογενών πλεονασμάτων (σε όρους «ενισχυμένης εποπτείας») διογκώθηκε στα 4,48 δισ. ευρώ. Ο αρχικός στόχος για την ίδια περίοδο είχε τοποθετηθεί στα 1,47 δισ., δηλαδή σε απόλυτα μεγέθη η υπέρβαση φτάνει στα 3 δισ.!

Παράλληλα, σε σχέση με τα πλεονάσματα του 2018 (2,52 δισ.) καταγράφεται περαιτέρω ενίσχυση ύψους 1,96 δισ.

-- Η συνολική μάζα των φόρων έφτασε στα 36,3 δισ., από 35,7 δισ. πέρυσι, διόγκωση κατά 600 εκατ.

-- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφονται στα 38,64 δισ., χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο κατά 1,72 δισ.

«Δημοσιονομικός χώρος» για τις ισχυρές επιχειρήσεις

Τα παραπάνω αποτελούν το διαπραγματευτικό «ατού» της κυβέρνησης στα παζάρια με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» αναφορικά με την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, με στόχο να βρεθεί περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος» για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο νέος προϋπολογισμός πέρα από το πακέτο με τις φοροελαφρύνσεις σε ισχυρές επιχειρήσεις κ.ά. αναμένεται να πλαισιωθεί και με νέες «εφάπαξ» παρεμβάσεις στον άξονα της ανταγωνιστικότητας.

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση απέστειλε χτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το «αναμορφωμένο» σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020. «Περιμένουμε την επίσημη αντίδραση των θεσμών στο προσχέδιο προϋπολογισμού που αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί άλλη επικοινωνία με τους θεσμούς για το θέμα», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κλείνει το «δημοσιονομικό κενό» για το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που κατατέθηκε στην Κομισιόν, όπως και αυτό που κατατέθηκε στη Βουλή, ενσωματώνει το συνολικό πακέτο των φοροελαφρύνσεων (μαζί με τις κάθε είδους ελαφρύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους), που βέβαια αντισταθμίζονται πλήρως με την επιστράτευση «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν περιορισμένες αλλαγές σε επιμέρους ποσοτικοποιήσεις, με βάση νεότερα στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν μειωθεί η πρόβλεψη για έσοδα 642 εκατ. ευρώ από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι εξοικονομήσεις από τις οροφές δαπανών, ενώ έχουν αυξηθεί τα προβλεπόμενα έσοδα από τη «ρύθμιση των 120 δόσεων», τα οποία ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, έχουν προστεθεί έσοδα από την αδειοδότηση εταιρειών του διαδικτυακού τζόγου, που προβλέπονται στις διατάξεις του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου.

Τα «πρωτογενή πλεονάσματα» για το 2020, ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων και των «ισοδύναμων» σε όρους ενισχυμένης εποπτείας, διαμορφώνονται στα 7,026 δισ. ευρώ ή στο 3,56% του ΑΕΠ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις διαμόρφωσης «δημοσιονομικού χώρου» για τις παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Κατεβαίνει ο πήχης της ανάκαμψης

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ στην έκθεση για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» που δημοσιοποίησε χτες βλέπει το ρυθμό ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία στο 2% για το 2019 και στο 2,2% για το 2020, ενώ εκτιμά ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί στο 1,4%. Παράλληλα, το ΔΝΤ τοποθετεί την επίσημη ανεργία στο 17,8% για το 2019 και στο 16,8% για το 2020. Σημειωτέον, στην έκθεση του ΔΝΤ δεν υπάρχουν επισημάνσεις γύρω από την ελληνική οικονομία, οι οποίες βέβαια θα ξεδιπλωθούν στην ειδική έκθεση, που θα δημοσιοποιηθεί στο επόμενο διάστημα. Θυμίζουμε άλλωστε πως στη «δήλωση συμπερασμάτων» της πρόσφατης αποστολής στην Αθήνα, το ΔΝΤ αξιώνει μεταξύ άλλων τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου, και βέβαια την κλιμάκωση των αντιλαϊκών παρεμβάσεων «σε όλους τους τομείς πολιτικής».

Να σημειωθεί ότι το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 προβλέπει ανάκαμψη 2,8%. Ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ για το 2020 αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την «αποδοτικότητα» των αντιλαϊκών μέτρων στον νέο προϋπολογισμό, ενώ η «ποσοτικοποίηση» των τελικών αντιλαϊκών μεγεθών (πλεονάσματα, φόροι κ.ά.) θα έρθει να «κουμπώσει» με τις «Φθινοπωρινές Προβλέψεις» της Κομισιόν, που θα δημοσιοποιηθούν αρχές Νοέμβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση της Κομισιόν αναμένεται να προβλέπει ανάκαμψη στην περιοχή του 2,3%, δηλαδή μισή εκατοστιαία μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ