Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ενισχύουμε την πάλη ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο, δυναμώνουμε τον αγώνα για τις ανάγκες μας

Με συνέντευξη Τύπου μπροστά στο υπουργείο Εργασίας το ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στα αυριανά συλλαλητήρια

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο Εργασίας...
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο Εργασίας...
Κάλεσμα στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα όλης της χώρας να συνεχίσουν με μεγαλύτερη μαχητικότητα και αποφασιστικότητα τη δράση τους ενάντια στο αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, διεκδικώντας σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, δίνοντας μαζικό «παρών» στα αυριανά συλλαλητήρια που οργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα σε όλη τη χώρα, απηύθυνε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Με μαζική παρουσία συνδικαλιστών από Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, ανέδειξε τα ψέματα της κυβέρνησης και πρόβαλε το αληθινό περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο τσακίζει μισθούς, εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θέλει να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο.

Πολυνομοσχέδιο - σκούπα κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις του κεφαλαίου

Προβάλλοντας την απαίτηση των εργαζομένων για άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, ο Γ. Πέρρος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο που θέλει να κάνει νόμο όλα τα αιτήματα των επιχειρηματικών ομίλων και κυριολεκτικά σαρώνει ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων.

...το οποίο «στολίστηκε» για άλλη μια φορά με τα συνθήματα των εργαζομένων

Eurokinissi

...το οποίο «στολίστηκε» για άλλη μια φορά με τα συνθήματα των εργαζομένων
Η κυβέρνηση προκλητικά προσπαθεί να εξωραΐσει την αντεργατική επίθεση, που συνεχίζει με νέα ορμή από εκεί που την άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. "Σερβίρει" μαζί με τα σκληρά αντεργατικά μέτρα μια σειρά από επιμέρους διατάξεις τάχα "φιλεργατικές", κάτι σαν τα "μέτρα με κοινωνικό πρόσημο" του ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν θα ενισχύσουν την πλήρη απασχόληση, θα χτυπήσουν την αδήλωτη εργασία και θα καταπολεμήσουν την εργοδοτική παραβατικότητα, όταν το ίδιο το πολυνομοσχέδιο ενισχύει το αντεργατικό οπλοστάσιο μέσω του οποίου θεριεύει η εργοδοτική ασυδοσία.

Με μεγάλο θράσος, επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο και να εμφανίσει ως "φιλεργατικό" ένα νομοσχέδιο που επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ειδικά στις κλαδικές, βάζει σε μόνιμη "πρέσα" τους μισθούς και θέτει υπό ασφυκτικό κρατικό έλεγχο τη λειτουργία των συνδικάτων, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των Γενικών Συνελεύσεων.

Ταυτόχρονα, δίνει "γην και ύδωρ" στο μεγάλο κεφάλαιο, με φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις και κάθε είδους προνόμια, ενώ στο όνομα της "καταπολέμησης της γραφειοκρατίας" δίνεται η δυνατότητα για επενδύσεις όπου και με όποιους όρους οι κεφαλαιοκράτες θέλουν, ξεσαλώνοντας σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος».

Παρουσιάζοντας το πραγματικό περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, ο Γ. Πέρρος στάθηκε σε κομβικές αντεργατικές διατάξεις του, όπως η επιβολή «εξαιρέσεων» από τις εθνικές κλαδικές, τις τοπικές κλαδικές και τις ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ για επιχειρήσεις που επικαλούνται «σοβαρά οικονομικά προβλήματα», η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών για τις παραπάνω επιχειρήσεις, ακόμα και με υπουργική απόφαση, η υπερίσχυση της τοπικής κλαδικής σύμβασης έναντι της εθνικής κλαδικής, η προσθήκη όρου που λέει ότι για να επεκταθεί μια κλαδική σύμβαση στο σύνολο του κλάδου θα πρέπει στη σχετική αίτηση να ελέγχονται οι επιπτώσεις της επέκτασης «στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τη λειτουργία του ανταγωνισμού»! Με βάση τα παραπάνω αναφέρθηκε στην ενίσχυση των Ενώσεων Προσώπων που συστήνουν οι εργοδότες, «αφού θα υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπερισχύουν των κλαδικών», ενώ επισήμανε και την επιβολή νέων περιορισμών που ουσιαστικά εξαλείφουν τη δυνατότητα των εργαζομένων και των συνδικάτων για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Σε σχέση με την εισαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για τις αποφάσεις των συνδικάτων, το στέλεχος του ΠΑΜΕ υπογράμμισε πως με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση και το κεφάλαιο «επιδιώκουν να χτυπήσουν τις ζωντανές, συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες, δηλαδή τις συγκεντρώσεις, τις Γενικές Συνελεύσεις, εκεί που μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι και να εκφράσουν τη γνώμη τους, να συνδιαμορφώσουν απόφαση, να κρίνουν πρόσωπα, παρατάξεις, θέσεις. Να ακούσουν τη γνώμη άλλων και να καταλάβουν ποιος είναι μαζί τους και ποιος απέναντί τους».

Σε σχέση με τη δημιουργία «Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο υπουργείο Εργασίας, τόνισε πως πρόκειται «για "μαύρη λίστα" των συνδικαλισμένων εργαζομένων που θα παραδίδεται κατά το δοκούν στους εργοδότες. Επανερχόμαστε σε αλήστου μνήμης εποχές, όπως η δεκαετία του 1970, που ο ΣΕΒ είχε ανάλογες λίστες!».

Επιπλέον υπογράμμισε το γεγονός ότι με το πολυνομοσχέδιο «όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την εφαρμογή των εν λόγω αντιδραστικών διατάξεων παραπέμπονται σε αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, χρίζοντάς τον "ανώτατο άρχοντα". Στην πραγματικότητα δίνεται στην κυβέρνηση και στον εκάστοτε υπουργό η εξουσία να ξαναγράφουν τον συνδικαλιστικό νόμο».

Στη μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς

«Με το νομοσχέδιο αυτό», τόνισε ο Γ. Πέρρος, «η κυβέρνηση υλοποιεί κάθε απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, επιβεβαιώνοντας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, διάλυση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος που παλεύει πραγματικά για τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Τέλος, αφού έκανε ειδική αναφορά και στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση που ήδη ξεδιπλώνει η κυβέρνηση, τόνισε τη σημασία που έχει η μάχη της ενημέρωσης μέσα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, ώστε να δυναμώσει«το μαζικό και ενωτικό ρεύμα αντίστασης στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων».

Και κατέληξε: «Καλούμε κάθε εργαζόμενο να συμμετέχει στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες, για συζήτηση και απόφαση αγωνιστικής δράσης. Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για τη συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους, για Γενικές Συνελεύσεις παντού, που να είναι μαζικές, μαχητικές, για την οργάνωση της πάλης, για την επιτυχία των συλλαλητηρίων και για τη συνέχεια της κλιμάκωσης! Να αξιοποιήσουμε το βασικό μας όπλο, τις συλλογικές διαδικασίες που κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν να χτυπήσουν. Οι εργαζόμενοι να μη δείξουν καμιά ανοχή, αναμονή στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, να μην υποκύψουν σε εκφοβισμούς και τον "ρεαλισμό" που σημαίνει παράδοση. Ρεαλισμός είναι η προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις να οργανώσουμε την πάλη μας διεκδικώντας να γίνουν πράξη οι σύγχρονες ανάγκες μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ