Σάββατο 12 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΡΟΜΟΙ
Βαμμένοι με αίμα μεταναστών που πέφτουν στα νύχια διακινητών

  • Αυξάνονται διαρκώς τα θανατηφόρα περιστατικά που καταγράφονται ως «τροχαία»
  • Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Νταλίκα που τυλίχτηκε στις φλόγες τον Οκτώβρη του 2018 στην περιοχή της Καβάλας, σκοτώνοντας 11 μετανάστες

/ AFP PHOTO / STR

Νταλίκα που τυλίχτηκε στις φλόγες τον Οκτώβρη του 2018 στην περιοχή της Καβάλας, σκοτώνοντας 11 μετανάστες
Τα επαναλαμβανόμενα τροχαία ατυχήματα με θύματα πρόσφυγες αναδεικνύουν ότι οι σύγχρονοι δουλέμποροι αλωνίζουν τη χώρα. Τα παραπάνω σημειώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με αφορμή το πρόσφατο τροχαίο που σημειώθηκε έξω από το χωριό Αρετή του Λαγκαδά, με 3 νεκρούς και 12 τραυματίες.

Ειδικά τα 2,5 τελευταία χρόνια, η διαδρομή από τον Εβρο μέχρι τη Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε παγίδα θανάτου για δεκάδες μετανάστες - θύματα των διακινητών, οι οποίοι όταν γίνονται αντιληπτοί από την αστυνομία αναπτύσσουν ιλιγγιώδεις ταχύτητες, με αποτέλεσμα να έχουν πολλαπλασιαστεί τα θανατηφόρα ατυχήματα, τα οποία καταγράφονται ως «τροχαία».

Σε πολλές περιπτώσεις τα θανατηφόρα είναι αποτέλεσμα συγκρούσεων με άλλα αυτοκίνητα, ή εκτροπής από το δρόμο, ενώ τα κυκλώματα χρησιμοποιούν και άπειρους οδηγούς, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους.

Το τμήμα αυτό της Εγνατίας Οδού και των παραδρόμων είναι μέρος της διαδρομής που ακολουθούν οι διακινητές, φτάνοντας μέχρι την Ηγουμενίτσα ή και την Πάτρα, με την υπόσχεση στους μετανάστες ότι από εκεί ανοίγει ο δρόμος για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το ταξίδι αυτό γίνεται συνήθως με άθλιες συνθήκες και σύμφωνα με δημοσιεύματα μπορεί να κοστίζει από 2.000 έως 3.500 ευρώ. Το κόστος απογειώνεται αν συμπεριληφθούν η παροχή πλαστών εγγράφων και η διαμονή σε «καταφύγια».

Συνέπεια της λειτουργίας αυτού του άθλιου κυκλώματος είναι και τα δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, το 2018 να έχουν σκοτωθεί στην άσφαλτο τουλάχιστον 18 μετανάστες και να έχουν τραυματιστεί άλλοι 54, ενώ από το Γενάρη του 2019 μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη είχαν γίνει στην Εγνατία 11 ατυχήματα, με 8 συνολικά νεκρούς και 31 τραυματίες.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας

Στην ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει: «Τα επαναλαμβανόμενα τροχαία ατυχήματα με θύματα πρόσφυγες, που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας, έρχονται να καταδείξουν με τον πιο ωμό τρόπο ότι οι σύγχρονοι δουλέμποροι αλωνίζουν τη χώρα, πατώντας πάνω στις υπαρκτές ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν κοντά σε γνωστούς ή συγγενείς, ακόμα και σε κάποια άλλη χώρα προορισμού.

Οσοι γλιτώνουν από τα όπλα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που για να μοιράσουν και να ελέγξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων διεξάγουν πολέμους και επεμβάσεις, και όσοι δεν θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο, έχουν να αντιμετωπίσουν την αδιαφορία των κρατών της ΕΕ αλλά και τα δίχτυα διαφόρων επιτήδειων σύγχρονων δουλεμπόρων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες, γιατί συνεχίζει να εφαρμόζει την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η οποία φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Επιπλέον, τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση πριν από 10 μέρες είναι απαράδεκτα και αντιδραστικά, γιατί προβλέπουν κλιμάκωση της καταστολής και περαιτέρω συρρίκνωση των όποιων δικαιωμάτων είχαν απομείνει σε σχέση με το άσυλο.

Εδώ βρίσκονται οι πραγματικές αιτίες των επαναλαμβανόμενων τροχαίων ατυχημάτων με θύματα πρόσφυγες, οι οποίοι συχνά χάνουν και τη ζωή τους.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει, ώστε να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα στους δρόμους ή στις δομές φιλοξενίας, είναι εδώ και τώρα:

  • Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά και στον Εβρο και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
  • Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις και να μη ζει κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ