Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Πακέτο κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, θηλιές πλειστηριασμών στο λαό

Eurokinissi

Στην έγκριση της κυβερνητικής πρότασης για νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων στους τραπεζικούς ομίλους προχώρησε χτες η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο για το νομοσχέδιο - «σκούπα», αναφορικά με την απαλλαγή τους από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων.

«Αιτιολογώντας» την απόφαση, η Κομισιόν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τα σχέδια που κατάρτισε η Ελλάδα για να στηρίξει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών δεν περιέχουν κρατική ενίσχυση», καθώς «ο κίνδυνος για το κράτος θα είναι περιορισμένος», ενώ «η αμοιβή του Δημοσίου για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει θα είναι σύμφωνη με τους όρους της αγοράς».

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο κρατικό πακέτο ενισχύσεων, σε συνέχεια βέβαια των παρεμβάσεων για την κλιμάκωση των πλειστηριασμών, την άρση της παρεχόμενης προστασίας και στην πρώτη κατοικία, το άνοιγμα της δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων σε funds και άλλους «επενδυτές» κ.ο.κ.

Οι κρατικές εγγυήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ θα καταβάλλονται σε περίπτωση που οι τράπεζες και άλλοι εμπλεκόμενοι «επενδυτές» εμφανίσουν χασούρα στο πλαίσιο της διαχείρισης των κάθε είδους προβληματικών δανείων. Παράλληλα, ο κρατικός προϋπολογισμός θα παρέχει εγγυήσεις για το τμήμα των προβληματικών δανείων που έχουν ισχυρές διασφαλίσεις, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη υποθήκης στην πρώτη κατοικία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θα τιτλοποιήσουν και στη συνέχεια θα μεταβιβάζουν σε επενδυτές προβληματικά δάνεια ύψους μέχρι 30 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι προμήθειες που θα καταβάλουν οι τράπεζες στο ελληνικό Δημόσιο θα είναι βασισμένες σε τιμές αγοράς, όπως αυτές διαμορφώνονται από τα «ασφάλιστρα κινδύνου».

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος Οκτώβρη. Σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται νομοθετικές διατάξεις γύρω από το «πτωχευτικό δίκαιο» των νοικοκυριών, τη «βελτίωση» του πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την «επιτάχυνση» των δικαστικών διαδικασιών, καθώς επίσης για επιχειρηματικές πτωχεύσεις, όπως για τη διευκόλυνση «ρευστοποίησης μετοχών» από την πλευρά των τραπεζών και άλλων πιστωτών, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των αναδιαρθρώσεων σε «προβληματικές» επιχειρήσεις.

Επεται συνέχεια

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, αναφορικά με την ενεργοποίηση του σχεδίου με την κωδική ονομασία «Ηρακλής» τόνισε: «Το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει σε αμέσως επόμενο στάδιο να συμπληρωθεί και από άλλα», δείχνοντας ειδικότερα πως «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας».

Να σημειωθεί ότι ο «αναβαλλόμενος φόρος» συνιστά το ήδη κατοχυρωμένο δικαίωμα των τραπεζών στην πλήρη φοροασυλία (μηδενικές καταβολές φόρου) μέχρις ότου αναπληρώσουν τη χασούρα τους από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2012 (PSI). Το «δικαίωμα» αυτό θα μεταβιβάζεται στην εταιρεία «ειδικού σκοπού», ουσιαστικά με τη μορφή κρατικής εγγύησης και ως ένα ακόμα κίνητρο για τη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς» προβληματικών δανείων.

Ουσιαστικά και οι δύο προτάσεις αφορούν τη διαμόρφωση νέων επιχειρηματικών συμπράξεων, υπό κρατική εγγύηση και με τη συμμετοχή ιδιωτών «επενδυτών», όπου θα περιέλθει ένα μεγάλο τμήμα από το «προβληματικό» χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, σε συνδυασμό βέβαια με το σχέδιο κλιμάκωσης των πλειστηριασμών απέναντι στη λαϊκή στέγη, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας.

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο τόσο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Β. Χόγιερ, συζητώντας «νέους τρόπους στήριξης των ελληνικών τομέων και επιχειρήσεων από την ΕΤΕπ, μειώνοντας το κόστος του χρέους και στηρίζοντας το εγχώριο τραπεζικό σύστημα» και «τα σχέδια διπλασιασμού της στήριξης της ΕΤΕπ για κλιματικές επενδύσεις», όσο και με τον εκτελεστικό διευθυντή του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, για την πρόσφατη αποστολή των «θεσμών» στην Αθήνα και την «περαιτέρω πρόοδο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org