Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Χρώμα και κίνηση

Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Τάκη Σιδέρη εγκαινιάζεται στις 3 του Δεκέμβρη στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Παρουσιάζεται μια σειρά έργων σε λάδι, με θέμα την ανθρώπινη φιγούρα, το τοπίο και τα φρούτα. Τη ζωγραφική του Τ. Σιδέρη τη χαρακτηρίζει η έντονη χρωματικότητα, η κίνηση και η ενέργεια των θεμάτων του.

Ο Τ. Σιδέρης, μικρασιατικής καταγωγής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929. Εκανε ελεύθερες σπουδές κοντά στον Γ. Σικελιώτη. Ο Τ. Σιδέρης ανήκει στο χώρο των καλλιτεχνών που τράφηκαν με τις αρχές της ελληνικότητας. Τα θέματά του, λαϊκότροπες ηθογραφίες ή ελληνικά τοπία, αναδεικνύουν την ποίηση μιας εξιδανικευμένης καθημερινότητας με ιδιαίτερη ευαισθησία στο χρώμα (τέμπερα, ακουαρέλα, παστέλ, λάδι). Στα ωριμότερα έργα του το χρώμα αποκτά μεγαλύτερη αυτονομία και γίνεται κυρίαρχο στοιχείο της σύνθεσης. Παράλληλα, η θεματογραφία πλουτίζεται με στοιχεία φανταστικά, διατηρώντας όμως τον οικείο χαρακτήρα της. Παρά την πληθωρικότητα της παραγωγής του και την πολύ καλή υποδοχή του έργου του από το κοινό και την κριτική, η παρουσία του στον ελληνικό χώρο ήταν πάντα αθόρυβη και διακριτική.

Μέχρι σήμερα ο Τ. Σιδέρης έχει παρουσιάσει έργα του σε περισσότερες από 36 ατομικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε σε 160 περίπου ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1962 πήρε το 2ο βραβείο ζωγραφικής στην Πανελλήνια Εκθεση Νέων στο Ιταλικό Ινστιτούτο. Εργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Εικονογράφησε εξώφυλλα δίσκων και βιβλίων και έχει εκδώσει τα βιβλία «Ατομική έκθεση» (εκδόσεις Κέδρος), «Το αντρειωμένο τοπίο», «Αρχείον νυκτόβιων κήπων» (εκδόσεις Εριφύλλη), «Ασπρόμαυρες μέρες» (εκδόσεις Πανδώρα). Η έκθεση έργων του στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» θα διαρκέσει έως τις 7 του Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ