Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Την αντίθεσή του δηλώνει ο ΣΕΓΑΣ

Αντίδραση και από τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γ. Βασιλακόπουλο

Θέση κατά του αθλητικού νομοσχεδίου που κατέθεσε προς δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση πήρε ο ΣΕΓΑΣ και με σχετική του ανακοίνωση δηλώνει την αντίθεσή του στις νέες αλλαγές που προωθούνται από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην αποσταθεροποίηση του αθλητισμού στη χώρα, ενώ χαρακτηρίζονται αντισυνταγματικές οι διατάξεις του. Ο ΣΕΓΑΣ επισημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να ασχοληθεί και να δώσει λύση σε βασικά ζητήματα, όπως αυτό της κατάστασης των αθλητικών εγκαταστάσεων της χρηματοδότησής τους, και μάλιστα σε μια κρίσιμη προολυμπιακή περίοδο. Ειδικά για την προετοιμασία ενόψει Ολυμπιακών του Τόκιο, η Ομοσπονδία Στίβου αποκαλύπτει πως αυτή έχει ξεκινήσει σε συνθήκες κατώτερες από αυτές που η πολιτεία όφειλε να διασφαλίζει.

Οπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, το νέο αθλητικό νομοσχέδιο «από τη μια πλευρά αναστέλλει διατάξεις που αφορούν εσωτερικές διαδικασίες των αθλητικών φορέων χωρίς να λέει τι θα ισχύσει από εδώ και πέρα, και από την άλλη φέρνει διατάξεις που αφορούν συνταγματικά δικαιώματα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, απαξιώνοντας και αποσταθεροποιώντας το αθλητικό κίνημα σε μια χρονική στιγμή που χρειάζεται νηφαλιότητα, στήριξη και επίλυση προβλημάτων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Η όλη φιλοσοφία που αποπνέει το νομοσχέδιο κινείται εκτός ορίων του άρθρου 16 παρ. 9 του Συντάγματος, που μιλάει για προστασία και υψηλή εποπτεία του Αθλητισμού».

Παράλληλα ο ΣΕΓΑΣ γνωστοποιεί τις θέσεις του για τις επίμαχες διατάξεις του νέου αθλητικού νομοσχεδίου:

«1. Καμία ρύθμιση που αφορά ατομικά δικαιώματα στο πλαίσιο της ενασχόλησης με την εκπροσώπηση του αθλητικού κινήματος και τη Διοίκηση των Αθλητικών Φορέων δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ σε μία Δημοκρατία.

2. Το θέμα της ποσόστωσης των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων του Αθλητισμού ήταν επαρκώς ρυθμισμένο με την προηγούμενη ρύθμιση του Ν. 2725/99, πριν την ψήφιση του Ν. 4603/19.

3. Το ζήτημα του εκλογικού συστήματος με το οποίο διεξάγονται οι αρχαιρεσίες των Σωματείων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών ήταν επίσης επαρκώς ρυθμισμένο πριν τον Ν. 4603/19

4. Η προθεσμία μέσα στην οποία το κράτος έχει υποχρέωση να ελέγχει τη νομιμότητα των κανονισμών κάθε αθλήματος δεν πρέπει να καταργηθεί, εφόσον δεν έχουμε έκτακτες συνθήκες (...)».

Γ. Βασιλακόπουλος: «Θέλουν να γίνουμε εντολοδόχοι»

Την αντίθεσή του στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο δήλωσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γιώργος Βασιλακόπουλος, σε συνέντευξή του στην αθλητική ιστοσελίδα «gazzeta.gr». Το χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό», «παράνομο και ανήθικο» καθώς και «αντίθετο προ την Ολυμπιακή καταστατική χάρτα της ΔΟΕ». Εκανε δε λόγο για μία ακόμα προσπάθεια βίαιης ανατροπής των Ομοσπονδιών, οι οποίες, τόνισε, εκλέγονται από τη λαϊκή τους βάση. «Ποιοι είναι αυτοί που θα καθορίσουν και θα βάλουν περιορισμούς; Δεν έχουν κανένα δικαίωμα, ούτε από το λαό. Εμείς από τη βάση εκλεγόμαστε, δεν διοριζόμαστε. Επί Ασλανίδη αυτά...», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚ.

Αναφερόμενος στους πραγματικούς στόχους τόσο του συγκεκριμένου όσο και παλιότερων νομοσχεδίων ως προς τη διοίκηση των αθλητικών ομοσπονδιών, ο Γ. Βασιλακόπουλος σημείωσε πως όλα αυτά γίνονται γιατί «θέλουν να γίνουμε εντολοδιεκπεραιωτές. Εντολοπαραλήπτες και εντολοδιεκπεραιωτές. Ε, δε θα τους κάνουμε το χατίρι. Δε γίνεται αυτό. Το αθλητικό κίνημα έχει ανεξαρτησία και αυτοδιοίκητο. Εμείς δεν αμειβόμαστε. Εγώ και ο γενικός γραμματέας εδώ μέσα, δεν παίρνουμε λεφτά. Στο αθλητικό κίνημα όσοι θέλουν να προσφέρουν πρέπει να το κάνουν χωρίς ανταλλάγματα. Ετσι λέει η αθλητική κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ