Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική τράπεζα HSBC ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο άλλους 10.000 υπαλλήλους και στελέχη, δύο μήνες μετά την απρόσμενη αποχώρηση του επικεφαλής της και την πρώτη ανακοίνωση περί κατάργησης 4.000 θέσεων, εξαιτίας προκλήσεων που ποικίλουν από τον «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ - ΕΕ μέχρι το Brexit και τα χαμηλά επιτόκια.

ΡΩΜΗ.-- Οι σχέσεις με τη Ρωσία, οι «κρίσεις» σε Λιβύη, Ιράν, Βενεζουέλα, και πολλά ακόμα θέματα συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν οι ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάγιο, και των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στη Ρώμη, πριν από τις επαφές του τελευταίου στα Βαλκάνια. Ο ντι Μάγιο «επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ιταλίας να είναι πρωταγωνιστής εντός ΝΑΤΟ», ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε χτες από τον Πρόεδρο της Αυστρίας, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, ο νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών (29 Σεπτέμβρη), πρώην καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (OVP), Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ξεκινά σήμερα τις διερευνητικές επαφές με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Ο Φαν ντερ Μπέλεν τόνισε πως από τις επαφές που είχε την προηγούμενη βδομάδα με τους αρχηγούς και των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων (Σοσιαλδημοκράτες, Κόμμα των Ελευθέρων, Πράσινοι, ΝΕΟS) αποκόμισε την εντύπωση ότι το OVP θα είναι σε θέση να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού.

ΜΟΣΧΑ.-- Η Ρωσίδα βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ινγκα Γιουμάσεβα, συνελήφθη την Κυριακή μόλις αφίχθη στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης από άνδρες του FBI και ανακρίθηκε επί μία ώρα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες των αμερικανικών αρχών και εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ έχει προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Δύο Αμερικανοί ερευνητές, ο Γουίλιαμ Κέιλιν και ο Γκρέγκ Σεμέντσα, μαζί με τον γεννημένο στη Βρετανία Πίτερ Ράτκλιφ, τιμήθηκαν χτες με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 2019, επειδή ανακάλυψαν πώς τα κύτταρα προσαρμόζονται σε κυμαινόμενα επίπεδα οξυγόνου μέσα στο σώμα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών καταπολέμησης σοβαρών ασθενειών, όπως η αναιμία και ο καρκίνος. Οι τρεις επιστήμονες βραβεύτηκαν φέτος από ένα σύνολο 633 υποψηφιοτήτων.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΤΟΧΑ.-- Αποκλειστικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» αναφέρει πως δεν διενεργείται καμία έρευνα από τις αρμόδιες αρχές του Κατάρ για τις ακριβείς αιτίες θανάτου εκατοντάδων εργατών που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην ανέγερση τεράστιων αθλητικών κέντρων και άλλων υποδομών για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες εργασίας.

ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Αστυνομικοί αξιωματούχοι στη Ρουάντα ανακοίνωσαν χτες πως σκότωσαν σε συγκρούσεις 19 υπόπτους για επίθεση σε τουριστικό θέρετρο μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τουλάχιστον 14 νεκρούς.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Το μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα «Ενάχντα» ήρθε πρώτο σε ψήφους στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Τυνησία, με διαφορά περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας από το δεύτερο κόμμα, «Καρδιά της Τυνησίας», του φυλακισμένου βαρόνου των ΜΜΕ Ναμπίλ Καρούι. Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 41,3%.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ εκτίμησε ότι ο «κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης» στη χώρα παραμένει «υψηλός» έως «πολύ υψηλός», μετά τον πρόσφατο θάνατο τεσσάρων αστυνομικών στο αρχηγείο της αστυνομίας, στο Παρίσι. Ο δράστης εργαζόταν στο τμήμα πληροφορικής της Υπηρεσίας. Τα αίτια δεν έχουν διασταυρωθεί ακόμα. Ο Καστανέρ απέρριψε αιτήματα της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν πέντε Γερμανούς που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με Κούρδους μαχητές. Το γερμανικό ΥΠΕΞ περιορίστηκε να δηλώσει «ενήμερο για τις υποθέσεις», ενώ εκπρόσωπός του δεν απέκλεισε τέτοιας φύσης πληροφορίες να ανταλλάχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στην Αγκυρα, «στο πλαίσιο μιας συνεργασίας ρουτίνας ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ