Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Νομοθετικές ρυθμίσεις για όλες τις βαθμίδες

Αμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις στην Εκπαίδευση προανήγγειλε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Οπως δήλωσε, άμεσα θα υποβληθούν προς συζήτηση στη Βουλή διατάξεις για αλλαγή του τρόπου επιλογής του σημαιοφόρου στις παρελάσεις του δημοτικού σχολείου, για ενίσχυση των «πρότυπων σχολείων», για την «επείγουσα απελευθέρωση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών από τον ασφυκτικό έλεγχο της πολιτείας», για τη δυνατότητα συμμετοχής των αποφοίτων παλαιότερων ετών στις πανελλαδικές εξετάσεις και για επαναφορά της δυνατότητας αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας πτυχίων από κράτη - μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες.

Στην ίδια συνέντευξη η υπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε ευρεία νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με κεντρική στόχευση «την ενίσχυση της αυτονομίας και του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων, καθώς και τη δημιουργία των κατάλληλων εκείνων θεσμών, μηχανισμών και κινήτρων που θα εμπεδώσουν ακαδημαϊκά ιδρύματα αξιολογούμενα, πιο ανταγωνιστικά, που συγχρονίζονται με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας».

Οπως σημείωσε, μελετώνται η διεύρυνση της δυνατότητας δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων και η ανάπτυξη της δυνατότητας εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ αποστάσεως. Πρόκειται για ρυθμίσεις που δίνουν ώθηση στη δυνατότητα των ιδρυμάτων να πωλούν διαφόρων τύπων τίτλους σπουδών. Η υπουργός έκανε επίσης λόγο για «σύνδεση της αξιολόγησης με τμήμα της κρατικής χρηματοδότησης».

Παράλληλα με την οικοδόμηση του πανεπιστημίου - επιχείρηση, η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε και μέτρα που υψώνουν νέους φραγμούς στη μόρφωση, με καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2 (πλην ορισμένων εξαιρέσεων) και ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Ανώτατα Ιδρύματα, ενώ υπόσχεται ρόλο στα ΑΕΙ για τον προσδιορισμό ανώτερης βάσης εισαγωγής και για τον αριθμό των εισακτέων, σημειώνοντας πως αυτά θα είναι ρυθμίσεις άλλου νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ