Σάββατο 5 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΘΕΑ
Με πολυεπίπεδη πολιτική και ιδεολογική στόχευση η κατάργηση του αυτοδιοίκητου

Να αποσυρθεί τώρα η κατάπτυστη ΠΝΠ ζητούν το ΚΕΘΕΑ και άλλοι φορείς και σύλλογοι

Αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, η κυβέρνηση έφερε με διαδικασίες κατεπείγοντος Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ. Του μεγαλύτερου δικτύου υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα, με δωρεάν προγράμματα και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του έργου, καθώς βγαίνουν «καθαροί», δηλαδή χωρίς να κάνουν χρήση οποιασδήποτε ναρκωτικής ουσίας, πάνω από 300 άνθρωποι κάθε χρόνο! Κι όλα αυτά παρά τις τεράστιες δυσκολίες, όπως το πετσόκομμα του κρατικού προϋπολογισμού απ' όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και την άρνησή τους για νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την υπονόμευση του έργου μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων για αποποινικοποίηση της χρήσης κ.ά.

Συγκεκριμένα, με την ΠΝΠ (ΦΕΚ 30/9/2019, αρ. φύλλου 145, άρθρο 8) προβλέπεται ο διορισμός του 7μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ από τον υπουργό Υγείας. Οπως αναφέρεται, τα μέλη του θα πρέπει να είναι μεταξύ άλλων «καταξιωμένα πρόσωπα του οικονομικού χώρου», θα είναι «έμμισθα και ελευθέρως ανακλητά». Μέχρι σήμερα, το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ εκλεγόταν με συλλογικές διαδικασίες από τους εργαζομένους του, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους. Η συμμετοχή στο ΔΣ ήταν εθελοντική και χωρίς αμοιβές.

Επιπλέον, με την ΠΝΠ ο υπουργός Υγείας θα κάνει κουμάντο για «κάθε θέμα σχετικό με τις αρμοδιότητες της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ, τον τρόπο άσκησής τους, τη σύγκληση και τον τρόπο λήψης αποφάσεων στα θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Συνέλευσης» κι εντός τριμήνου το ΔΣ καλείται να καταρτίσει τον νέο κανονισμό λειτουργίας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ΠΝΠ έχουν «παραλειφθεί» οι διατάξεις του άρθρου 56 του Ν.4139/2013, που αφορούν την κρατική χρηματοδότησή του και το πού, πώς, τη μορφή των νέων μονάδων που θα αναπτύσσονται.

Ολα τα παραπάνω έγιναν με το πρόσχημα «της αποκατάστασης της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης», υπονομεύοντας πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ, καταργώντας την αποστολή, τον σκοπό και τη δυνατότητά του για ίδρυση νέων μονάδων!

Πολλά ερωτήματα

Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά: Θα υπάρξει συγχώνευση με προγράμματα υποκατάστασης; Θα υποχρεωθεί το ΚΕΘΕΑ να ανοίξει δικά του προγράμματα υποκατάστασης; Θα αλωθεί ο χώρος του από τους ιδιώτες; Οι εργαζόμενοι θα απολυθούν; Οι νέοι που δίνουν αυτήν τη στιγμή τη μάχη για τη ζωή τους τι θα γίνουν; Κι αυτοί που είναι στις πιάτσες;

Για τις οδυνηρές τροποποιήσεις η σημερινή κυβέρνηση βρήκε το έδαφος στρωμένο από τις προηγούμενες. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μαζί την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης, τη νομιμοποίηση των ιδιωτών να ανοίγουν μαγαζάκια «πρόληψης και απεξάρτησης», τους χώρους εποπτευόμενου θανάτου, τη διάδοση της ναρκω-κουλτούρας κι ένα κάρο αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους που βυθίζουν το λαό στη φτώχεια και την ανεργία, στους μισθούς πείνας και τα πετσοκομμένα δικαιώματα.

Από την πρώτη στιγμή ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από τη διοίκηση, τους εργαζόμενους, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, τα σωματεία εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Πρόληψης και της Απεξάρτησης, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε άμεσα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δύο μέρες μετά, η διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ πραγματοποίησαν συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Βουλή. «Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει όχι μόνο να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ΚΚΕ θα στηρίξει τον αγώνα του ΚΕΘΕΑ και των εργαζομένων του ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τόσο στο Κοινοβούλιο με πρωτοβουλίες, ήδη κατατέθηκε Ερώτηση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά κυρίως με τις δυνάμεις του μέσα στην κοινωνία και τη νεολαία, για μια ζωή ελεύθερη από ναρκωτικά», υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Να καταργηθεί τώρα η ΠΝΠ

Την Παρασκευή το μεσημέρι το ΚΕΘΕΑ παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, με την αίθουσα της ΕΣΗΕΑ να «βουλιάζει» από εργαζόμενους, γονείς που τα παιδιά τους δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης τώρα ή την έδωσαν πριν από 30 χρόνια και σήμερα ζουν ελεύθεροι από ναρκωτικά και δεκάδες φορείς. Κοινό αίτημα, να αποσυρθεί και να καταργηθεί η κατάπτυστη ΠΝΠ. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, ο οποίος επέμεινε στην αυταρχική και αναίτια κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

«Με την ΠΝΠ αλλάζει το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Κάθε χρόνο βγαίνουν 300 ενεργά άτομα στην κοινωνία. Μετά δεν θα βγαίνουν ούτε 10, όπως συμβαίνει σήμερα στα προγράμματα υποκατάστασης. Το θεραπευτικό μοντέλο και το μοντέλο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ είναι αξεδιάλυτα συνυφασμένα. Βασίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των μελών σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες του Οργανισμού, με κορυφαία έκφραση την εκλογή του εθελοντικού και άμισθου Διοικητικού Συμβουλίου», είπε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γιώργος Μπαρδάνης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Είναι ζήτημα πολιτικό, οικονομικό, ιδεολογικό, επιδέξια στόχευση και μεθόδευση. Αυτό που ενοχλεί είναι η θεραπεία. Ισως να προτιμούν να λεγόμαστε Κέντρο Οικονομικής Διαχείρισης Ατόμων με δικαίωμα στην Εξάρτηση. Είναι πράξη συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και στήριξης επιχειρηματικών συμφερόντων», υπογράμμισε ο Δημήτρης Γιαννάτος, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Κολοκάθης, τόνισε ότι «πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση σ' έναν Οργανισμό που δεν έδωσε ποτέ δικαίωμα για πρωτοσέλιδα και σκανδαλολογία. Τα οικονομικά του ελέγχονται ετησίως από ορκωτούς ελεγκτές και δημοσιεύει τους οικονομικούς του απολογισμούς».

Την ανησυχία «εκατοντάδων οικογενειών και χιλιάδων παιδιών που ξέρουμε από πρώτο χέρι τι έργο παράγει το ΚΕΘΕΑ» μετέφερε ο Θωμάς Μάνος, εκπρόσωπος των Συλλόγων Οικογένειας.

«Το "στεγνό" πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ με βοήθησε να αλλάξω πράγματα, να αλλάξω τη ζωή μου», σημειώνει ο Θ. Ν., μέλος της επανένταξης στο θεραπευτικό πρόγραμμα «ΔΙΑΒΑΣΗ», υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει γι' αυτούς ότι μέσα στο ΚΕΘΕΑ η φωνή τους ακούγεται και μετράει.

«Οταν υπονομεύεται η εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα, τότε η κυβέρνηση λέει μείνετε εκεί που είστε, στις πιάτσες. Τους καταδικάζει στο θάνατο. "Τα ναρκωτικά είναι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση", λένε, και τα ναρκωτικά θερίζουν, σκοτώνουν», υπογράμμισε η Κατερίνα Μάτσα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού Εργου του «18 ΑΝΩ».

Ενώ ο Σπύρος Σασάνης, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, επισήμανε ότι η ΠΝΠ «είναι η συνέχεια μιας διαχρονικής πολιτικής απαξίωσης όλων των κοινωνικών δομών».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον πρώην πρόεδρο Γεράσιμο Νοταρά και τον πρώην διευθυντή του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπο Πουλόπουλο και πολλούς φορείς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ