Σάββατο 5 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Για τις δηλώσεις του Μ. Βορίδη σχετικά με την τιμή στο βαμβάκι

Σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, και ο υφυπουργός, Κ. Σκρέκας, με τους εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), την Πέμπτη 3/10, συζήτησαν για τη μεγάλη πτώση που έχουν σημειώσει φέτος έναντι της περσινής χρονιάς οι τιμές στο βαμβάκι.

Ο υπουργός έκανε λόγο για άμεση ενεργοποίηση σειράς ελέγχων στην αγορά και ζήτησε από την πλευρά των εκκοκκιστών να καταβάλουν στους παραγωγούς ένα «δίκαιο τίμημα».

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας τονίζει τα εξής:

«Η παραδοχή του δίκαιου του αιτήματός μας δεν σημαίνει και αυτόματα λύση αν δεν παρθούν μια σειρά από αναγκαία μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να διασφαλίζει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρώνονται σε τιμή που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής και θα αφήνει ένα βιώσιμο εισόδημα, που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική τιμή του προϊόντος και φυσικά θα συνδέεται με τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Βορίδη δεν μας ικανοποιούν. Το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και δεν λύνεται με ευχολόγια ούτε με ευγενικές παραινέσεις προς τους εκκοκκιστές (...) Δεν θέλουν και δεν επιθυμούν να πληρώσουν στους βαμβακοπαραγωγούς την πραγματική αξία του προϊόντος, το έδειξαν πέρσι και φέτος, με μεγάλη χασούρα για τους παραγωγούς, αντιθέτως θέλουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος τους αγοράζοντας κοψοχρονιά και μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους».

Σε σχέση με το κάλεσμα του υπουργού προς τους εκκοκκιστές για «δίκαιη τιμή», η ανακοίνωση σημειώνει πως είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα αν η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να εξασφαλίσουν σύνδεση της τιμής με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού, κατάργηση του αίσχους των ανοιχτών και χαμηλών τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η κυβέρνηση έχει και το "μαχαίρι και το πεπόνι", ας διαλέξει με ποια πλευρά είναι. Είτε με τους εκκοκκιστές που τους επιτρέπει να αγοράζουν στην τιμή που θέλουν και με τους όρους που θέλουν το βαμβάκι, είτε με τους βαμβακοπαραγωγούς εξασφαλίζοντας τιμή που να ανταποκρίνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Παίρνοντας παράλληλα μέτρα για τη μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής».

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση ώστε με τη δύναμη του αγώνα τους να επιβάλουν το δίκιο τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ