Σάββατο 5 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020
Προπομπός νέων ελαφρύνσεων και απαλλαγών για το κεφάλαιο

...που θα πληρώσει πολλαπλάσια ο λαός

Σταϊκούρας και Ρέγκλινγκ σε συνέδριο στην Αθήνα

Eurokinissi

Σταϊκούρας και Ρέγκλινγκ σε συνέδριο στην Αθήνα
Αυτήν τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, ενώ «ανοιχτή» θα παραμείνει η «κάλυψη» του «δημοσιονομικού κενού» ύψους 1 δισ. ευρώ, όπως αυτό εμφανίζεται με βάση τη συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Την ίδια ώρα, τα «πλεονάσματα» και ο «δημοσιονομικός χώρος» από τη φοροληστεία των λαϊκών οικογενειών και τη συνέχιση των περικοπών στις κρατικές δαπάνες μεταφράζονται σε αντίστοιχες «ελαφρύνσεις» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με φοροαπαλλαγές και άλλες διευκολύνσεις, που θα πληρώσει διπλά και τρίδιπλα ο λαός, όπως άλλωστε γινόταν και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Τα νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου έχουν ήδη «κλειδώσει» και θα ενσωματωθούν στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να έρθει στη Βουλή τέλη Οκτώβρη, παράλληλα με το μπαράζ των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται, όπως με το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο κ.ά.

Φορομπηχτικές αλχημείες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα της νέας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που θα εφαρμοστεί από 1η Γενάρη 2020.

Με το όργιο της φοροληστείας στο λαϊκό εισόδημα να συνεχίζεται, η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει να ενσωματώσει στο φορολογικό νομοσχέδιο τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, για την οποία ήδη αναζητούνται «αντίμετρα» στις επαφές με τους «θεσμούς», που θα πληρώσει ο λαός «από την άλλη τσέπη» και από το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ακόμα κι αν εφαρμοστεί ο νέος συντελεστής, το ύψος της φοροληστείας ουσιαστικά παραμένει αμετάβλητο ακόμα και σε σχέση με τα επίπεδα του 2015, καθώς από το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, σε συνέχεια αντίστοιχων παρεμβάσεων των προκατόχων της.

Ειδικότερα, από το 2016 το γενικό αφορολόγητο όριο συμπιέστηκε στα 8.636 ευρώ, από 9.545 ευρώ που ήταν το 2015. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με τη φοροληστεία που συντελείται μέσω της φορολογικής κλίμακας, σε εισοδήματα 10.000 ευρώ το χρόνο ο φόρος φτάνει στα 300 ευρώ, έναντι 100 ευρώ το 2015. Επιβάλλεται δηλαδή τριπλάσιος φόρος.

Κατά τ' άλλα:

  • Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν η έκπτωση φόρου (777 ευρώ), που μετατρέπεται σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ, θα «σβήνει» σταδιακά από τα 20.000 ευρώ εισοδήματος και πάνω, όπως ισχύει σήμερα, ή αν ο «δημοσιονομικός κόφτης» θα ξεκινήσει από χαμηλότερα επίπεδα, προκειμένου να στηριχθεί η κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού».
  • Προωθείται διάταξη για την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού της ετήσιας κατανάλωσης με «πλαστικό χρήμα», προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο. Τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται σήμερα στο 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και 20% για εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ ήδη εξετάζεται η αύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, το ακάλυπτο ποσό που προβλέπεται για τις αποδείξεις λιανικής με «πλαστικό χρήμα» θα χαρατσώνεται με τον συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας.
  • Σε επόμενη φάση θα προχωρήσει η «αναπροσαρμογή» στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς, καθώς και μια σειρά από ανατιμήσεις σε άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που πληρώνεται μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.ά.
  • Προωθούνται παρεμβάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφορικά με την περαιτέρω συμπίεση «δαπανών» ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, με την εκτίμηση ότι θα προκύψει πρόσθετος «δημοσιονομικός χώρος» 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, για την κάλυψη του «κενού».
  • Παράλληλα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει δρομολογήσει την επέκταση της «αξιολόγησης» των δαπανών σε όλα τα υπουργεία και στους κρατικούς φορείς, ενώ ψαλιδίζονται και οι «οροφές δαπανών» που έχουν υποβάλει τα υπουργεία και οι κρατικοί φορείς ενόψει του νέου προϋπολογισμού. Σχεδιάζεται επίσης η κατάρτιση ειδικών δεικτών για την παρακολούθηση της «αποδοτικότητας των δαπανών», που με τη σειρά τους στρώνουν το έδαφος για νέες περικοπές.
Νομοσχέδιο - «σκούπα» για τη στήριξη των τραπεζών

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η διαμόρφωση του νέου νομοσχεδίου - «σκούπα» για την απαλλαγή των τραπεζών από τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, καθώς και για τις άλλες «εκκρεμότητες» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, με κεντρικό ζητούμενο την αποκατάσταση κατάλληλων συνθηκών ώστε να διασφαλίζεται η φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τέλη Οκτώβρη και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τα εξής:

Νέα δέσμη κρατικών εγγυήσεων, για την περίπτωση που οι τράπεζες και οι άλλοι εμπλεκόμενοι «επενδυτές» εμφανίσουν χασούρα στο πλαίσιο της διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Το συγκεκριμένο σχέδιο, με την κωδική ονομασία «Ηρακλής», τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία θα δώσει το «πράσινο φως» για τα περαιτέρω, κατ' αντιστοιχία του μοντέλου που εφαρμόστηκε στις τράπεζες της Ιταλίας. Λόγος γίνεται για παροχή κρατικών εγγυήσεων ύψους 9 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θα τιτλοποιήσουν και θα μεταβιβάσουν σε επενδυτές προβληματικά δάνεια ύψους μέχρι 30 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι προμήθειες που θα καταβάλουν στο ελληνικό Δημόσιο θα είναι βασισμένες σε τιμές αγοράς, όπως αυτές διαμορφώνονται από τα «ασφάλιστρα κινδύνου». Το ελληνικό κράτος αναμένεται να δώσει εγγυήσεις για το τμήμα των προβληματικών δανείων που έχουν ισχυρές διασφαλίσεις, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη υποθήκης στην πρώτη κατοικία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται νομοθετικές παρεμβάσεις γύρω από το «πτωχευτικό δίκαιο» των νοικοκυριών, νέες ρυθμίσεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, «επιτάχυνση» των δικαστικών διαδικασιών, καθώς επίσης για επιχειρηματικές πτωχεύσεις, όπως για τη διευκόλυνση «ρευστοποίησης μετοχών» από τη πλευρά των τραπεζών και άλλων πιστωτών, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των αναδιαρθρώσεων σε «προβληματικές» επιχειρήσεις.


Α. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλο ένα εργαλείο στήριξης της ανάπτυξης για τους λίγους(12/10/2019)
«Κόβουν» - «ράβουν» για το κεφάλαιο, στέλνουν το λογαριασμό στο λαό(28/9/2019)
Μονά - ζυγά κερδίζει το κεφάλαιο(6/9/2019)
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ - ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ(21/5/2017)
Αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος για την ανάκαμψη του κεφαλαίου(13/5/2017)
Από τα «συρτάρια» του εγχώριου κεφαλαίου η αντιλαϊκή συμφωνία - έκτρωμα(4/5/2017)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org