Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Σχέδιο νέας συμφωνίας ετοιμάζει ο Τζόνσον

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πακέτο προτάσεων με στόχο μία «νέα συμφωνία» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, ώστε να επιτευχθεί ένα διατεταγμένο Brexit στις 31 του μήνα, εμφανίστηκε χτες έτοιμη να ανακοινώσει «πολύ σύντομα» - ίσως πριν από το τέλος αυτής της βδομάδας - η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον τήρησε σιγή ιχθύος σε σχέση με τον τρόπο που σκέφτεται να ξεπεράσει το ζήτημα της αποτροπής αυστηρών συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρεια Ιρλανδίας και μιλώντας στο BBC αρκέστηκε να πει ότι η πρόταση θα είναι «πολύ καλή». Επιβεβαίωσε ότι η πρόταση προβλέπει «μία ενιαία ζώνη για τη γεωργία, τις αγροδιατροφικές και φυτο-υγειονομικές βιομηχανίες, γεγονός που συνιστά σοβαρή υποχώρηση εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης». Αναφερόμενος στην αγροτική παραγωγή και στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, εκτίμησε ότι οι σχετικές αποφάσεις για υγειονομικούς και φυτο-υγειονομικούς κανόνες «θα συνεχίσουν να παίρνονται στις Βρυξέλλες, χωρίς να έχει λόγο το Ηνωμένο Βασίλειο». Στο μεταξύ, Βρετανοί δικαστικοί φέρονται έτοιμοι να αναλάβουν «επείγουσα πρωτοβουλία» σε περίπτωση που ο Τζόνσον δεν επιδιώξει αναβολή του Brexit στις 31 Οκτώβρη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Τζορτζ Φρίμαν προέβλεψε ότι τυχόν άτακτο Brexit θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και διακοπές στην ομαλή ροή εμπορευμάτων μεταξύ των Στενών της Μάγχης.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, μια σειρά από περιστατικά έντασης σημειώθηκαν στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ. Μεταξύ άλλων καταγράφηκε η αποβολή του βετεράνου βουλευτή Τζέφρι Κλίφτον Μπράουν, καθώς φέρεται πως προσπάθησε να πλησιάσει χώρο που είχε δοθεί σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης χωρίς να διαθέτει την κατάλληλη άδεια. Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγο πριν από την ομιλία της υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, η οποία ανάμεσα σε άλλα αποκάλεσε το κόμμα της «κόμμα της τάξης και του νόμου».

Τέλος, αίσθηση προκάλεσαν οι πληροφορίες πως η βασίλισσα Ελισάβετ ζήτησε συμβουλές δικηγόρων για το πώς θα μπορούσε να αποπέμψει τον Μπόρις Τζόνσον από το αξίωμά του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ