Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Κλιμακώνουμε τον αγώνα με την αυριανή απεργία, ενισχύουμε την πάλη για την ανασύνταξη

Πλατιά σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών οργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ

Ο Ν. Μαυροκέφαλος
Ο Ν. Μαυροκέφαλος
Πλατύ κάλεσμα για ενωτικό, μαζικό, ταξικό αγώνα για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, με επόμενο σταθμό την αυριανή απεργία και με το βλέμμα στραμμένο στις μάχες που ακολουθούν, συνολικότερα στην πάλη για ανασύνταξη και ισχυροποίηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, απηύθυνε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ με τη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων που οργάνωσε με επιτυχία χτες στο Θέατρο «ΔΙΑΝΑ».

«Η απεργία στις 2 του Οκτώβρη υπαγορεύτηκε από την επιτυχία της προηγούμενης απεργίας. Είναι βήμα κλιμάκωσης και προειδοποίησης στην κυβέρνηση της ΝΔ να μη φέρει το αντεργατικό τερατούργημα», σημείωσε στην εισηγητική ομιλία ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Αναφερόμενος στην απεργία στις 24 Σεπτέμβρη, υπογράμμισε ότι είχε μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο γιατί «νέκρωσαν» μια σειρά χώροι δουλειάς, αλλά και γιατί πραγματοποιήθηκε «κόντρα σε "θεούς και δαίμονες"», κόντρα στο «μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, επιχειρηματικών ομίλων, εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ιδιαίτερα της συνδικαλιστικής μαφίας στην ηγεσία της ΓΣΕΕ», που έχουν «δώσει τα χέρια» να μην κουνηθεί φύλλο απέναντι στο αντεργατικό τερατούργημα.

«Λογάριασαν χωρίς τους εργάτες και τα συνδικάτα τους. Λογάριασαν χωρίς το ΠΑΜΕ», τόνισε και πρόσθεσε πως χρειάζεται σχεδιασμός για συνέχεια και κλιμάκωση από κάθε συνδικάτο.

Συνέχεια στις πολύμορφες πρωτοβουλίες και την αγωνιστική δράση

Μαζική συμμετοχή συνδικάτων και συνδικαλιστών της Αττικής στη χτεσινή σύσκεψη
Μαζική συμμετοχή συνδικάτων και συνδικαλιστών της Αττικής στη χτεσινή σύσκεψη
Στο πλαίσιο αυτό, τα Συνδικάτα και οι Επιτροπές Αγώνα δίνουν έμφαση στη συνέχεια της μάχης για την ενημέρωση των εργαζομένων, για την αποκάλυψη της αντεργατικής κλιμάκωσης, με εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και συνελεύσεις.

Μεταξύ άλλων:

-- Οργανώνουν μαζικές εξορμήσεις σε σταθμούς του ΗΣΑΠ και του Μετρό την Παρασκευή 4/10 και την Πέμπτη 10/10.

-- Στηρίζουν το δεκαήμερο δράσης των συνταξιουχικών σωματείων που ξεκινά σήμερα με συγκέντρωση στην Αθήνα.

-- Αύριο Τετάρτη, τη μέρα της απεργίας, οργανώνουν παράλληλα κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό με τον οποίο απειλείται εργαζόμενος, που αντιμετωπίζει μάλιστα και σοβαρό πρόβλημα υγείας.

-- Την Τρίτη 8/10 προχωρούν σε συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκδικάζεται η προσφυγή του ΣΕΒ ενάντια στο «ξεπάγωμα» των τριετιών.

«Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, πρωτοβουλιών και δράσεων από τα συνδικάτα, κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με πολύμορφη δραστηριότητα. Με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, απεργιακούς αγώνες», τόνισε ο Ν. Μαυροκέφαλος.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κάθε κινητοποίηση που εκδηλώνεται σε χώρους δουλειάς και κλάδους να συνενώνεται «σε ένα μαζικό και ενωτικό ρεύμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων».

Από το χαιρετισμό εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου του Βαλ ντε Μαρν της Γαλλίας
Από το χαιρετισμό εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου του Βαλ ντε Μαρν της Γαλλίας
Ανοιχτό μέτωπο έχουν επίσης οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή και στη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας. Με αφορμή την υπογραφή της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», ο Ν. Μαυροκέφαλος κάλεσε συνδικάτα, συνδικαλιστές και εργαζόμενους να στηρίξουν το κοινό ψήφισμα της ΕΕΔΥΕ, συνδικάτων και μαζικών φορέων, να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο 5/10, στις 12 μ. στο Σύνταγμα, και στην πορεία που θα ακολουθήσει στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Να δυναμώσουν οι αγώνες που δεν στριμώχνονται στη λογική του «μικρότερου κακού»

«Απαιτείται να δυναμώσει ο αγώνας με νέες δυνάμεις και με νέα συνδικάτα. Να βρει μεγαλύτερη ανταπόκριση το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για μαζικούς, ενωτικούς αγώνες, με σύνθημα "Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα"», τόνισε ο Ν. Μαυροκέφαλος.

Οπως υπενθύμισε, στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για απεργιακό ξεσηκωμό ανταποκρίθηκαν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, ευρύτερα της επιρροής του.

Επισήμανε ότι η «ανάπτυξη για όλους» που διαφημίζει η ΝΔ αποτελεί συνέχεια της «δίκαιης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν κοινό παρoνομαστή την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων. «Δεν υπάρχει "ανάπτυξη" που να μοίρασε ποτέ τα κέρδη της με τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει αστική κυβέρνηση και κυβερνητική διαχείριση που να είχε οδηγό της τα εργατικά συμφέροντα», ξεκαθάρισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να έχουν εμπιστοσύνη στους αγώνες τους.

«Χρειάζεται να δυναμώσουν οι αγώνες που δεν στριμώχνονται στη λογική του "μικρότερου κακού", που δεν είναι διατεθειμένοι να απεμπολήσουν δικαιώματα και κατακτήσεις για να θησαυρίζει με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς το κεφάλαιο. Το παράδειγμα του επιχειρηματικού κολοσσού στον Τουρισμό, της "Thomas Cook", που χρεοκόπησε μέσα σε μια νύχτα, επιβεβαιώνει πως παρά τους τζίρους δισεκατομμυρίων δολαρίων, θύματα είναι μόνο οι εργαζόμενοι, ενώ δείχνει και τα όρια της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που τα πρώτα σημάδια μιας νέας πιθανής κρίσης χτυπούν ήδη την πόρτα ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Ν. Μαυροκέφαλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να ανοίξει ακόμα πιο αποφασιστικά η συζήτηση μέσα στους εργαζόμενους για την ανάγκη ανασύνταξης και ισχυροποίησης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

«Η τελευταία απεργία απέδειξε και στους πιο δύσπιστους ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Από τη λογική του κοινωνικού εταιρισμού και του συμβιβασμού σε έναν δρόμο ανάπτυξης που σπέρνει φτώχεια και εκμετάλλευση, που βιάζει το περιβάλλον, που πνίγει τη φτωχολογιά με τα σκουπίδια. Το ίδιο το πολυνομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι και στις συνθήκες της ανάπτυξης οι εργαζόμενοι έχουν να περιμένουν μόνο νέα χασούρα», υπογράμμισε.

«Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να απαξιώσουν τα συνδικάτα, το μεγάλο όπλο της συλλογικής οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων, το οποίο χτυπιέται και με το πολυνομοσχέδιο», πρόσθεσε και αντέταξε στη γραφειοκρατική λειτουργία των «σωματείων» - σφραγίδων που στήνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, με στόχο την αναπαραγωγή της γραφειοκρατικής αριστοκρατίας στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, τη λειτουργία των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ:

«Επιδιώκουμε να δυναμώσει η αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων, να δυναμώσουν τα ίδια τα συνδικάτα με νέες δυνάμεις. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ιδιαίτερα νέες και νέοι, γυναίκες, μετανάστες, πρέπει να βρουν τη θέση τους στα συνδικάτα. Συνδικάτα που θα κατακτούν μια ουσιαστική και δημοκρατική λειτουργία, θα κατοχυρώνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων με τις μαζικές διαδικασίες τους και τις Γενικές Συνελεύσεις, τόσο στη διαμόρφωση των πλαισίων πάλης και των αιτημάτων όσο και στους αγώνες, αλλά και στην πολύμορφη δραστηριότητα που πρέπει να αναπτύσσουν. Συνδικάτα που θα είναι πραγματικό αποκούμπι για τους εργαζόμενους κάθε χώρου δουλειάς και κλάδου, αλλά και οργανωτές της πάλης για να κατακτήσουν οι εργαζόμενοι έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης και λαϊκής ευημερίας».

Παρεμβάσεις συνδικαλιστών

Στη σύσκεψη συμμετείχε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν της Γαλλίας, που έδωσε στις 24 Σεπτέμβρη απεργιακή μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν. Στο χαιρετισμό του ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Julien Leger, μετέφερε τη στήριξη των εργαζομένων της Γαλλίας στη νέα απεργία των σωματείων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «μια νίκη των εργαζομένων της Ελλάδας θα είναι νίκη των εργαζομένων της Γαλλίας, των εργαζομένων της Ευρώπης».

Την πείρα από την οργάνωση της απεργίας, τα ζητήματα που συζητούν με τους εργαζόμενους και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν μετέφεραν συνδικαλιστές που πήραν το λόγο.

Την επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και την απάντηση των εργαζομένων μετέφερε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, ενώ ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, μίλησε για τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα Σωματεία στη Ζώνη.

Τη σημασία της επιτυχίας της απεργίας κόντρα στον υπονομευτικό ρόλο των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στις αστικές συγκοινωνίες τόνισε ο Θανάσης Οικονόμου, από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στις Μεταφορές.

Για την ανάγκη να ηττηθεί η γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα που στηρίζει την «επιχειρηματικότητα» και την «ανταγωνιστικότητα», μέσα από το παράδειγμα του ρόλου της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), μίλησε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, που απαξιώνει την απεργία την ώρα που η επίθεση στους εργαζόμενους του κλάδου εντείνεται, στηλίτευσε η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων Αττικής.

Την «ανάπτυξη» των επιχειρηματικών ομίλων, που συνοδεύεται από απληρωσιά, απολύσεις και εντατικοποίηση, συνόψισε ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία. Για τα επόμενα βήματα στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση μίλησε ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, ενώ πλευρές του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την επίθεση στο περιβάλλον ανέδειξε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟΕΜΥΔΑΣ).

Το απεργιακό «παρών» των δικηγόρων, που είναι εργαζόμενοι και όχι «συνεργάτες», μετέφερε ο Βασίλης Διονυσόπουλος από την Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων. Για το χρέος των εκπαιδευτικών απέναντι στους μαθητές τους, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, να πάρουν θέση στον αγώνα ενάντια στην αντεργατική επίθεση, μίλησε ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Το ρόλο των επιχειρησιακών σωματείων που συμπορεύονται με το κλαδικό Συνδικάτο στην οργάνωση της απεργίας ανέδειξε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ενώ πλευρές της προσπάθειας για πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους μετέφερε ο Κώστας Δράκος, πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org