Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στους δρόμους σήμερα οι συνταξιούχοι της Αττικής

Συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Εργασίας

Η σημερινή κινητοποίηση εγκαινιάζει το πανελλαδικό δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης των συνταξιούχων
Η σημερινή κινητοποίηση εγκαινιάζει το πανελλαδικό δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης των συνταξιούχων
Με κινητοποίηση σήμερα στην Αθήνα ξεκινά το πανελλαδικό δεκαήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο του οποίου οργανώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ - ΤΕΕ, ΠΟΣΕΑ - ΕΤΕΑΠ, ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Η σημερινή συγκέντρωση των συνταξιούχων της Αττικής θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Στη συγκέντρωση καλούν επίσης ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών και η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Σταθερή αγωνιστική απάντηση στην αντιασφαλιστική επίθεση

«Συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία σταθερά. Τα προβλήματα που μας έχουν φορτώσει όλες οι κυβερνήσεις είναι εδώ. Ο νέος συσχετισμός, που διαμορφώθηκε μετά τις πρόσφατες εκλογές με την εναλλαγή μεταξύ των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση, αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση και το βάθεμα των αντεργατικών, αντιλαϊκών, αντισυνταξιουχικών πολιτικών που έχουμε γνωρίσει τα περασμένα χρόνια», σημειώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους.

Οπως υπογραμμίζουν, η κυβέρνηση της ΝΔ «αξιοποιεί τον νόμο Κατρούγκαλου, όλη την αντιασφαλιστική νομοθεσία και ετοιμάζει την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας, την παραπέρα εμπορευματοποίησή της, με την προώθηση του συστήματος των "τριών πυλώνων" ("εθνική" σύνταξη - επαγγελματικά ταμεία - ιδιωτική ασφάλιση) για να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει».

«Δεν θα νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας ό,τι μέχρι σήμερα μας έχει αφαιρεθεί, να συνεχίσουν να μας ληστεύουν με πρόσχημα την κρίση ή την ανάπτυξη του άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος που με συνέπεια υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις. Δεν πληρώσαμε για να παίρνουμε επιδόματα, αλλά συντάξεις, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, για να ζούμε με αξιοπρέπεια», ξεκαθαρίζουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις.

Τις επόμενες μέρες περιφερειακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στην υπόλοιπη χώρα:

-- Την Πέμπτη 3/10 στα Γιάννενα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), στην Καλαμάτα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), στη Λάρισα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία) και στη Λιβαδειά (11 π.μ., κεντρική πλατεία).

-- Την Παρασκευή 4/10 στην Κοζάνη (11 π.μ., κεντρική πλατεία).

-- Την Τρίτη 8/10 στην Κομοτηνή (11 π.μ., κεντρική πλατεία).

-- Την Τετάρτη 9/10 στη Θεσσαλονίκη (11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου).

-- Την Παρασκευή 11/10 στο Ρέθυμνο (11 π.μ., πλατεία 4 Μαρτύρων).

Ραβασάκια με... τη λυπητερή του νόμου Κατρούγκαλου

Στο μεταξύ, τις μεγάλες μειώσεις που επιβάλλει ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) στις νέες συντάξεις σε σύγκριση με τις συντάξεις των «παλιών» συνταξιούχων (πριν τις 13/5/2016) έρχονται να αποκαλύψουν τα ενημερωτικά σημειώματα που αναρτώνται στον ΕΦΚΑ τις επόμενες μέρες, ύστερα από τον επανυπολογισμό των «παλιών» συντάξεων, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα της αντιδραστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, δικαιώνοντας τον χαρακτηρισμό του ως νόμο - «λαιμητόμο».

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζουν την ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων ως «μια δέσμευση που γίνεται πράξη». Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο επανυπολογισμός των παλιών συντάξεων, σύμφωνα με αυτά που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η νομιμοποίηση και μονιμοποίηση όλων των παλιών περικοπών, που πλέον για το διάστημα μετά τις 13/5/2016 αποκτούν επίσημο χαρακτήρα με τη «βούλα του νόμου».

Η ενημέρωση των «παλιών» συνταξιούχων για τα νέα ποσά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, δεν αναιρεί την αντιλαϊκή ουσία, που είναι ότι αυτά τα ποσά κατά το μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι μικρότερα απ' αυτά που λάμβαναν οι συνταξιούχοι έως το τέλος του 2018.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών και από τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, για τη μεγάλη πλειοψηφία των «παλιών» συνταξιούχων ο επανυπολογισμός έδειξε ότι με βάση το νέο σύστημα (νόμος Κατρούγκαλου), η σύνταξή τους θα ήταν μικρότερη κατά 200 - 350 ευρώ. Αν και οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το ίδιο ονομαστικό ποσό σύνταξης - καθώς η λεγόμενη προσωπική διαφορά προς το παρόν διατηρείται - εντούτοις για όλους αυτούς που τα νέα ποσά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό είναι μικρότερα από τα καταβαλλόμενα μέχρι σήμερα ποσά, δεν θα δούνε καμία νέα αύξηση στις συντάξεις τους και μετά το 2022.

Στην πράξη, δηλαδή, ο επανυπολογισμός λειτουργεί και ως εργαλείο «παγώματος» των παλιών συντάξεων για ένα μεγάλο μέρος των παλιών συνταξιούχων, μέχρι οι μελλοντικές αυξήσεις να συγκλίνουν θεωρητικά τα δύο διαφορετικά ποσά (το καταβαλλόμενο και αυτό που έχει προκύψει από τον επανυπολογισμό). Και αυτό στην καλύτερη περίπτωση, αφού η «προσωπική διαφορά» μπορεί να κοπεί και αυτή με οποιοδήποτε πρόσχημα, ανά πάσα στιγμή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ