Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Προκλητική... στατιστικολογία πάνω στους νεκρούς και σακατεμένους εργάτες

Αποκαλυπτική η κυβερνητική τοποθέτηση σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα στα μαρμαράδικα στη Δράμα

«Οπως θα δείτε, τα ατυχήματα δεν αυξάνονται διαχρονικά. Για παράδειγμα, το 2017 ήταν 55 τα δηλωμένα ατυχήματα σε μεταλλευτικούς χώρους. Το 2018 ήταν 46. Το 2019, μέχρι τον Σεπτέμβριο, είναι 46 πάλι τα ατυχήματα. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποια αισθητή στατιστική αύξηση»! Αυτά είπε, ανάμεσα σε άλλα, εξίσου εξοργιστικά, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δ. Οικονόμου, όταν την περασμένη Παρασκευή απάντησε στη Βουλή στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τα αλλεπάλληλα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στα λατομεία και εργοστάσια μαρμάρου στη Δράμα.

Η Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή το πιο πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα, το οποίο συνέβη στις αρχές Σεπτέμβρη στο εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου «ΓΙΑΝΝΑΚΗ», οδηγώντας στον άδικο χαμό ενός 25χρονου εργαζόμενου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημείωσε ότι στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη «βρίσκεται το σημαντικότερο λατομικό πεδίο μαρμάρου της Ελλάδας», με 5 ενεργά λατομικά κέντρα και 130 λατομεία, τα οποία παράγουν το 90% μαρμάρου της χώρας, ποσότητα η οποία σχεδόν στο σύνολό της εξάγεται. Στον εξόρυξη, επεξεργασία και εμπορία μαρμάρου, ανέφερε, εργάζονται περίπου 5.000 εργαζόμενοι. Ειδικά στη Δράμα είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες βιομηχανικές μονάδες αυτού του κλάδου.

Παρά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τα μέτρα ασφάλειας είναι σχεδόν ανύπαρκτα, όπως και οι έλεγχοι από τις υποστελεχωμένες και αδύναμες αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα τα συνεχή εργατικά ατυχήματα, συχνά θανατηφόρα.

«Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε έξι νεκρούς εργάτες σε αυτά τα λατομεία του θανάτου, ενώ είναι δεκάδες οι σακατεμένοι εργαζόμενοι σε αυτήν την τόσο σκληρή δουλειά», τόνισε ο Γ. Δελής, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό το έγκλημα» και εδώ «η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», τονίζοντας ότι το μόνο που κάνουν μέχρι τώρα όλες οι κυβερνήσεις είναι να παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο.

Απαίτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μέτρα: Για τη διερεύνηση των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών για τον πρόσφατο άδικο χαμό του 25χρονου εργαζόμενου και την κάλυψη των αναγκών της οικογένειάς του. Για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Για την εκπαίδευση των εργαζομένων με ευθύνη της εργοδοσίας, η οποία πρέπει να αναλάβει το κόστος της εκπαίδευσης, τον αυστηρό έλεγχο όλων αυτών των χώρων δουλειάς, του μηχανολογικού τους εξοπλισμού και την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου, που σημαίνει αποφασιστική ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων της Β. Ελλάδας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ίδρυση παραρτήματος στην περιοχή της Δράμας.

Τα δημοσιονομικά του κεφαλαίου δεν χωράνε την προστασία της ζωής των εργατών

Ο υφυπουργός στην απάντησή του δεν σταμάτησε μόνο στις προαναφερθείσες προκλητικές... στατιστικολογίες πάνω στους νεκρούς εργάτες. Απέρριψε την περίπτωση να μεταφερθεί παράρτημα της Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα, ενώ όσον αφορά την υποστελέχωση της υπηρεσίας είπε ότι «οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες για τους ίδιους λόγους που και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου είναι υποστελεχωμένες», προσθέτοντας ότι «η αντιμετώπιση του προβλήματος σε επίπεδο στελεχών, αλλά και σε επίπεδο εξοπλισμού θα γίνει στο πλαίσιο των δεδομένων δυνατοτήτων της σημερινής περιόδου», όπου... «δεδομένες δυνατότητες» οι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι του κεφαλαίου, στις μυλόπετρες των οποίων συνθλίβονται οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Ο Γ. Δελής κατήγγειλε την απάντηση του υφυπουργού, επισήμανε ότι οι σακατεμένοι και οι νεκροί είναι απόδειξη της εντατικοποίησης και της έλλειψης των μέτρων ασφάλειας από την εργοδοσία με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και ότι αυτά είναι προαπαιτούμενα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που ειδικά στον κλάδο του μαρμάρου, όπως τόνισε, έχουν μπουκώσει στα κέρδη και μάλιστα στην περίοδο της κρίσης.

Κατήγγειλε επίσης την προκλητική ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας - Θράκης, που αξιώνει νέες «διευκολύνσεις» των επιχειρήσεων για να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους, προκειμένου τάχα να μειωθούν τα εργατικά ατυχήματα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να μη «συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση και να διεκδικήσουν τώρα ικανοποιητικές ΣΣΕ, αυξήσεις, μέτρα προστασίας για να ξέρουν ότι θα γυρίζουν ασφαλείς στο σπίτι τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών!(2019-09-06 00:00:00.0)
Δύο ακόμα νεκροί εργαζόμενοι από «ατυχήματα» την ώρα της δουλειάς(2019-02-20 00:00:00.0)
Ενας ακόμα θάνατος εργάτη στα λατομεία μαρμάρου(2018-03-27 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο για την προστασία των εργατών στα μαρμαράδικα(2016-11-09 00:00:00.0)
Κι άλλος νεκρός σε μαρμαράδικο της Δράμας(2016-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ