Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρέος όλων να αντιδράσουμε

Δηλώσεις στον «Ριζοσπάστη» τριών αποστράτων για την υπογραφή της συμφωνίας για τις βάσεις

Η κυβέρνηση της ΝΔ, υπηρετώντας πιστά το ρόλο του «γεωστρατηγικού μεντεσέ», πάει ένα βήμα παραπέρα το «Στρατηγικό Διάλογο» που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ.

Με τη μακρόχρονη, ή και αορίστου χρόνου νέα «Συμφωνία για τις βάσεις» και για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, η χώρα μας μετατρέπεται απροκάλυπτα σε ορμητήριο πολέμου και επεμβάσεων των ΗΠΑ εναντίον των άλλων λαών της ευρύτερης περιοχής.

Ο λαός μας και ειδικά η νεολαία δεν πρέπει να αποδεχτούν τον εφησυχασμό που καλλιεργούν τα αστικά κόμματα. Οι εξελίξεις απαιτούν εγρήγορση και δράση.

Κανείς μας να μη «συναινέσει» σιωπηρά, με την απάθειά του στη νέα συμφωνία.

Αντίθετα, πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλους μας, να δώσουμε μια αποφασιστική και σθεναρή απάντηση με οργανωμένη συλλογική δράση, για να βάλουμε φρένο στα επικίνδυνα σχέδιά τους.

Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί τώρα η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» ΗΠΑ - Ελλάδας. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Να μη χρησιμοποιηθεί η χώρα μας ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Κανείς Ελληνας στρατιωτικός σε αποστολές εκτός συνόρων. Αποδέσμευση απ' το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Γιώργος Γκαντίδης

Απόστρατος Αξιωματικός του ΠΝ

* * *

Η επί χρόνια παρουσία των ΝΑΤΟικών και των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή μας, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες δαπάνες για την υποστήριξη και λειτουργία τους, αποτελούν πρόκληση για το στελεχικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με την προωθούμενη όμως ελληνοαμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» πλέον επιθυμούν τη μετατροπή της Ελλάδας σε «κράτος πρώτης γραμμής» για τις ΗΠΑ και των πολεμικών σχεδίων της στον Περσικό και στο Ιράν, καθώς και την περικύκλωση της Ρωσίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Εχουμε εμπειρία για τον βρώμικο ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι Αμερικανοί τόσα χρόνια όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με τις εξελίξεις όμως αυτές ο λαός μας και η χώρα μας αντικειμενικά θα γίνουν ΣΤΟΧΟΣ. Στόχος των ανταγωνισμών που μαίνονται σε όλη την περιοχή, ακόμα και με ανοιχτές απειλές γενικευμένου πολέμου, για τη μοιρασιά της λείας στην Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς της, τις σφαίρες επιρροής.

Την ίδια στιγμή, η περισσότερη πρόσδεση της εθνικής μας άμυνας στα ΝΑΤΟικά δόγματα και μηχανισμούς έχει ως τελικό αποτέλεσμα την ολοένα και μεγαλύτερη αλλοίωση και αποδυνάμωση του ρόλου της στην υπεράσπιση των εδαφικών μας δικαιωμάτων.

Είναι χρέος του απόστρατου στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και του υπόλοιπου λαού, να μην κάτσουμε θεατές στο έγκλημα που συντελείται εις βάρος του λαού μας και της άμυνάς του. Να μη δεχτούμε να ματώσουμε εμείς και τα παιδιά μας για τα δικά τους σχέδια!

Οι εξελίξεις δεν χωράνε αναμονή και εφησυχασμό. Πρέπει να σημάνουν συναγερμό, πραγματικό ξεσηκωμό, με μας τους απόστρατους στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού μας.

Μανώλης Γ. Λουτσέτης

Σμήναρχος ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας

* * *

Στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» και με σκοπό την ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ του 1990, γνωστής και ως «Συμφωνίας για τις Βάσεις», θα επισκεφθεί την Αθήνα στις αρχές Οκτώβρη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο.

Ως απόστρατος αξιωματικός γνωρίζω ότι τίποτα καλό δεν μπορεί να περιμένει ο λαός μας από αυτήν τη συμφωνία και δηλώνω ότι στέκομαι δίπλα στο αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα και την ΕΕΔΥΕ για να μην ανανεωθεί και να καταγγελθεί η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ για να φύγουν οι ξένες βάσεις από τη χώρα μας.

Χαράλαμπος Θεοδοσόπουλος

Απόστρατος Αντισμήναρχος


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ