Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Με τη συλλογή χιλιάδων υπογραφών και την προετοιμασία μεγάλων αντιιμπεριαλιστικών συγκεντρώσεων εκφράζεται η λαϊκή καταδίκη στην κατάπτυστη συμφωνία

Σε εξέλιξη είναι η πολύμορφη δραστηριότητα από Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος σε όλη τη χώρα ενάντια στην ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις και τον δεύτερο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου».

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συγκροτήθηκαν Επιτροπές Αγώνα, που έχουν ήδη ανακοινώσει τη διοργάνωση μεγάλων αντιιμπεριαλιστικών συγκεντρώσεων. Στην Αθήνα η προγραμματισμένη για τις 2 Οκτώβρη συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας μετατέθηκε, λόγω της γενικής απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων που αποφασίζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις για εκείνη τη μέρα. Η συγκέντρωση θα γίνει σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και θα συμπέσει με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, στην Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη Στρατιωτική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, που συγκροτήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη με πρωτοβουλία της ΕΔΥΕΘ και τη συμμετοχή συνδικάτων και φορέων, αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου ενάντια στη συμφωνία και την επίσκεψη Πομπέο, την Τρίτη 8 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών

Στο μεταξύ, οι Επιτροπές Αγώνα και οι φορείς που τις απαρτίζουν οργανώνουν ταυτόχρονα την ενημέρωση και την απάντηση του λαού, βάζοντας στόχο να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο και σχολή, παντού, το κείμενο συλλογής υπογραφών, που μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι, απαιτώντας:

  • Να μην ανανεωθεί η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» ΗΠΑ - Ελλάδας
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις
  • Να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ
  • Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι από αποστολές εκτός συνόρων

Οποιος επιθυμεί, μπορεί να υπογράψει και ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση https://eedye.gr/local_committees/petition-against-greek-usa-agreement, πληκτρολογώντας όνομα, επώνυμο, ιδιότητα/επάγγελμα και email.

Στο κείμενο, με κεντρικό τίτλο «ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ, ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ», σημειώνονται επίσης τα εξής: «Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, εκφράζουμε τη μεγάλη ανησυχία μας και την έντονη καταδίκη μας για την ελληνοαμερικανική "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", που επιχειρεί να ανανεώσει, να ενισχύσει και να επεκτείνει η κυβέρνηση αναβαθμίζοντας τη βάση της Σούδας, προσθέτοντας τις βάσεις της Λάρισας, του Στεφανοβικείου και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους ανταγωνισμούς και στους πολεμικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, θέτοντας το λαό και τη νεολαία σε μεγάλους κινδύνους.

Διατρανώνουμε τη θέλησή μας για συνέχιση της πάλης ενάντια στις ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ».

Δραστηριότητες σε άλλες πόλεις

Σε σύσκεψη που οργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας αποφασίστηκαν η συμμετοχή στην καμπάνια συλλογής υπογραφών και η πραγματοποίηση πικετοφορίας τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., από το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, και συλλαλητηρίου τις μέρες που θα πραγματοποιείται η επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα.

Στα Χανιά αποφασίστηκε σε σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα (εργατικά συνδικάτα, Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, Αγροτικοί Σύλλογοι, Σύλλογος Γυναικών Χανίων) να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 4 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org