Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωτοβουλίες ενάντια στην επικίνδυνη Συμφωνία

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος

Αμεση απάντηση, με τη δράση του στο κίνημα και στη Βουλή, έδωσε το ΚΚΕ στα σχέδια κυβέρνησης - ΗΠΑ για την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, μεταξύ άλλων και με την υπογραφή της Συμφωνίας για τις βάσεις.

Ανάμεσα στις πολλές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει αυτό το διάστημα, για την ενημέρωση και την κινητοποίηση του λαού, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, με θέμα τον επικίνδυνο χαρακτήρα της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις.

Η Ερώτηση υπογράφεται από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του "Στρατηγικού Διαλόγου" με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε πολυετή ή αορίστου χρόνου ανανέωση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, την ενίσχυση και την επέκτασή της.

Η Συμφωνία αυτή, η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", η οποία έχει ήδη ετοιμαστεί πίσω από τις πλάτες του λαού και προβλέπεται να υπογραφεί με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο στην Αθήνα (...) στην πράξη μετατρέπει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα σε ορμητήριο των πολεμικών ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα και το λαό μας σε πολύ μεγάλους κινδύνους και έχει προκαλέσει πανελλαδικά ισχυρές λαϊκές αντιδράσεις.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν κατατάξει την Ελλάδα μεταξύ των "κρατών ανάσχεσης", μαζί με το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Ρουμανία, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Η χώρα μας έχει στοχοποιηθεί και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, σε περίπτωση που απειληθούν οι χώρες τους.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, πως η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή ή προστατεύει τη χώρα μας από την τουρκική επιθετικότητα, είναι αβάσιμες και ανιστόρητες.

Η Τουρκία ως ΝΑΤΟική δύναμη κλιμακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα. Με ευρωατλαντική ευθύνη επιβλήθηκαν η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα και η τουρκική κατοχή στην Κύπρο, που διαιωνίζεται για 45 χρόνια με ευθύνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται αποφασιστικά τα λαϊκά συμφέροντα, δουλεύει για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών, για την αμοιβαία, επωφελή συνεργασία, και απαιτεί:

  • Να καταγγελθεί τώρα η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω και στην αυξανόμενη λαϊκή αντίδραση κατά της επικίνδυνης ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις».

Σε σχόλιό του εξάλλου για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, το ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους και τη νεολαία «να επαγρυπνούν και να δυναμώσουν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την εμπλοκή της κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απέραντο ΝΑΤΟικό ορμητήριο επ' αόριστον...(2021-10-15 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα τη μέρα που θα ψηφίζεται η επικίνδυνη Συμφωνία(2020-01-21 00:00:00.0)
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών! Να αποσυρθεί η συμφωνία για τις βάσεις!(2019-12-31 00:00:00.0)
Ολοι στο δρόμο! Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!(2019-10-04 00:00:00.0)
Σωματεία και φορείς συντονίζουν την πάλη τους ενάντια στη Συμφωνία για τις βάσεις(2019-09-26 00:00:00.0)
Συγκέντρωση υπογραφών καταγγελίας της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις(2019-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ