Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Τώρα ξεσηκωμός! Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής

Μαζική κινητοποίηση χτες στην Πετρούπολη. Συνεχίζονται στο Καματερό σήμερα οι αγωνιστικές παρεμβάσεις

Με συνθήματα όπως «Ούτε στο ΧΥΤΑ, ούτε στο ΧΥΤΥ. Εξω τα σκουπίδια απ' την Πετρούπολη» και «Ούτε στη Φυλή, ούτε στο Μουσαμά. Εξω τα σκουπίδια από τα Δυτικά», σωματεία και φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν χτες μαζική και μαχητική συγκέντρωση και πορεία, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Ηρώ της Πετρούπολης και κατέληξε στο Ιλιον στην οδό Θηβών.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό, φώναζαν συνθήματα, ενώ μοίραζαν ανακοινώσεις της Επιτροπής Αγώνα που έχει δημιουργηθεί, με την οποία ενημέρωναν για τις εξελίξεις γύρω από τη σχεδιαζόμενη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, με νέα χωματερή δίπλα στην ήδη υπάρχουσα, αλλά και για τους σχεδιασμούς αξιοποίησης ανενεργών λατομείων για το θάψιμο των σκουπιδιών, όπως του Μουσαμά, πίσω από το Θέατρο Πέτρας. Τα σωματεία διεκδικούν, μεταξύ άλλων, το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ, καμιά χωροθέτηση νέας χωματερής στην περιοχή, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στη διαχείριση των απορριμμάτων κ.ά.

Στο πλευρό τους παραβρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι δήμων της περιοχής.

Στην πλατεία Ηρώ της Πετρούπολης μίλησε ο Χρύσανθος Κυριαζής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, που αναφέρθηκε στις εξελίξεις που δρομολογούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή, ενώ κατά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης στο Ιλιον, μίλησε η Γωγώ Κουμουνδούρου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης, καλώντας σε ακόμη πιο μαζική, αποφασιστική συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, τη σκυτάλη των αγωνιστικών παρεμβάσεων παίρνουν σωματεία και φορείς του Καματερού, με νέα κινητοποίηση, σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., από τη στάση Μανάρα.

Περιφέρεια Αττικής: «Θα παραμείνει ανοιχτή η χωματερή»

Στο μεταξύ, χτες, η περιφερειακή αρχή Αττικής της ΝΔ, που ήδη «τρέχει» τον διαγωνισμό μέσω του ΕΔΣΝΑ, τον οποίο ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση της χωματερής της Φυλής, πραγματοποίησε ημερίδα, με τη συμμετοχή των δημάρχων της Αττικής και με θέμα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Από την εισηγητική του ομιλία, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης «δεσμεύτηκε» για πιο «ισχυρή και «στοχευμένη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα» στη διαμόρφωση του περιφερειακού και των τοπικών σχεδίων (σε επίπεδο δήμων) διαχείρισης.

Εθεσε στόχους για ενίσχυση της ανακύκλωσης, εντάσσοντάς τους στην ανάπτυξη της «κυκλικής οικονομίας», με συμφωνίες με μεγάλους «παραγωγούς αποβλήτων», ενώ σοβαρή ανησυχία προκαλεί η ευθεία αναφορά του περιφερειάρχη στην αξιοποίηση των «υπολειμμάτων» για την «παραγωγή Ενέργειας», κάτι που παραπέμπει στην εγκληματική - καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες περιοχές, π.χ. στον Βόλο από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ. Οπως είπε ο Γ. Πατούλης, τα σκουπίδια μπορούν να φέρουν πλούτο και «πράσινες» θέσεις εργασίας, στη χρησιμοποίησή τους ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία, ακόμα και για παραγωγή «εναλλακτικής μορφής Ενέργειας», αλλά και ότι θα «κατευθυνθούν» τα ιδιωτικά κεφάλαια στην ανακύκλωση.

Οσο για τη χωματερή της Φυλής, που δηλητηριάζει τον αέρα που αναπνέει ο λαός της Δυτικής Αθήνας, ο περιφερειάρχης δεν είπε λέξη για την επέκτασή της, αλλά ξεκαθάρισε ότι «θα παραμείνει ανοιχτή», παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες του μέλλοντος το αναγκαίο οριστικό κλείσιμό της, «για να μην πνιγούμε στα σκουπίδια», όπως είπε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ