Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Στενότερη η συνεργασία Σάρατζ - Ερντογάν

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Τη στενότερη συνεργασία ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή συζήτησαν χτες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Λίβυος δοτός πρωθυπουργός Φαγιέζ Σάρατζ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, με φόντο τις προσπάθειες της Γαλλίας να διοργανώσει στην έδρα του ΟΗΕ διεθνή συνάντηση για τη Λιβύη, λίγους μήνες πριν από ανάλογη συνάντηση που σχεδιάζεται στο Βερολίνο.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός εξήρε την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης στον πόλεμο ενάντια στις Ενοπλες Δυνάμεις του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του Απρίλη επιχείρηση για την ανάληψη ελέγχου στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, όπου έχει την έδρα της η δοτή λιβυκή κυβέρνηση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε επίσης για την υποστήριξη της χώρας του στην κυβέρνηση του Φ. Σάρατζ και για τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σε πολλούς τομείς.

Αργότερα χτες βράδυ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και ο Ιταλός ομόλογός του Λουίτζι Ντι Μάγιο είχαν συγκαλέσει ειδική σύνοδο για τη Λιβύη με τη συμμετοχή διπλωματικών και άλλων αξιωματούχων από τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα), χώρες της ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Αφρικανική Ενωση, αλλά και την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία.

Η γαλλο-ιταλική σύνοδος αποσκοπεί στο να προωθήσει τα ισχυρά συμφέροντα των ενεργειακών μονοπωλίων («Total», «Εni») στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ