Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
«ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Ξανά απλήρωτοι οι εργαζόμενοι εργολαβικών εταιρειών

Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν δεκάδες καθαριστές και καθαρίστριες, όπως και μάγειρες, λαντζέρισσες, τραπεζοκόμοι στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, καθώς οι εργολαβικές εταιρείες «ΑΝΟΔΙΚΗ» και «ΑΡΙΑΝΘΗ ΕΠΕ» δεν τους έχουν πληρώσει για τον Αύγουστο.

Χρειάστηκε μάλιστα για άλλη μια φορά η παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων «Θριασίου» Νοσοκομείου για να πληρωθούν τα ημερομίσθια του Ιούλη και το επίδομα αδείας στους εργολαβικούς συναδέλφους.

Οπως καταγγέλλει επίσης το Σωματείο, οι 30 εργαζόμενοι στη σίτιση υπέγραψαν στις 30/8/2019 σύμβαση ετήσιας διάρκειας με το νοσοκομείο, αν και οι όροι της προκήρυξης για την πρόσληψή τους ανέφεραν ρητώς ότι η διάρκεια σύμβασης θα είναι «από την ημερομηνία υπογραφής της και για 24 μήνες». Η υπογραφή της σύμβασης προηγήθηκε της εγκυκλίου του υφυπουργού Υγείας (με ημερομηνία 12/9/2019) για μονοετή διάρκεια των ατομικών συμβάσεων εργασίας, οπότε δεν δικαιολογείται ο περιορισμός της διάρκειας.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο επισημαίνει:

«Γνωρίζουμε ότι στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ "περίσσεψαν" οι διακηρύξεις περί επέκτασης των "συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα" και της "αγοράς" υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες. Στην κατεύθυνση αυτή, η προαναφερόμενη εγκύκλιος του υφυπουργού Υγείας δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να επιλέγουν είτε τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή την ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες, για την κάλυψη των αναγκών στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και σίτισης των νοσοκομείων με "γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος" (...) Το κριτήριο του "δημοσιονομικού οφέλους", χωρίς καμία αναφορά στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, εντάσσεται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και ΕΕ για λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό».

Το Σωματείο απαιτεί: Να πληρωθεί η μισθοδοσία του Αυγούστου στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη σίτιση. Να επεκταθεί η διάρκεια της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων στη σίτιση στα δύο έτη, όπως προβλέπεται από τους όρους της προκήρυξης.

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας και στην ΤΟΜΥ Ελευσίνας

Στο μεταξύ, δεδουλευμένα οφείλονται και στους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, καθώς είναι απλήρωτη η αποζημίωση για εργασία νυχτερινή και σε Κυριακές - αργίες του Ιούλη και μέρους του Απρίλη του 2019.

Στην ΤΟΜΥ Ελευσίνας υπάρχει μόνο ένας γενικός γιατρός (αποσπασμένος από το Κέντρο Υγείας) και οι εργαζόμενοι είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και παραμένουν απλήρωτοι.

Τα παραπάνω έχει καταγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριασίου» Νοσοκομείου, προσθέτοντας ότι και οι δύο δομές στενάζουν από τις ελλείψεις σε προσωπικό.

Το ΚΚΕ κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, παραθέτοντας το υπόμνημα του Σωματείου, το οποίο διεκδικεί: Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους τους εργαζόμενους και να πληρώνονται κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή. Να ενισχυθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων το Κέντρο Υγείας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να ενταχθεί η ΤΟΜΥ Ελευσίνας ως αποκεντρωμένη μονάδα στο Κέντρο Υγείας, να εξασφαλιστεί μόνιμη, πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση και να ενισχυθεί με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων (π.χ. παθολόγους, ορθοπεδικούς, χειρουργούς, καρδιολόγους, παιδίατρους).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ