Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Με τα «μαλαματένια λόγια» του Μάνου Ελευθερίου

Η αδερφή του Μάνου Ελευθερίου, Λιλή, παρακολουθεί συγκινημένη τη συναυλία
Η αδερφή του Μάνου Ελευθερίου, Λιλή, παρακολουθεί συγκινημένη τη συναυλία
Από ροκιές και έντεχνα μέχρι γνήσια λαϊκά κομμάτια, το αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ, το οποίο παρακολούθησε και η αδελφή του Λιλή, περιλάμβανε τα πάντα! Τι να πρωτοδιαλέξεις άλλωστε από έναν στιχουργό που «με τους αθάνατους είχε λογαριασμό»...

«Ελεύθεροι κι ωραίοι» ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης ανεβαίνουν στη σκηνή και το ταξίδι στους στίχους του Μ. Ελευθερίου ξεκινά... Από τον «Αγιο Φεβρουάριο» του Δήμου Μούτση μέχρι τις μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη, του Θάνου Μικρούτσικου, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Σταύρου Ξαρχάκου και πολλών άλλων.

Ο Μ. Πασχαλίδης, αφιερώνοντας στον Θάνο Μικρούτσικο τη «Δίκοπη Ζωή», τραγούδησε γι' αυτούς που «δεν ήταν ποιητές, το χώμα που πατούν να προσκυνούνε», ενώ μνημόνευσε και το «φωνητικό θηρίο», την Μαρία Δημητριάδη, ερμηνεύοντας το «Είσαι η Πρέβεζα, τα Γιάννενα και το Κιλκίς», και επιβιβάστηκε μαζί με το κοινό που ακολουθούσε στο «Τρένο για την Κατερίνη».

«Κρυφά τα λόγια τα πικρά μες στο κοχύλι»... «και τους καημούς που σκέπασε καπνός» με τον Γ. Νταλάρα σε τραγούδια που αγαπήσαμε και ξεχωρίζουν. Κι αμέσως μετά η Ασπασία Στρατηγού ανεβαίνει στη σκηνή για να ερμηνεύσει την εμβληματική «Μαρκίζα» του Γιάννη Σπανού και άλλα τρυφερά και ερωτικά τραγούδια, καθώς ο Μ. Ελευθερίου ήταν εκτός των άλλων και ένας τροβαδούρος της αγάπης.


Ο Μ. Πασχαλίδης ξεσήκωσε με το «Δεν είμαι άλλος» και τον «Αμλετ της Σελήνης», αφήνοντας το κοινό να τραγουδάει με ένα στόμα το ρεφρέν. Και ο Γ. Νταλάρας συνέχισε και ανέβασε τους τόνους σε πιο λαϊκούς ρυθμούς, του Μίμη Κουγιουμτζή, του Χρήστου Νικολόπουλου και άλλων, σε ένα αφιέρωμα γεμάτο από τα «μαλαματένια λόγια» του Μάνου Ελευθερίου, που μας ταξίδεψε «στων αγγέλων τα μπουζούκια».

Σαν φόρο τιμής στον πρόωρα χαμένο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο Γ. Νταλάρας και ο Μ. Πασχαλίδης κλείνοντας τη συναυλία τραγούδησαν το «Εκεί στο Νότο».



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ