Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΔΟΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Βασικό θέμα και η εξωτερική πολιτική

Ενδεικτική η πρωτοβουλία του CHP για το Συριακό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το βάθος και την ένταση των συνεχιζόμενων ενδοαστικών διεργασιών αναδεικνύουν οι συνεχιζόμενες αποχωρήσεις ιδρυτικών στελεχών (βλ. Αχμέτ Νταβούτογλου, Αλί Μπαμπατζάν) από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, που την ίδια στιγμή ανακοινώνουν ότι θα προχωρήσουν και σε ίδρυση νέων πολιτικών δυνάμεων.

Οι εξελίξεις δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αφού εδώ και καιρό δυναμώνει μια συζήτηση για τις «αναπροσαρμογές» που χρειάζονται, ειδικά στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά και άλλους τομείς, όπως η οικονομία κ.τ.λ.

Ενδεικτική είναι και η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό CHP, οργανώνοντας στις 28 Σεπτέμβρη, στην Κωνσταντινούπολη, Διεθνή Διάσκεψη για τη Συρία. Μια πρωτοβουλία που εμφανίζεται ενώ η τουρκική πλουτοκρατία οξύνει πολύμορφα το παζάρι με «εταίρους» της, αφενός σε Ευρώπη, ΗΠΑ κ.τ.λ., αφετέρου και με Ρωσία, Ιράν.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του CHP, η Διάσκεψη θα ασχοληθεί με θέματα όπως «η διεθνής διάσταση του συριακού ζητήματος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Σύροι πρόσφυγες, η κοινωνική ζωή και η ενσωμάτωσή (τους), ο στρατηγικός ρόλος των περιφερειακών παικτών και ο ρόλος των τοπικών αρχών». Μεταξύ άλλων, στόχος είναι η ολοκληρωμένη εξέταση του συριακού ζητήματος με αναφορά στην «αυτοδυναμική» των γειτόνων της Συρίας και της περιοχής, αναφέρεται. Ακόμα, να κατανοηθεί πώς μπορούν οι γειτονικές χώρες να συμβάλουν στην επίλυση του Συριακού. Αναφέρεται ακόμα ότι η διάσκεψη δεν αποτελεί εναλλακτική σε διεθνείς προσπάθειες που προχωρούν για το Συριακό, αλλά επιδιώκει να συμβάλει σε τέτοιες ειρηνευτικές διαδικασίες, όπως η «διαδικασία της Αστάνα» αλλά και η Διάσκεψη της Γενεύης.

Φαίνεται λοιπόν ότι το CHP ...«ανασκουμπώνεται» για τη διεθνή αναβάθμιση της Τουρκίας, σε μία περίοδο έντασης των διεθνών διεργασιών για το μέλλον της Συρίας, αλλά και των ενδοαστικών διεργασιών στο εσωτερικό της Τουρκίας, με ζητούμενο το πόσα περισσότερα μπορεί να κερδίσει (ή να μη χάσει) το ντόπιο κεφάλαιο από ευρύτερες γεωπολιτικές αναδιατάξεις που «τρέχουν». Δεν είναι τυχαίος ο προβληματισμός των αστών για το αν τελικά ωφέλησε την Τουρκία η επιδείνωση των σχέσεών της με τη συριακή ηγεσία (Ασαντ), αλλά και για το πώς η Αγκυρα θα «αποκαταστήσει» τις σχέσεις της με κρίσιμους «παίκτες» της περιοχής, όπως την Αίγυπτο κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ