Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ η Ρωσία και η Κίνα

Από πρόσφατη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία
Από πρόσφατη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία
Το «στρατιωτικό πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας φθίνει», υποστήριξε στις αρχές της βδομάδας σε σύσκεψη ΝΑΤΟικής στρατιωτικής επιτροπής στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας ο Αμερικανός επιτελάρχης, Τζόζεφ Ντάνφορντ, σε μία προσπάθεια να προωθήσει την εφαρμογή του νέου στρατηγικού δόγματος της λυκοσυμμαχίας που λανσαρίστηκε τον περασμένο Μάη. Ο στρατηγός Ντάνφορντ έβαλε στο κάδρο των επόμενων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς με τους πιο ισχυρούς γεωπολιτικούς αντιπάλους, σημειώνοντας (όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση από το Πεντάγωνο) πως ειδικά η Ρωσία «έχει γίνει τεράστια στρατιωτική απειλή» μεταξύ άλλων και εξαιτίας των «μεγάλων προσπαθειών που καταβάλλει στη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων» της.

Με το επιχείρημα αυτό ο Αμερικανός στρατηγός υποστήριξε ότι είναι πλέον απαραίτητο να ολοκληρωθεί η νέα ΝΑΤΟική στρατηγική το συντομότερο δυνατόν όχι μόνο απέναντι στη Ρωσία αλλά και απέναντι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «στον αυξανόμενο βίαιο εξτρεμισμό σε περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής». Το ΝΑΤΟ, είπε ο στρατηγός, πρέπει να εξασφαλίσει ότι «κάθε απόφαση που παίρνει τώρα και στο μέλλον εντάσσεται στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής».

Αναφερόμενος στη σύνοδο της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής επιτροπής ο στρατηγός διαπίστωσε «την ευρεία αντίληψη της συμμαχίας» σε ζητήματα «άμυνας και αποτροπής» εντάσσοντάς την στο πλαίσιο προσπαθειών «για να γίνει επιχειρησιακώς λειτουργική η στρατιωτική στρατηγική» του ΝΑΤΟ. Εκτίμησε επίσης πως το ΝΑΤΟ σημειώνει πρόοδο στη δημιουργία «ασφάλειας 360 μοιρών στο πλαίσιο νέας στρατηγικής σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org