Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Παζάρι μέχρις εσχάτων

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντείνονται τα παζάρια μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, σε μία προσπάθεια να πετύχουν συμβιβαστική φόρμουλα έως τις 31 Οκτώβρη, οπότε έχει προγραμματιστεί το Brexit.

Την Παρασκευή το πρωί, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News εκτίμησε ότι είναι εφικτή μία συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, διστάζοντας ωστόσο να διευκρινίσει εάν οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι στην παρούσα φάση πάνω από 50%.

Πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, που δήλωσε πως η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ με τρόπο που θα της εξασφαλίσει «να κάνει τα πράγματα διαφορετικά» μακριά από τον έλεγχο της ΕΕ, «ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους νόμους και την εμπορική πολιτική». Εκτίμησε ότι το τελευταίο διάστημα έχει επιτευχθεί «κάποια πρόοδος», επιμένοντας παρ' όλα αυτά πως η κυβέρνησή του προετοιμάζεται παράλληλα και για το ενδεχόμενο άτακτης αποχώρησης από την ΕΕ.

Πιο επιφυλακτικός για τα περιθώρια επίτευξης συμβιβαστικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας - ΕΕ εμφανίστηκε το ίδιο διάστημα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σίμον Κόβενι, που δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ζητά από την Ιρλανδία να αντικατασταθεί το λεγόμενο backstop (που αποτρέπει τους αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους μεταξύ Β. Ιρλανδίας - Ιρλανδίας) με μία... «υπόσχεση ότι με κάποιο τρόπο θα κάνουμε το καλύτερό μας για να λύσουμε το πρόβλημα στο μέλλον δίχως να γνωρίζουμε ακόμη πώς».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org