Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πόλεμος και Ειρήνη» στο σανίδι

Ξεκίνησε η προπώληση για τον «Πόλεμο και Ειρήνη» του Λέοντα Τολστόι, που θα παρουσιαστεί από τις 18 Νοέμβρη και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.00 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.

Στο ρόλο του Λέοντα Τολστόι και του στρατηγού Κουτούζοφ ο Κώστας Καζάκος. Πρωταγωνιστούν αλφαβητικά: Γεράσιμος Γεννατάς, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Τζένη Κόλλια, Νεφέλη Κουρή, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Κώστας Νικούλι, Ρούλα Πατεράκη και Βασιλική Τρουφάκου. Παίζουν ακόμη οι Ανδρέας Κανελλόπουλος και Εστέλλα Κοπάνου.

150 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση (1869), αλλά και 200 χρόνια από την καταληκτική ημερομηνία των γεγονότων που διαδραματίζονται στις σελίδες του (1820), ένας εκλεκτός θίασος ενσαρκώνει επί σκηνής ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Με όχημα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα επί ρωσικού εδάφους μεταξύ 1805 και 1820 και έχουν ως επίκεντρο την επίδραση της γαλλικής εισβολής στην τσαρική Ρωσία, ο Τολστόι πραγματοποιεί μια ανεπανάληπτη σκιαγράφηση της ανθρώπινης ψυχής και αναδεικνύει την ιστορική δύναμη του αποφασισμένου λαού.

Με το μυθιστόρημά του ο συγγραφέας παίρνει θέση σε ζητήματα της λογοτεχνίας της εποχής του. Απαντά στη ζωτική επιδίωξη της λογοτεχνίας να κατανοήσει την πορεία της Ιστορίας, το ρόλο του λαού στις κρίσιμες στιγμές της. Ο Τολστόι απορρίπτει την παραδοσιακή αντίληψη για τον «ήρωα». Ηρωας στο «Πόλεμος και Ειρήνη» γίνεται η ίδια η ζωή (ατομική και κοινωνική), η αβίαστη πορεία της, οι χαρές και οι λύπες της, οι απλές και αιώνιες στιγμές της... Το μυθιστόρημα αποτελεί και μια ψυχογραφία πιο ειδικά του ρωσικού λαού. Εντονη εσωτερική πάλη, αναπάντεχες απογοητεύσεις και ανακαλύψεις, νέες σκέψεις και νέες αμφιβολίες συνοδεύουν τους τολστοϊκούς ήρωες.

Προπώληση στο viva.gr


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org